štednja

7 koraka do bogatstva najvećeg američkog financijskog gurua

Dave Ramsey je najveći američki guru osobnih financija i bogatstva. Zvijezda je vlastitog radijskog showa, koji se emitira na više od 500 radijskih postaja, gostovao je na svim najgledanijim emisijama, uključujući i The Oprah Show, napisao je desetke knjiga. Njegova se osobna financijska filozofija zasniva na jednoj maksimi – riješite se dugova!

Hrvatski

Građani BiH u bankama štede ukupno 11,83 milijarde KM

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) svim građanima i komercijalnim bankama čestita 31. listopad – Svjetski dan štednje, koji stanovništvo BiH i ove godine obilježava s najvećim do sada zabilježenim iznosom štednih uloga.

Tako građani BiH u bankama štede ukupno 11,83 milijarde KM.

Prema podacima CBBiH, na kraju rujna 2018. godine ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH iznosili su 11,83 milijardi KM, što je najveći zabilježeni nivo.

Hrvatski

Uručenjem donacija obilježen Svjetski dan štednje

Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine (FBA) je ovogodišnji Svjetski dan štednje obilježila u duhu društveno odgovornog djelovanja.

U cilju očuvanja sigurnog i poticajnog okruženja, za one koji na samom početku svog života trebaju našu pomoć, FBA je donirala novac ustanovama koje brinu o djeci bez roditeljskog staranja: KJU „Dom za djecu bez roditeljskog staranja" Bjelave, JU Dječiji dom Mostar i  Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka u FBiH“.

Hrvatski

Razgovori o energetskoj učinkovitosti privukli brojne građane Širokog Brijega

GED projekt organizirao edukativni događaj, s ciljem promocije i podizanja javne svijesti o značaju energetske učinkovitosti i zaštite okoliša.

U posljednje vrijeme često čitate članke o klimatskim promjenama i negativnom utjecaju na okoliš, ekonomiju i pri tome se osjećate bespomoćno?

Iako ne možemo utjecati na katastrofe koje su se već dogodile, svako od nas može još danas učiniti nešto, kako bismo zaštitili okoliš i štetu sveli na minimum.

Hrvatski

Devet financijskih tajni Amiša

Stil života Amiša je zatvoren i misteriozan ljudima izvan zajednice.

Jedino što o njima znamo su povremene reference u filmovima i pokoji dokumentarac. 

Stoga se postavlja pitanje, kako oni gledaju na novac? I što možemo naučiti iz njihovog štedljivog načina življenja kako bi postali financijski neovisni? Evo kojih 9 tajni Amiša će vas fascinirati, i ponešto naučiti:

 

1. Izbjegavaju dug i kreditne kartice

 

Hrvatski

Štednja raste i uz nikad niže kamate

Depoziti u bankama u RS rastu usprkos velikom padu kamatnih stopa na štednju, što znači i manju zaradu od položenog novca.

U Agenciji za bankarstvo RS kazali su da su na kraju prošle godine depoziti bankarskog sektora iznosili 5,4 milijarde maraka i veći su za 369,9 miliona ili sedam odsto u odnosu na 2016. godinu. Uprkos tome, rashodi bankarskog sektora na kraju 2017. godine na osnovu kamata na depozite smanjeni su za 12,6 miliona ili 17 odsto na 63,3 miliona KM u odnosu na kraj 2016. godine.

Hrvatski

Objavila jednostavan trik kojim je u tri godine uštedjela za novi stan

Ona je još 2015. godine kupila novi stan nakon što je za njega štedjela samo tri godine.

Novozelanđanka Cherie Howie postala je pravi hit na internetu nakon što je podijelila jednostavan trik kojim je u tri godine uštedjela novac za novi stan, a svoj 'recept' otkrila je u jednoj grupi na Facebooku, gdje je mnoge oduševila svojim načinom štednje, piše Večernji list. Ona je još 2015. godine kupila novi stan u Aucklandu nakon što je za njega štedjela samo tri godine.

Hrvatski

Pomoću ove japanske tehnike možete uštedjeti trećinu plaće

Tijekom mjeseca bilježite troškove u četiri kategorije, poredane po važnosti.

Postoji japanska tehnika stara sto godina koja vam može pomoći u vođenju računa o troškovima i uštedi novca, a zove se Kakeibo.

Kako piše na blogu Moni Ninja, prema ovoj tehnici, na početku mjeseca trebate zapisati fiksne prihode i troškove, a razlika će vam otkriti koliko točno možete potrošiti u predstojećem mjesecu.

Hrvatski