podrška

Dvije elektrotehničke škole u Mostaru u novom "kompjuterskom" ruhu

U okviru projekta “Jačanje kapaciteta sistema srednjeg stručnog obrazovanja HNK kroz provođenje prakse u oblastima obrade metala, turizma i ugostiteljstva”, provedenog kroz program “PrilikaPlus”, a pod pokroviteljstvom Vlade Švicarske, dodatnom kompjuterskom opremom opremljene su dvije elektrotehničke škole u Mostaru.

Riječ je o Srednjoj elektrotehničkoj školi Ruđera Boškovića i Srednjoj elektrotehničkoj školi Mostar.

Hrvatski

Podrška Asocijacije poduzetnika Hercegovine Aluminiju d.d. Mostar

Uzimajući u obzir važnost trenutka u vezi sa stanjem poslovanja Aluminija d.d. Mostar, Asocijacija poduzetnika Hercegovine, čija je Aluminij članica, želi se pridružiti svima koji opravdano zahtijevaju od Vlade Federacije BiH, kao najvećega pojedinačnoga dioničara mostarske tvornice aluminija, da krajnje ozbiljno shvati iznimno teško stanje u kojemu se nalazi mostarski Aluminij i da žurno započne rješavati pitanja na koja izravno može utjecati. 

Hrvatski

Norveški ministar dao otkaz kako bi supruga nastavila karijeru liječnice

Norveški ministar prometa Ketil Solvik-Olsen dao je danas otkaz dajući prednost, na godinu dana, karijeri supruge liječnice, što je gesta koja je pozdravljena kao primjer za jednakost muškaraca i žena.

- Bilo je fantastično biti ministar prometa i veza i, zapravo, rado bih tako nastavio do kraja života", kazao je Solvik-Olsen, član Stranke napretka (protuimigracijska desnica), na tom položaju od 2013.

No, sada sam došao do raskrižja u životu kada je red na moju suprugu da nastavi svoj san.

Hrvatski

CHICovnik i Bingo osigurali 4.000 KM za djecu SOS sela

SOS Dječjem selu u Sarajevu svečano je uručen ček od 4.000 KM namijenjen za početak školske godine djeci i mladima, a ova sredstva osigurao je tim prvog bh. planera za žene “CHICovnik” u suradnji s trgovačkim lancem Bingo.

Predstavnici CHICovnika i Binga napomenuli su da je za njih posebno značajan uspjeh svakog djeteta zbog čega su se i odlučili dati podršku upravo djeci i mladima.

Hrvatski

Podrškom Fonda omogućeno zapošljavanje 523 osobe s invaliditetom

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBiH saopćio je danas da su, po tek okončanom javnom pozivu, odobrena sredstva kojim će biti omogućeno zaposlenje za ukupno 523 osobe s invaliditetom u Federaciji.

– Na svaki propisno podneseni zahtjev za dodjelu sredstava za novo zapošljavanje odgovoreno je pozitivno. Takvo stoprocentno udovoljavanje pristiglim aplikacijama za novčanu podršku sigurno predstavlja rijedak slučaj u državi, pa i šire – navode iz Fonda.

Hrvatski

Lukavac Cement podržao događaj „Dani arhitekture Banja Luka 2018“

Lukavac Cement kao vodeći proizvođač cementa u BiH podržao je jedan od najvećih bh. događaja u oblasti arhitekture i urbanizma „Dane arhitekture Banjaluka 2018“ koji su održani po četvrti put. Od 4. do 10. juna, pored predavanja međunarodnih i domaćih arhitekata i drugih stručnjaka, diskusija, radionica, okruglih stolova, izložbi, predstavljeni su proizvodi i dostignuća u tehnologiji proizvodnje građevinske industrije. Razgovaralo se i promišljalo o aktuelnoj situaciji na području arhitekture, gradnje i primjeni građevinskih materijala. 

Hrvatski

185.000 KM za podršku malim i srednjim poduzećima i obrtnicima TK

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je nekoliko odluka kojima se preciziraju oblici, iznosi, te kriteriji i postupci raspodjele sredstava predviđenih za podršku privredi.

Za podršku razvoju kantona u Budžetu TK za 2018. godinu predviđen je iznos od 185.000 KM, koji će biti raspoređeni kroz šest programa.

Pomoćnica ministra privrede TK Adisa Gotovušić izjavila je na konferenciji za medije da je za program subvencija malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme i alata predviđen iznos do 20.000 KM.

Hrvatski

Dm želi hranu i kozmetiku BiH tvrtki u svojim trgovinama

Do veljače ili ožujka sljedeće godine odabrani proizvodi tvrtki koje nisu registrirane duže od tri godine mogli bi biti na policama dm-a u BiH.

Za podršku domaćoj proizvodnji i konkurentnosti domaćih proizvoda na BiH tržištu, kompanija dm pokrenula je inicijativu Startajmo {ZAJEDNO}, koja proizvođačima nudi mogućnost razvoja svog proizvoda i plasmana na tržište kroz lanac dm trgovina.

Hrvatski

Uskoro počinje Coca-Colina podrška mladima u BiH

Nakon što je Coca-Cola HBC B-H Sarajevo u prošloj godini pokrenula jedinstveni projekt podrške razvoju mladih Coca-Colina podrška mladima u Bosni i Hercegovini, uskoro nastavlja s drugom fazom programa, koji će ove godine obuhvatiti 500 mladih širom BiH. Pod sloganom „Nauči, primijeni, kreni“ Coca-Cola će i ove godine nezaposlenim pojedincima u dobi od 18 do 30 godina, motiviranim da nauče kako da se istaknu na tržištu rada, besplatno omogućiti učenje životnih i poslovnih vještina neophodnih za zapošljavanje i bolje pozicioniranje na tržištu rada.

Hrvatski

Otvoren novi poziv za podršku investicijama iz dijaspore

Službeno je otvoren novi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u sklopu aktivnosti USAID Projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine".

Riječ je o grant programu koji podržava mikro, mala i srednja poduzeća, a koja nisu starija od tri godine i imaju poslovnu vezu ili su dijelom u vlasništvu investitora iz bosanskohercegovačke dijaspore, piše bljesak.info.

Projekti će biti podržani sa do 50.000 KM po zahtjevu, uz rok provedbe do 12 mjeseci.

Hrvatski