Jugoslavija

MUZEJ MoMA U NEW YORKU: Pogledajte vodič kroz izložbu o jugoslavenskoj arhitekturi

Izložba „Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980“ bit će otvorena do 13. siječnja 2019. godine, a ako nemate priliku da je posjetite uživo, onda pogledajte ovaj kratki video u nastavku teksta.

Muzej moderne umjetnosti (MoMA) u New Yorku predstavio je reprezentativnu izložbu jugoslavenske arhitekture iz perioda od 1948. do 1980. godine, koja obuhvaća više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz cijele regije.

Hrvatski

Ovako su izgledali posteri za oglase u Jugoslaviji

U pedesetim i šezdesetim godinama prošlog stoljeća, za komercijalne oglase za turističke destinacije, avio kompanije i mnoge druge proizvode širom bivše Jugoslavije, angažirani su neki od najpopularnijih jugoslovenskih umjetnika.

Zbog svog prepoznatljivog stila, renomirani umjetnici kao što su Edo Murtić, Milan Vulpe, Janez Trpin i mnogi drugi, kreirali su ilustracije za inozemne destinacije i proizvode.

Ovo su neke od njih: 

 

Hrvatski

COCKTA: Prvo gazirano piće u Jugoslaviji

Otac Cockte, Emerik Zelinka, stvorio je Cocktu 50-ih godina prošlog stoljeća u poduzeću Slovenijavino.

Upotrijebio je plodove šipka, prijatno kiselkast vitamin C, različito aromatično bilje, čistu izvorsku vodu i karamelizirani šećer.

Cocktino ime je izveo od riječi “cocktail” koja znači mješavinu aromatičnog bilja i time stvorio prvo gazirano bezalkoholno piće u Jugoslaviji.

Hrvatski

Tvorac legendarnih crvenih YU kioska dobio nagradu za životno djelo

Čuveni crveni kiosci koji su krasili gotovo sve gradove u SFRJ ostali su urezani u sjećanje svih koji pamte Titova vremena. 

Potpuno zasluženo, njihov tvorac slovenački arhitekta Saša Janez Mahtig dobio je priznanje od Udruženja dizajnera Slovenije za životno djelo. 

Naime, kako piše site Gradnja. rs, ovaj dizajner, arhitekt i umjetnik krajem 2017. godine dobio je najprestižniju nagradu koju dodjeljuje Društvo dizajnera Slovenije (DOS). 

Hrvatski