krumpir

U Hercegovini počinje sadnja krumpira

Ljubuški je poznat po tome što prvi u BiH počinje sa sadnjom mladog krompira poznatog pod nazivom "Ljubuški rani", sadnja uobičajeno počinje sredinom siječnja u plastenicima, a narednog mjeseca na otvorenom. 


Proizvodnja mladog krumpira je tradicionalno vezana za područje Hercegovine, a najviše mladog krompira uzgaja se u jugozapadnoj okolici Ljubuškog u mjestima Vojnići, Šipovača, Klobuk i Veljaci, rekao je direktor Poljoprivredne zadruge Plodovi zemlje iz Ljubuškog Dubravko Vukojević.

Hrvatski

Glamočki krumpir i službeno postaje brend

U Glamoču će idućega petka biti promoviran projekat o zaštiti zemljopisnog porijetla glamočkog krumpira pod nazivom "Glamočki krumpir – sprega čovjeka, prirode i gospodarstva". 

 

Iza događaja stoji udruga Glamočki krumpir iz Glamoča, a u Etno domaćinstvu Nenadić. Promociji će nazočiti predstavnici Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, Tehnološkog fakulteta u Banja Luci, Vlade HBŽ, općine Glamoč i poljoprivrednih proizvođača.

Hrvatski

Kilogram krumpira s francuskog otoka prodaje se za 500 eura

Krumpiri bonotte pomno se uzgajaju i još pažljivije beru na vrhuncu zrelosti u svibnju, a to traje tek tjedan dana. Cijena mu doseže i 500 eura po kilogramu.

 

Jeftina narodska hrana često uključuje krumpir, ali sigurno ne i onaj koji dolazi s malog francuskog otoka Noirmoutiera, zapadno od Nantesa. Njegova se cijena penje i do 500 eura za kilogram. 

Hrvatski

Ljubuški rani krumpir našao mjesto u trgovinama u BiH

Proizvođači mladog krompira iz Ljubuškog udružili su se pod brendom "Ljubuški rani", unaprijedili kvalitetu proizvoda i u 2018. godini, po prvi put, ostvarili zajednički izravan plasman u maloprodajne trgovinske lance u BiH.

Udruživanje proizvođača i unaprjeđenje kvalitete postignuto je uz  podršku Europske unije i Vlade Njemačke.

Hrvatski

Ekološka ambalaža za krumpiriće izrađena od kore krumpira!

Ekološka ambalaža za pržene krumpiriće od krumpira? Zvuči ironično, zar ne?

Talijanski dizajneri Simone Caronni, Paolo Stefano Gentile i Pietro Gaeli pretvorili ideju ekološke ambalaže za pržene krumpiriće u stvarnost.

Ambalaža je izrađena od recikliranih kora krumpira te je tako održiva alternativa papiru.

Takozvani Peel Saver, pakiranje je napravljeno od škroba i komponenti vlakana koje se nakon maceracije i prirodnog sušenja međusobno vežu i otvrdnu.

 

Hrvatski