Katar

SGI Technology iz Tešnja na zahtjevnom tržištu Katara

Informacije o uspjehu tešanjske tvrtke u Kataru objavljene su tijekom nedavnog posjeta izaslanstva Ministarstva vanjskih poslova BiH toj zemlji.

– Posjetili smo danas  SGI Technology tvrtku. Domaći brend iz Tešnja koji je zahvaljujući svojoj kvaliteti i specifičnosti posla kojom se bave uspjela ući na katarsko tržište – naveli su iz Ministarstva.

Tvrtka je specijalizirana za pirolitičku reciklažu otpadnih guma u korisne resurse, a sufinancirana je od strane razvojne banke Katara.

Hrvatski

Katar kupio jednu od najpoznatijih zgrada u New Yorku

Katarska firma “Katara Holding” kupuje čuveni njujorški hotel Plazu za 600 miliona dolara, objavili su proteklih dana američki mediji. Ovo je jedna od najpoznatijih građevina u Njujorku.

Katar godinama ulaže u hotele na Zapadu i u kompanije, poput “Volkswagena” i multinacionalnog trgovačkog i rudarskog giganta “Glencore”, a sada se domogao i kultne Plaze, zgrade koja je nekada bila u vlasništvu Donalda Trumpa.

Hrvatski

Kako je BiH profitirala od najvećeg trgovinskog spora na svijetu

 

Ovih dana navršava se godina od kada su Saudijska Arabija i tri njena regionalna saveznika nametnula ekonomski embargo Kataru, zbog veza s Iranom i navodne podrške terorizmu.

Susjedi su zatvorili sve kopnene, morske i zračne veze s Katarom, što je na samom početku dovelo do nestašice osnovnih životnih namirnica i potresa na finansijskom tržištu.

Hrvatski

Krenuo izvoz tuzlanske soli u Katar

Jedan od najpoznatijih regionalnih brendova Tuzlanska so uspješno je plasirana na tržište Katara. Izvoz je realiziran pod vlastitim brendom u prepoznatljivom pakovanju sa adaptacijama specijalno rađenim za tržište Katara na arapskom i engleskom jeziku, a do kraja godine svakog mjeseca je planiran kontejnerski izvoz većih količina, navodi se u saopćenju kompanije Solana d.d. Tuzla. 

Hrvatski

Katar zabranio proizvode iz Saudijske Arabije i UAE-a

Katar je naredio u subotu svim trgovinama u zemlji da povuku s polica robu iz skupine zemalja predvođene Saudijskom Arabijom, koje su prošle godine bojkotirale Dohu.

Direktiva ministarstva privrede odnosi se na proizvode iz Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Egipta.

Inspektori će obilaziti trgovine kako bi se uvjerili u primjenu direktive, po ministarstvu.

Hrvatski

Bh. kompanija gradi stadione za svjetsko prvenstvo u Kataru

Kompanija VS-Trend iz Bihaća angažovana je na izgradnji stadiona Al Bayt u gradu Al Khor u Kataru. Stadion kapaciteta 60.000 mjesta gradi se za potrebe Svjetskog fudbalskog prvenstva i bit će završen do 2022. godine kada će se na njemu odigrati polufinalni meč prvenstva.

Stadion je vrijedan 770 miliona eura a po završetku bit će konkurencija najatraktivnijim stadionima svijeta.

Hrvatski

Bh. proizvodi osvajaju najbogatiju državu na svijetu

Kompanije iz Bosne i Hercegovine napravile su snažan prodor na tržište Katara, koji je najbogatija zemlja svijeta po prosječnom bogatstvu stanovnika.

Tuzlanska Solana je dogovorila prvu isporuku 30 kontejnera Tuzlanske soli. Osim toga, kreću isporuke Klasovih i Vispakovih proizvoda, kompanija koje su lideri bh. prehrambene industrije, piše BiznisInfo.

Kako saznajemo, kupci iz Katara su zainteresirani za širok asortiman Klasovih i Vispakovih proizvoda koji će biti zastupljeni na policama supermarketa u toj bogatoj arapskoj državi.

Hrvatski

Zlatna džezva, Tops, Oaza, Tajna i Zlatni puder na policama katarskih marketa početkom 2018.

Kompanija Labbaik Group iz Katara krajem ovog mjeseca uvesti će prve količine brandova: Zlatna džezva, Tops, Oaza, Zlatni puder, te Klasovih konditorskih proizvoda, a ovi proizvodi naći će se na policama lanaca marketa u Kataru već početkom iduće godine. 

Hrvatski