umirovljenici

U Hrvatskoj trenutno radno aktivno oko 30 tisuća umirovljenika

Tržište rada u Hrvatskoj u veljači, tradicionalno, bilježi rast zaposlenosti koji obično traje do vrhunca turističke sezone. Na kraju veljače u evidenciji Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranja (HZMO) broj osiguranika je prerastao 1,65 milijuna.

Broj onih koji uz mirovinu rade do pola radnog vremena već u siječnju je zabilježio porast, i to za više od 740, na 27.336 osoba. Dio zaposlenika koji su s krajem 2023. stekli uvjete za mirovinu očito se odlučio uz mirovinu nastaviti skraćeno raditi kod svojih poslodavaca.

Hrvatski

I umirovljenici rade i umirovljenici pune fondove 

Zaposlenje nakon umirovljenja ulijeva ljudima, kažu iz Saveza umirovljenika, osjećaj korisnosti, a tu su i materijalne dobrobiti. 


Odlazak ljudi iz BiH sve je vidljiviji. Najviše se ogleda u nedostatku radne snage. To se nadomješta većinom uvozom radne snage, no sve više je primjera i zapošljavanja umirovljenika.

Oni sad, nakon sudske odluke, bez problema primaju mirovinu i rade, a upisuje im se i radni staž.

Hrvatski

Omjer radnika i penzionera u FBiH loš, čak i neodrživ

Zakon o radu ima mnoge manjkavosti od nereguliranih naknada, plaće, prava radnika iz radnog odnosa, zaštite tih prava, toplog obroka, kolektivnih ugovora.


Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić govoreći za Fenu o programu rada tog ministarstva u narednom mandatu koji će uskoro i službeno predstaviti, kazao kako imaju u planu i izmijeniti Zakon o radu FBiH. Ističe kako je Zakon o radu zastario te da je 2012. godine bio u daleko boljoj verziji od one koja je usvojena 2016. godine.

Hrvatski

Mirovine u Federaciji rastu 3,5 posto

Upravni odbor na sjednici u ponedjeljak donio je odluku o akontativnom usklađivanju, a obuhvaćene su minimalne i zajamčene mirovine ostvarene i u 2018. godini, koje će se također povećati za 3,5 posto.

Sve mirovine, s izuzetkom najviših i mirovina ostvarenih u 2018. godini, povećat će se za 3,5 posto, priopćeno je iz Federalnog zavoda za Mirovinsko – invalidsko osiguranje (MIO).

Hrvatski