Tuzlanski kanton

TOP 20 kompanija u TK po prihodu, dobiti i broju radnika

Detaljne podatke pogledajte na grafikonima u galeriji.

 

Poslovni portal Akta.ba donosi analizu poslovanja kompanija u Tuzlanskom Kantonu (TK) po ostvarenom prihodu, dobiti i broju radnika u 2019. godini.

Ukupan prihod svih kompanija TK  je 7.898.678.492KM, dok je sveobuhvatna zarada 435.090.834 KM.

Broj firmi koje su predale financijski izvještaj je 3759, dok je broj radnika u ovome Kantonu 70.288.

Hrvatski

TOP 5 kompanija Tuzlanskog kantona po ostvarenom prihodu

Kada govorimo o ostvarenom prihodu – najuspješnija kompanija u ovoj regiji je tuzlanski Bingo sa 1,235 miljardi KM.

 

Ne tako davno Tuzlanski kanton bio je opterećen svakodnevnim protestima i blokadama, ipak gledajući sa bilo kojeg privrednog aspekta u prošloj godini bilježi pozitivne trendove.

Posljednje analize pokazuju manji broj kompanija sa ovog područja koje su nadležnoj agenciji predale završne račune u 2019. u odnosu na godinu ranije, ali u konačnici ukupno su ostvarile povećan broj zaposlenih, prihod, izvoz i dobit.

Hrvatski

Gradnja prvog pčelarskog centra u Živinicama

Na području Živinica početkom jeseni počinje realizacija projekta izgradnje pčelarskog centra u koji će biti uloženo blizu 1.750.000 konvertibilnih maraka, a prema prvim projekcijama posao će dobiti 70 osoba.

Riječ je o prvom centru ovakve vrste u Tuzlanskom kantonu, a smješten na lokalitetu Rudina moći će odgovoriti svim zahtjevima suvremenog pčelarstva.

Hrvatski

185.000 KM za podršku malim i srednjim poduzećima i obrtnicima TK

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je nekoliko odluka kojima se preciziraju oblici, iznosi, te kriteriji i postupci raspodjele sredstava predviđenih za podršku privredi.

Za podršku razvoju kantona u Budžetu TK za 2018. godinu predviđen je iznos od 185.000 KM, koji će biti raspoređeni kroz šest programa.

Pomoćnica ministra privrede TK Adisa Gotovušić izjavila je na konferenciji za medije da je za program subvencija malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme i alata predviđen iznos do 20.000 KM.

Hrvatski