LANCI OPSKRBE
Stalni prekidi mogli bi postati uobičajena pojava u lancu opskrbe
Manager 09 srpnja, 2023

 

Od ožujka 2020. lanac opskrbe potresaju stalne krize. Nažalost, kratkoročna prognoza najavljuje isti trend. Kada bacite kamen veličine globalne pandemije u vode opskrbnog lanca, trebat će dugo vremena da se valovi slegnu.

 

Otkako je globalna pandemija preokrenula svijet početkom 2020., lanac opskrbe je u stanju stalnih poremećaja. Zaustave u Kini, a potom i u cijelom svijetu, uzrokovale su poteškoće u proizvodnji, s iznimno malom količinom ključnih komponenti i sirovina. Potražnja je za nekim proizvodima pala, a za drugima naglo porasla. A onda, nakon što su javnozdravstvena ograničenja ukinuta, proizvodne i logističke tvrtke koje su smanjile kapacitete i otpustile radnike kako bi preživjele, odjednom su imale daleko veću potražnju nego što su mogle zadovoljiti, što je izazvalo rastuću inflaciju.

Svaki put kada se činilo kako se lanac opskrbe stabilizira, neki drugi događaj, ekonomski trend ili katastrofa donijeli su novi udarac tijelu koji je sve ponovno izbacio iz ravnoteže. I dok bi se moglo reći kako je nešto što liči na “normalno” pred vratima, najvjerojatnija prognoza za sljedećih šest mjeseci je sporo poboljšanje obilježeno dodatnim, nepredvidivim poremećajima.

 

MICHAEL SPENCE
Sve skuplji lanci opskrbe gube sposobnost suzbijanja inflatornih pritisaka

Evo jednog primjera vrste poremećaja koji bi mogao čekati svoje vrijeme. Trenutačno je situacija s američkim lukama poput igre udarca u krticu. Početkom 2022. luke zapadne obale bile su preplavljene kontejnerskim brodovima, od kojih su neki morali čekati sedmicama da istovare svoj teret. Srećom, situacija na zapadnoj obali se raščistila i luke rade glatko, ali nažalost, toliko je firmi preusmjerilo svoje pošiljke na istočnu obalu da te luke postaju ograničene. Još više zabrinjava to što lučki radnici zapadne obale nisu imali ugovor od maja 2022. Ako pregovori ne prođu dobro, štrajk bi mogao biti vrlo destruktivan za nabavni lanac koji je već krhak.

Tu je i Covid, koji je i dalje prijetnja lancu opskrbe, čak i tri godine nakon početnog izbijanja. Kineska politika Zero Covid već je bila destruktivna, zatvarajući proizvodne operacije u gradovima koji bi ulazili u blokadu kad god bi se otkrile infekcije. Zatim je u decembru vlada naglo promijenila svoju politiku. Poznato je da kineska vlada nije transparentna u pogledu stanja Covida unutar svojih granica, ali čini se da je došlo do ozbiljnih epidemija u više regija. Teško je reći kakav će biti dugoročni učinak, ali se svakako čini vjerojatnim poremećaj lanca opskrbe.

Rat koji je u tijeku u Ukrajini prouzročio je ogromnu ljudsku patnju, a također je ozbiljno ograničio sposobnost proizvodnje ključnih sirovina, kao što su nafta, žitarice, gnojiva, aluminij i nikal. Kriza u bankarstvu prestrašila je globalna tržišta, a iako se čini da inflacija dolazi pod kontrolu, još uvijek je višestruko viša nego što je bila decenijama, stavljajući pritisak na sve elemente lanca opskrbe.


Suočavanje s razornom “novom normalom”

U nestabilnom, nepredvidivom okruženju, proizvođači i distributeri moraju planirati i poduzeti mjere za smanjenje rizika i povećanje vidljivosti lanca opskrbe. A prvi korak je digitalizacija. Napredne tehnologije poput umjetne inteligencije i analitike trebaju pristup podacima kako bi napravile točna predviđanja, a ne mogu dobiti te podatke ako su zaključani u papirnatim dokumentima. Narudžbenice, fakture, izvješća o zalihama — sve to treba digitalizirati u najvećoj mogućoj mjeri.

Ali interni podaci nisu dovoljni. Proizvođači i distributeri trebaju izgraditi transparentne, pouzdane odnose s dobavljačima i kupcima radi razmjene informacija kako bi svi imali dublji uvid u cijeli lanac opskrbe, i uzvodno i nizvodno. To je jedini način na koji svi mogu poduzeti prave mjere za smanjenje rizika. Skraćivanje lanca opskrbe kako bi bio otporniji još je jedna snažna mjera ublažavanja. Smanjenje karika u lancu smanjuje rizik da jedna od njih ne uspije.

Proizvođači i distributeri, također, trebaju jake tehnološke temelje, a u ovoj industriji to je ERP platforma. Služi kao jedini izvor istine za upravljanje opskrbnim lancem, a ako je dobro dizajniran, imat će ugrađene analitičke mogućnosti koje mogu pružiti pravodobne obavještajne podatke kako bi menadžment mogao proaktivno djelovati. Dodatno, ERP platforma bi trebala biti dovoljno fleksibilna za povezivanje s dodatnim tehnologijama, poput umjetne inteligencije, koje mogu pružiti daljnje uvide i moć predviđanja.

Lanac opskrbe neće se uskoro vratiti u normalu, ako je vaša definicija normalnog stanje prije pandemije. Kada bacite kamen veličine globalne pandemije u vode opskrbnog lanca, trebat će dugo vremena da se valovi slegnu. Ali samo zato što je opskrbni lanac nepredvidiv, to ne znači da je nemoguće da proizvođač ili distributer napreduje. Stvaranjem snažnih i pouzdanih odnosa s partnerima u lancu opskrbe i implementacijom prave tehnološke baze za digitalizaciju, svi možemo smanjiti rizik i vidjeti svoj put kroz ova “zanimljiva vremena” do stabilnije budućnosti negdje niz put.

 
Izvor: Industry today: Constant Disruption May Be the Supply Chain New Normal - Matthew Gordon-Box
Prijevod: Pit.ba
Prilagodba: Manager.ba

O Autoru
Manager
Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim
Savjeti