Trebišnjica

Hidroelektrane na Trebišnjici plaćat će Općini Nikšić 1,2 milijuna KM godišnje naknade

Na ime naknade za potopljeno zemljište Hidroelektrane na Trebišnjici iz sastava Elektroprivrede RS plaćat će godišnju naknadu Općini Nikšić u Crnoj Gori u iznosu od 600.000 eura ili skoro 1,2 milijuna KM. 

 

Hidroelektrane na Trebišnjici plaćat će općini Nikšić naknadu za potopljeno zemljište u Bilećkom jezeru, dogovoreno je na sastanku ministara energetike i rudarstva Crne Gore i Republike Srpske, Saše Mujovića i Petra Đokića i predstavnika javnih elektroprivrednih poduzeća Crne Gore i Srpske.

 

Hrvatski

Crna Gora se sprema zatražiti dio kolača Hidroelektrana na Trebišnjici

Crna gora nije sudjelovala u izgradnji sustava hidroelektrana na Trebišnjici, ali svoja prava traži jer je 18% površine današnjeg Bilećkog jezera u Crnoj Gori. 

 

Crna Gora će pokušati "valorizirati" dio akumulacije Bilečkog jezera, dijela hidroenergetskog sustava u kojemu Bosna i Hercegovina ima četiri hidroelektrane, obzirom kako se petina jezera nalazi na teritoriji Crne Gore.

Prethodnih desetljeća, brojni pokušaji Crne Gore s Bosnom i Hercegovinom dogovoriti što joj pripada od tog hidroenergetskog potencijala, bili su bezuspješni.

Hrvatski

Raspisan međunarodni tender za izgradnju HE “Dabar”

Izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove preduzeća “Hidroelektrane na Trebišnjici” (HET) Ilija Tamindžija izjavio je Srni da su HET i Hidroelektrana /HE/ “Dabar” raspisali međunarodni javni poziv za finansiranje i izgradnju HE “Dabar” po sistemu “ključ u ruke”, vrijedan oko 400 miliona maraka.

Hrvatski

U dva mjeseca premašen plan proizvodnje HET-a

“Hidroelektrane na Trebišnjici” (HET) u samo dva mjeseca ostvarile su veću proizvodnju od planirane, a dobra hidrologija trebalo bi da obezbijedi nastavak dobrog poslovanja i u narednom periodu, rekao je Srni izvršni direktor za upravljanje sistemom HET-a Aleksandar Vujić.

Vujić je naveo da će uz znatne padavine, povoljne hidrološke prilike početkom godine i dobru pogonsku spremnost agregata, nakon dva mjeseca biti realizovano 20 odsto planirane godišnje proizvodnje.

Hrvatski