UAE

UAE: 100.000 viza za programere s bilo kojeg kraja svijeta

UAE planiraju da osnuju 1.000 kompanija koje će sudjelovati u procesima digitalne transformacije državnih i ekonomskih sistema.

 

Ujedinjeni Arapski Emirati najavili su planove da u okviru "Nacionalnog programa za programere” ponude 100.000 zlatnih viza programerima, kako bi osnažili svoju ekonomiju i otvorili veliki broj radnih mjesta u tehnološkom sektoru.

Hrvatski

Na tržištu UAE prisutni su samo najbolji i najjači igrači

Prvog maja Via Media je proslavila godinu dana rada u Dubaiju. Prva godina je u svakom biznisu najteža, ali s obzirom na njihovo dvadetogodišnje iskustvo, vrlo brzo su se integrirali u poslovnu zajednicu, strukovne događaje i medije, tako da je izlazak na UAE tržište dobra strateška odluka, tvrdi osnivačica i direktorica Vesna Beganović.

U razgovoru za Akta.ba kaže da su kratkom periodu ostvarili saradnju s klijentima koji cijene iskustvo i znanje, ali gdje su ideje i kreativnost na prvom mjestu.

Hrvatski

Bh. proizvodi osvajaju najbogatiju državu na svijetu

Kompanije iz Bosne i Hercegovine napravile su snažan prodor na tržište Katara, koji je najbogatija zemlja svijeta po prosječnom bogatstvu stanovnika.

Tuzlanska Solana je dogovorila prvu isporuku 30 kontejnera Tuzlanske soli. Osim toga, kreću isporuke Klasovih i Vispakovih proizvoda, kompanija koje su lideri bh. prehrambene industrije, piše BiznisInfo.

Kako saznajemo, kupci iz Katara su zainteresirani za širok asortiman Klasovih i Vispakovih proizvoda koji će biti zastupljeni na policama supermarketa u toj bogatoj arapskoj državi.

Hrvatski

Saudijska Arabija i UAE prvi put u povijesti uveli PDV

Porez na dodanu vrijednost (PDV) prvi put je uveden u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

Porez od pet posto primjenjivat će se na većinu roba i usluga u tim zemljama, javlja BBC.

Ove zaljevske zemlje dugo su privlačile strane radnike obećanjima o "životu bez poreza", ali su tamošnje vlade željele povećati prihode u vrijeme snižavanja cijena nafte.

PDV je u ovim dvjema zemljama uveden od 1. siječnja 2018. godine, a Bahrein, Kuvajt, Oman i Katar će to učiniti do 2019.

Hrvatski