sladoled

Najveća proizvodnja sladoleda u EU zabilježena je u 2022. godini


Europska unija lani je proizvela 3,2 milijarde litara sladoleda, što je rast od pet posto u odnosu na 2021. godinu. Najveći proizvođač sladoleda bila je Njemačka sa 620 milijuna litara, a slijede ju Francuska (591 milijun litara) i Italija (571 milijun litara), pokazuju podaci Eurostata.

Uz to što je najveći proizvođač sladoleda, Njemačka je ujedno u prosjeku proizvela i najjeftiniji sladoled čija je cijena dosizala 1,5 euro po litri. Francuska je prijavila prosječnu cijenu od 1,9 eura po litri, dok je u Italija prosječna cijena dosegla 2,3 eura.

Hrvatski

U Srbiji cvate industrija sladoleda

 

Kuglica sladoleda u Beogradu doseže 250 dinara (nešto više od 2 eura), što je u odnosu na prošlo ljeto skok od gotovo 100 dinara. Istovremeno, sladoleda se proizvodi više no ikada prije.


Uz rastuću inflaciju, rastu i cijene sladoleda s ljetnim temperaturama, te su u odnosu na prošlu godinu u ovo vrijeme u Srbiji gotovo – duple. Kuglica sladoleda sada u glavnom gradu Srbije košta između 200 i 250 dinara, što je u odnosu na prošlo ljeto skok od gotovo 100 dinara. No, isto tako sladoleda se proizvodi više no ikada prije.

Hrvatski