Admir Čavalić

Kompanije iz Tomislavgrada i Širokog Brijega apeliraju da se pokrenu javni radovi i investicije te da se sačuvaju radna mjesta

Ekonomski stručnjak Admir Čavalić kaže kako ova mjera inače ne bi bila provediva ali u izvanrednim situacijama zemlje se okreću izvanrednim mjerama da zaštite svoju ekonomiju.

 

Zbog krize s koronavirusom sasvim izvjesno slijedi zastoj u realizaciji kapitalnih projekata i javnih investicija.

Kompanije iz Tomislavgrada i Širokog Brijega apeliraju da se one pokrenu a da domaće firme dobiju preferencijalni status što bi im pomoglo u očuvanju radnih mjesta.

Hrvatski

Čavalić: Nejasna inertnost vlasti u BiH oko ekonomskih mjera, mora se konkretnije djelovati

Već sada se mogu osjetiti značajne posljedice koronavirusa na ekonomiju Bosne i Hercegovine, kao što je slučaj i u mnogim drugim zemljama u svijetu, a ekonomski analitičar Admir Čavalić smatra da je veoma važno na vrijeme poduzeti efikasne i sistemske ekonomske mjere kako bi se ublažili efekti na bh. privredu i njene radnike.

 

Hrvatski

BiH može profitirati iz slučaja Agrokor

Bosna i Hercegovina samo može profitirati iz navedene situacije i zbog toga treba pozdraviti bilo kakve pozitivne promjene i pokušaje restruktuiranja Agrokora, smatra ekonomski analitičar Admir Čavalić.

Naime, povjerioci “Agrokora” prihvatili su nagodbu prema kojoj će najveći suvlasnici u tom hrvatskom koncernu biti dvije ruske državne banke – Sberbanka i VTB, s ukupnim udjelom većim od 46 posto.

Hrvatski