mikrokreditne organizacije

Mikrokreditni sektor udvostručio dobit ove godine

Mikrokreditni sektor u Federaciji BiH ostvario je u prva tri kvartala neto dobit od 25.591.000 KM, što je oko 13,77 milijuna KM ili 116,47% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

 

Prema preliminarnim podacima Agencije za bankarstvo FBiH, dobit mikrokreditnih društava u prvom kvartalu iznosila je 3.368.000 KM, a mikrokreditnih fondacija 22.223.000 KM.

Hrvatski

Partner Mikrokreditna Fondacija nudi beskamatnu kreditnu liniju

Poduzetnici trebaju pomoć u vidu poreznih i svih drugih olakšica u vidu smanjenja fiskalnih i parafiskalnih nameta, mogućnost korištenja grantova i donacija kako bi održali radna mjesta.

 

U skladu s tim, Partner Mikrokreditna Fondacija nudi posebnu i jedinstvenu beskamatnu kreditnu liniju namijenjenu mikropoduzećima do deset zaposlenih. Detalje i prednosti kreditne linije pojašnjava direktor Partnera Senad Sinanović.

Što znači za vaše korisnike ovaj oblik kreditiranja odnosno kreditna linija ?

Hrvatski

Mostarska firma novi igrač na mikrokreditnom tržištu FBiH

Prema podacima iz registra poslovnih subjekata u BiH, vlasnik mikrokreditnog društva Credo centar Mostar je Autocentar d.o.o. Široki Brijeg.

 

Na financijskom tržištu Bosne i Hercegovine pojavila se još jedna mikrokreditna organizacija.

Riječ je o MKO Credo centar Mostar, koja je službeno osnovana u rujnu/septembru prošle godine, piše BiznisInfo.

Podsjetimo da je mikrokreditni centar u posljednje vrijeme sve atraktivniji ulagačima na financijskom tržištu, i to naročito onim iz inozemstva.

Hrvatski

Mikrokreditne organizacije u Federaciji povećale zaradu

Mikrokreditne organizacije u Federaciji BiH u prva tri mjeseca ove godine ostvarile su profit od 4,7 miliona KM, što je za 0,3 miliona KM ili 7 posto više u odnosu na isti period prethodne godine, piše BiznisInfo.

U FBiH je na kraju marta poslovalo 12 MKO. U mikrokreditnom sektoru bilo je zaposleno 1.486 osoba.

U prvom kvartalu 2018. godine, MKO su plasirale mikrokredite u ukupnom iznosu od 107,5 miliona KM što je za 10,5 miliona KM, odnosno 11% više u odnosu na iznos mikrokredita plasiranih u istom periodu prethodne godine.

Hrvatski

Mikrokreditne organizacije će morati drastično rezati kamate

 

Mikrokreditne organizacije u Federaciji BiH, barem neke od njih, morat će drastično rezati kamatne stope na kredite, ako bude usvojen zakon koji predlaže Vlada Federacije, saznaje BiznisInfo.

Vlada je u maju prihvatila Nacrt zakona o mikrokreditnim organizacijama, i on je poslat u Parlament na usvajanje. O njemu bi se Parlament FBiH trebao izjašnjavati uskoro.

Ovim zakonom prvi put bi se nametnulo ograničenje kada je riječ o visini kamata na kredite. U nacrtu zakona piše:

Hrvatski