Ledo

Tko su lideri na tržištu sladoleda i čokolada u BiH

Kada je riječ o budućim izgledima, sladoled i smrznuti deserti vjerojatno će rasti tijekom razdoblja jer potrošači daju prednost pristupačnim proizvodima, pri čemu strahovi od GMO-a imaju mali utjecaj na potražnju.

 

Ledo ostaje lider na tržištu sladoleda i smrznutih deserta u 2021. godini, dok je Mondelez, zahvaljujući vodećoj marki Milka, zadržao snažno vodstvo u prodaji čokolada, pokazuju analize analitičke kuće Euromonitor, izvještava Indikator.ba.

Hrvatski

Zašto je prodaja Leda toliko značajna iako nije najveća akvizicija u regiji?

Najvažnija poslovna vijest u regiji posljednjih mjeseci je prošlotjedna prodaja prehrambenog giganta Leda britanskom Nomad Foods Limitedu, "teška" velikih 615 milijuna eura.

 

Istražili smo koje su to transakcije veće od ove, a koje su se dogodile na Balkanu u posljednja dva i pol desetljeća.

Hrvatski

Što je Nomad Foods dobio kupovinom Leda

Preuzimanjem Poslovne grupe zamrznute hrane Fortenova grupe Nomad Foods stekao je i Ledo u Bosni i Hercegovini sa sjedištem u Čitluku, a time i značajan tržišni udio u pakovanoj hrani, zamrznutim proizvodima, sladoledima i desertima.

 

Ljubaznošću analitičke kuće Euromonitor, dobili smo podatke o tržišnim udjelima Leda u Bosni i Hercegovini, koji pokazuju da je kompanija apsolutni lider na tržištu u sladoledima i zamrznutim desertima, a takođe i vodeći igrač kada je riječ o pečenoj robi prerađenom voću i povrću, izvještava Indikator.ba

Hrvatski

Fortenova dobila dvije ponude za Ledo, obje veće od 600 milijuna eura

Dobili su ponudu američkog Nomad Foodsa od preko 600 milijuna eura, ali i ponudu veću od te, no drugi uvjeti nisu im bili prihvatljivi stoga je Fortenova počela pregovore s američko-britanskom kompanijom Nomad Foods.

 

Tjednik Lider objavio je prije par dana kako je Fortenova grupa, prema njihovim neslužbenim informacijama, dobila više ponuda za Ledo i to čak dosta visoke ponude za koje su mnogi procjenjivali da nemaju šanse dobiti.

Hrvatski

Podravka ušla u drugi krug za kupovinu Leda?

Riječ je o norveškoj firmi "Orkla", anglo-američkom konglomeratu "Nomad Foods" i češko-slovačkom konzorciju investicijkih fondova Emma Capital i J&T Private Equity Group, koje bi nakon due diligencea trebalo da podnesu obavezujuće ponude za preuzimanje.

 

Hrvatska kompanija Podravka ušla je u drugi krug konkursa za preuzimanje Leda, objavio je neslužbeno Jutarnji list.

Hrvatski

Investitori koji kupe “Ledo” i “Frikom” steći će regionalnu kontrolu tržišta

Investitori koji kupe kompanije “Ledo” i “Frikom”, koje posluju u sastavu hrvatske Fortenova grupe, steći će kontrolu nad cijelim tržištem regije, procjenjuje Drago Munjiza, osnivač i menadžer konzultantske kompanije „Jakov Viktor“ u Zagrebu.

 

Hrvatski

Fortenova grupa nastavlja pregovore o prodaji kompanija Ledo plus, Ledo Čitluk i Frikom

Testiranjem tržišta potvrđeno je da među potencijalnim investitorima postoji snažan međunarodni interes za našu djelatnost zamrznute hrane. 

 

Nakon što je primila niz neobvezujućih ponuda za preuzimanje kompanija Ledo plus, Ledo Čitluk i Frikom, koje zajedno s nekoliko manjih povezanih društava čine Poslovno područje zamrznuta hrana, pozivom određenom broju odabranih ponuđača da započnu dubinsko snimanje, Fortenova grupa je odlučila nastaviti sa sljedećom fazom postupka prodaje.

Hrvatski

Agrokor prvi put objavio vrijednosti svojih kompanija

Procijenjena vrijednost kompanija sistema Agrokor, koja je raspoloživa za vjerovnike tih društava, kreće se ukupno u rasponu od 1,8 do 3,8 milijardi eura. Ovo se navodi u najnovijem dokumentu vanredne uprave objavljenom na internet stranicama Agrokora.

Ovo je prvi put da Agrokor objavljuje sažetu procjenu vrijednosti svojih kompanija. Procijenjena vrijednost za svaku od kompanija izražena je u rasponu najniže i najviše.

Hrvatski

Podravka zainteresirana za Ledo

Predsjednik Uprave Podravke te čelnik Udruge dobavljača Agrokora Marin Pucar izjavio je uoči sjednice Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora, kako proces postizanja nagodbe neće biti ni lagan niti brz te poručio kako je koprivnička kompanija već iskazala ambiciju za Ledo i na to gleda kao prirodnu mogućnost koja joj se otvara.

Privremenom vjerovničkom vijeću na današnjoj sjednici izvanredna uprava Agrokora treba predstaviti prijedlog strukture nagodbe.

Hrvatski