korona virus

Hrvatska ukida samoizolaciju za ulaske iz BiH

Šefica bosanskohercegovačke diplomacije Bisera Turković u ponedjeljak je odustala od prijedloga za protumjere Hrvatskoj nakon razgovora s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom.
 

Ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović najavio je da će Hrvatska "najkasnije danas" ukinuti obavezu dvotjednu samoizolaciju za državljane koji u zemlju ulaze iz BiH.

"Vjerojatno ćemo i kao članica EU-a liberalizirati u određenoj mjeri režim prelaska granice kada su u pitanju i državljani EU-a i naše susjedne zemlje", rekao je Božinović.

Hrvatski

Kako su uspjeli? Ova država svjetski je rekorder u borbi protiv koronavirusa

Mjere su bile vrlo razumne.

 

Unatoč dugoj granici s Kinom i populaciji od oko 97 milijuna ljudi, Vijetnam ima potvrđenih tek tristotinjak slučajeva zaraze novim koronavirosom i niti jednu zabilježenu smrt.

Prošlo je mjesec dana od posljednje transmisije virusa, pa su vlasti donijele odluku o otvaranju zemlje.

Hrvatski

Izraelci otkrili slabu točku virusa koja spašava gospodarstvo

Oni zbog uočene slabosti virusa pri prenošenju smatraju da rad treba organizirati u dvotjednim ciklusima što su nazvali "Sustav 10-4", o čemu su objavili članak u New York Timesu.

 

Stručnjaci iz Izraela su predložili, a Austrija se priprema da primijeni njihov prijedlog kako da se eksploatacijom jedne slabosti novog korona virusa postigne pokretanje gospodarskih i drugih aktivnosti, a da ne dođe do skoka broja zaraženih virusom.

Hrvatski

Poznati detalji boravka na plažama: Na more ćemo ići, ali pod kojim uvjetima?

Fizičko distanciranje i smanjenje mobilnosti doveli su do povoljne epidemiološke situacije.

 

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak gostovao je u HRT-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" i komentirao situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj, te objasnio kako će građani na more.

Naglasio je da su fizičko distanciranje i smanjenje mobilnosti doveli do povoljne epidemiološke situacije. Capak kaže da svi strepe od porasta rasta broja novooboljelih, cijeli dan prate situaciju i razmjenjuju podatke. 

Hrvatski

U FBiH vrtići i gradski prevoz počinju sa radom 15.05., a kafići od 28.05.

Plan popuštanja odvijat će se u skladu s epidemiološkom situacijom u Federaciji.

 

Vrtići u Federaciji s radom počinju u drugoj fazi popuštanja mjera, 15. svibnja/maja, dok će se ugostiteljski objekti radu vratiti 28. svibnja/maja, što će ujedno biti i treća faza popuštanja donesenih mjera, saznaje hercegovina.info.

Hrvatski

Bez zaraženih: Kako je Tuzlanski kanton pobijedio koronu

Iako je prije mjesec dana bio među najrizičnijim područjima u Bosni i Hercegovini, Tuzlanski kanton već dvadeset dana ne bilježi niti jedan zaražen slučaj od koronavirusa.

 

Razlog za to su mjere koje su Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona, Zavod za javno zdravstvo TK, kao i cijeli Krizni štab poduzeli kako bi se zaraza koronavirusa što manje širila.

Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić istaknula je da zbog poštivanja tih mjera svaki dan zatvaraju klastere, te dodala kako je najvažnije da je epidemiološka situacija veoma stabilna.

Hrvatski

Od sina farmera do vodećeg svjetskog virusologa: Svi pomno slušaju što će reći Drosten

Malo je onih koji u ovo doba pandemije detaljno prate što to imaju reći najpoznatiji svjetski znanstvenici, a da nisu čuli za prof. dr. Christiana Drostena.

 

Direktor Instituta za virusologiju bolnice "Charité" u Berlinu vodeća je figura borbe Njemačke s koronavirusom.

Savjeti Drostena se slušaju širom svijeta, ali je naišao i na kritike i osude, čak mu prijete i smrću.

Kako piše focus.de, Drosten je od samog početka sve što je u vezi s COVID-19 objašnjavao tako da ga svi razumiju.

Hrvatski

Europa se polako otvara: Preko četiri milijuna Talijana vraća se na posao

Preko četiri milijuna Talijana napokon se vraća na posao, a bit će im dozvoljena šetnja i posjeta obitelji.

 

Preko tri i po milijuna je oboljelih od koronavirusa u svijetu, dok je umrlo preko 248 tisuća ljudi. Oporavljeno je preko milijun i 100 tisuća.

Zemlje širom svijeta polako popuštaju mjere. Preko četiri milijuna Talijana napokon se vraća na posao, a bit će im dozvoljena šetnja i posjeta obitelji.

Španjolcima je dozvoljena rekreacija vani.

Mađarska otvara prodavnice i muzeje, javne prostore, restorane, hotele i bazene.

Hrvatski

Upute za radnje koje počinju raditi: Organizirati posao u dvije smjene, ograničiti broj mušterija…

Zavod za javno zdravstvo FBiH izdao je preporuke za sprječavanje infekcije koronavirusa u trgovinama, uslužnim djelatnostima i malim obrtima izvan shopping- tržnih centara koji počinju raditi od 1. svibnja/maja.

 

Opće preporuke

U ovim poslovnim objektima neophodno je primjenjivati mjere sprječavanja širenja COVID-19 kao i u svim drugim aktivnostima.

Hrvatski

Od srijede u FBiH otvaraju se trgovine, mali obrti, notarski uredi

Na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kako je rečeno, uspostavljena je platforma za samoprocjenu zdravstvenog stanja građana.

 

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez rekao je da je Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva, imajući u vidu novonastalu epidemiološku situaciju u FBiH,  jučer ujutro održao sastanak i pripremio set mjera.

Očekuje da će sredinom idućeg tjedna biti donesena i odluka da trgovine na veliko i na malo počnu raditi.

Hrvatski