istraživanja

Naučnici ”obrnuli” proces starenja u ljudskim stanicama

Sposobnost obrtanja starosti nešto je čemu se mnogi ljudi nadaju.

- Ona je još uvijek daleko od stvarnosti, no mi smo u našem posljednjem eksperimentu uspjeli obrnuti proces starenja u ljudskim stanicama, koji bi mogao osigurati temelje za stvaranje budućih anti-degenerativnih lijekova, objavili su Lorna Harries i Matt Whiteman, znanstvenici sa Sveučilišta u Exeteru, u svojem najnovijem tekstu na portalu Science Alert.

U nastavku prenosimo dijelove njihovog članka.

 

Hrvatski

MILOŠ BOŠNJAKOVIĆ: Vareš bi se uskoro mogao zvati gradom ispod zlatne planine

- Naš cilj je da oživimo rudnik olova i cinka u Varešu, ali bih slagao kada bih rekao da ne sanjam da se Vareš u budućnosti zove gradom ispod zlatne planine Zvijezda.

Rekao je ovo za Klix.ba, u prvom razgovoru za jedan bh. medij, Miloš Bošnjaković, član uprave i suvlasnik australske kompanije koja je vlasnik rudnika barita, cinka i olova u Varešu.

Hrvatski

Trećina nama poznatih planeta vjerojatno su masivni vodeni svjetovi

Premda vodu smatramo ključem života kakvog poznajemo, znanstvenici tvrde da je ona puno učestalija pojava nego što smo do sad mislili.

Jeste li čuli za termin Super-Zemlja?

Riječ je o vrsti planeta koja je, premda ne postoji u našem sunčevom sustavu, prilično česta pojava.

Ovi kameniti svjetovi nekoliko su puta veći od Zemlje, a novo otkriće predlaže da je većina njih prekrivena vodom.

Hrvatski

Za jednog poslodavca idealno je raditi od 3 do 5 godina

Radite li dugo kod istog poslodavca ili često mijenjate poslove? Koji je idealan vremenski period za rad kod jednog poslodavca? Isplati li se biti lojalan? Odgovore na ova pitanja pronašli smo u međunarodnom Paylab istraživanju koje je provedeno u siječnju i veljači ove godine na uzorku od 57.719 ispitanika iz 12 europskih zemalja.

Hrvatski

Kupovna moć građana BiH za deset godina porasla za 41 posto

Građani Bosne i Hercegovine prosječno raspolažu s 3.289 eura godišnje za potrošnju i štednju, što je 41 posto više nego deset godina ranije, pokazuju podaci njemačkog instituta za istraživanje tržišta GfK.

Prema tabeli GfK-a, vidljivo je da je rast kupovne moći stanovništva u BiH od 2008. godine bio među višim u regionu, dok je u apsolutnim ciframa manji od kupovne snage građana u Srbiji i Crnoj Gori, ali i veći od one koju imaju građani u Makedoniji i Albaniji. 

Hrvatski

Najboljih 15 poslova za stidljive ljude

Stidljivim ljudima je teže da dođu do izražaja na poslu od svojih glasnijih kolega.

Međutim, ima i poslova gdje stidljivi imaju puno više šanse da ostvare svoj puni potencijal.

BI je pregledao poslovnu bazu podataka Ministarstva rada SAD koja sadrži detaljne informacije o stotinama radnih mjesta kako bi pronašli pozicije koje ne zahtijevaju mnogo društvene interakcije.

Hrvatski

Društveni mediji glavni oblik komunikacije u svakoj drugoj tvrtki

Broj poduzeća u Europskoj uniji koja koriste društvene medije u stalnom je porastu, pa je tako u 2017. godini gotovo svaka druga tvrtka koristila takav oblik komunikacije, pri čemu su one iz Hrvatske blago ispod tog prosjeka, pokazuju podaci Eurostata.

Naime, u protekloj godini 47 posto poduzeća u EU, od onih s najmanje deset zaposlenih koja su sudjelovala u istraživanju, koristilo je barem jedan od različitih tipova društvenih medija, što je porast od 17 postotnih bodova u odnosu na 2013. godinu, navodi se u izvješću europskog statističkog ureda.

Hrvatski

Upotreba gotovine ne umire, već cvjeta!

Izvješća o smrti gotovine su "u velikoj mjeri pretjerani", poruka je novog istraživanja Federalnih rezervi San Francisco. 

Istraživači su ispitali upotrebu gotovine u 42 zemlje; otkrili su da je u periodu od 2006. do 2016. godine gotovina u opticaju mjerena kao udio u BDP-u zapravo porasla u njih 41.

"Gotovina u opticaju" uključuje svu gotovinu u rukama javnosti, uključujući pojedince, banke i druge poslove. 

Spomenute 42 zemlje u studiji čine 75% svjetske ekonomije. U donjem dijelu prikazana je razlika u rastu gotovine i rastu BDP-a za skup ovih zemalja. 

Hrvatski