AS grupacija

AS GRUPACIJA: Od lokalnog biznisa do top 5 kompanija u regiji

Tešanjska AS grupacija, koja je do prije desetak godina bila lokalna obiteljska tvrtka, danas je najveća prehrambena industrija u BiH i na korak od ulaska u 5 najvećih u regiji.

Ovaj put prevalili su zahvaljujući stalnim akvizicijama i velikim ulaganjima u preuzete kompanije.

Grupacija nije prezala od zalaganja imovine i uzimanja kredita, ali je svaku marku trošila namjenski – za razvoj proizvodnje i osvajanje novih tržišta, a u posljednje vrijeme sve više i za brendiranje.  

Hrvatski

Kako se grupacija širila i koje firme danas kontrolira

AS grupacija iz Tešnja u proteklih 20-ak godina prošla je put od lokalne firme do jedne od najvećih grupacija u BiH i regionu.

Njihova posljednja akvizicija je preuzimanje većinskog udjela u Solani Tuzla prije nekoliko dana.

Ovo je samo nastavak puta koji traje već dugi niz godina a obilježen je velikim akvizicijama, odnosno preuzimanjem poznatih bh. kompanija.

Hrvatski

AS grupacija povećava udio u tuzlanskoj Solani

Sitnijim kupovinama dionica na Sarajevskoj berzi AS grupacija iz Tešnja nastavlja povećavati procentualni udio u tuzlanskoj Solani, izvještava Indikator.ba. 

Vlasničko učešće AS Holdinga, koje je sredinom januara iznosilo 13,5 posto popelo se na na 16,3 posto, te je krovno preduzeće tešanjske grupacije sada najveći pojedinačni dioničar Solane. 

Budući da povezano društvo AS d.o.o. Jelah-Tešanj posjeduje 8,1 posto dionica u Solani, tešanjska grupacija sada ukupno ima u posjedu oko 24,4 posto dionica tuzlanske kompanije. 

Hrvatski

RUSMIR HRVIĆ: 2017. najuspješnija godina za AS grupaciju

Predsjednik uprave AS Holdinga Rusmir Hrvić u razgovoru za BiznisInfo ističe da je za AS grupaciju 2017. bila najuspješnija godina do sada: zabilježeni su rekordi u broju zaposlenih, ukupnim prihodima, količini proizvodnje i izvozu.

Pored odličnih poslovnih rezultata, godinu će obilježiti i niz uspješnih akvizicija, ali i uvođenje korporativnog upravljanja grupacijom kao odgovor na nove izazove koji stoje pred kompanijom nakon dvadeset godina razvoja.

Hrvatski