konobari

Hoće li konobari u restoranima morati imati diplomu ugostiteljske škole?

 

Hoće li konobari u restoranima i hotelima, kako bi obavljali ovaj posao, morati razmisliti o prekvalifikaciji, ukoliko se žele nastaviti baviti ovim poslovima?  

 

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić održao je jučer u Banjoj Luci sastanak sa direktorima i predstavnicima srednjih škola iz Republike Srpske u kojima se školuju kadrovi za ugostiteljstvo i turizam, predstavnicima Privredne komore Republike Srpske, Udruge Horeca RS i predstavnicima radnika i poslodavaca iz ove branše.

Hrvatski

Bakšiš, napojnica, tringelt...

Bakšiš ili napojnica je mala količina novca koja se daje konobarima, taksistima, nosaču i osoblju po hotelima za kvalitetno obavljenu uslugu.

Daje se u ruku u vidu novca, sitnijih apoena, ostavlja se na stolu ili se, kada se čuje vrijednost računa, kaže novi iznos koji je veći od prvobitne vrijednosti.

Hrvatski

Zaposlili se svi koji su završili dvomjesečnu obuku u Čapljini

Predsjednik Turističkog klastera i predsjednik Udruženja za turizam pri Gospodarskoj komori FBiH Stjepan Primorac kazao je kako je veliki raskorak i nesrazmjer između potreba tržišta rada i onoga što proizvodi naš obrazovni sustav, piše Biznis.ba.

On je dao izjavu povodom u održanog okruglog stola u Mostaru pod nazivom ‘Kuda ide obrazovanje i tržište rada u BiH’. 

Naglasio je kako tržište rada, kada se gleda sektor turizma, uvijek u potrebi za velikim brojem djelatnika, prvenstveno kuhara, konobara te slastičara.

Hrvatski

Obuka za rad u ugostiteljstvu za 48 kandidata

Centar za obuku i prekvalifikaciju Čapljina u povodu završetka drugog ciklusa obuke za zanimanja kuhara i konobara organizirao je svečani ručak i dodjelu certifikata polaznicima tog ciklusa. Svečanost je održana u prostorijama Centra za obuku i prekvalifikaciju Čapljina, u restoranu Storija u Tasovčićima.

Voditelj projekta Ivan Beno kratko se obratio. 

Hrvatski