učenje

Ova djevojka iz Tuzle govori 18 stranih jezika

Matea je dvadesetdvogodišnjakinja koja živi i studira tri fakulteta u Beču i to: Političke nauke, Slavistiku na kojoj studira ruski, češki i slovenački te Orijentalistiku na kojoj studira turski, arapski i perzijski jezik, prenosi BHRT.

Pojam pismenosti danas osim pukog čitanja i pisanja podrazumijeva puno više, a prvenstveno informatičku pismenost i poznavanje barem jednog stranog jezika.

Poznavanje stranog jezika pruža određenu slobodu i podiže samopouzdanje.

Hrvatski

Nekad loš đak, danas stručnjak za animaciju predstavio nov pristup učenju

Šef odjeljenja animacije sarajevskog Prime Time studija i nekadašnji loš đak, Andrej Jagar, zalaže se za drugačiji pristup nastavi putem učenja kroz igre.

On je na konferenciji Nove tehnologije u obrazovanju, koju je u Beogradu organizovao British Council, predstavio tri obrazovna profila zasnovana na video igrama, smatrajući ovaj metod dobrim načinom primjene novih tehnologija u savremenom školstvu.

Hrvatski

Strani jezici koje je danas najisplativije znati

Nakon svojevrsne demonstracije relativno tečnog kineskog jezika, Mark Zuckerberg impresionirao je mnoge i postigao još veći ugled među utjecajnim Kinezima. Obraćanje potencijalnom poslovnom partneru na jeziku s njegova govornog područja zasigurno će olakšati komunikaciju, ali i ostvariti bolji i zapaženiji rezultat jer će utisak biti snažniji i ostavit ćete dojam kompetetnije osobe.

Hrvatski

Koje vještine treba posjedovati vaše dijete za poslove budućnosti?

Svako dijete započinje putovanje kroz život sa nevjerojatnim potencijalom: kreativnim načinom razmišljanja sa kojim pristupa svijetu sa radoznalošću, pitanjima i željom da sazna sve o svijetu i sebi kroz igru.

Međutim, ovaj način razmišljanja često je erodiran ili čak izbrisan konvencionalnim obrazovnim praksama kada djeca počnu školovanje.

Hrvatski