ARHITEKTURA I DIZAJN
Sagradite magičnu kuću na jezeru (DETALJAN PLAN)
manager.ba/kucastil.rs Lifestyle 26 ožujka, 2021
Izvor fotografije:
kucastil.rs

Arhitektonski dizajner Caspar Schols osmislio je ovu originalnu vrtnu kuću kako bi omogućio svojim roditeljima da provode vrijeme u prirodi, a pritom imaju funkcionalnu "kabinu za život i rad".  

 

PROČITAJTE VIŠE: Koncept Zelene gradnje – za život u skladu sa prirodom


  

 

Kuća pod nazivom "ANNA Stay" ima unutrašnju strukturu od greda i stakla koja je odvojena od vanjskih drvenih zidova i metalnog krova, a unutrašnji i vanjski dijelovi postavljeni su na klizače tako da se elementi mogu pomjerati da bi se stvorili različiti rasporedi.

 

 

Zahvaljujući tome ova kuća može pružiti zaštitu od vanjskih uticaja kada vremenske prilike nisu pogodne, ali se tokom lijepih sunčanih dana zahvaljujući pokretnim dijelovima i klizačima centralni dio kuće vrlo jednostavno može transformirati u potpuno otvoreni prostor.

 

 

Tako tijekom noći možete spavati ušuškani u krevetu zaštićen od svih vanjskih utjecaja kao i u svakoj drugoj kući, a potom tijekom sljedećeg sunčanog dana jednostavnim pokretima ukloniti unutrašnju konstrukciju kabine i vanjski krov i uživati u istom krevetu koji je ovoga puta direktno izložen suncu.

 

 

Štoviše, u slučaju da vam prija direktna izloženost sunčevim zracima, ali temperatura još uvek nije dovoljno visoka, možete zadržati samo stakleni okvir koji će obezbediti prijatnu temperaturu, ali istovremeno i osjećaj da ste na otvorenom.

 

 

"To je dinamičan dom u obliku otvorene platforme za život i može se koristiti bilo gdje u svijetu", navodi Schols i objašnjava da se njen koncept zasniva na sličnom principu kao i oblačenje ljudi.

Kuća se, kako kaže, poigrava konfiguracijom različitih slojeva i baš kao što se čovjek oblači u skladu sa različitim vremenskim uvjetima, prilikama i raspoloženjima, tako se i ova kuća "oblači" u različite slojeve.

 

 

Zahvaljujući tom principu, ova kuća može da predstavlja siguran zatvoreni prostor kao i svaka klasična kuća, ali za razliku od nje ona može postati i vaša soba na otvorenom koja vam pruža osećaj kao da ste na pikniku.

Po potrebi, može biti i nešto između, tj. prostor zaštićen staklenim površinama, ali i dalje sa potpuno otvorenim pogledom na okolinu.  

 

 

Iako je originalna verzija imala četiri pokretna dijela, tj. dva unutrašnja i dva vanjska dela – ANNA Stay je pojednostavljena tako da se samo dva dijela kreću na točkovima.

 

 

"ANNA Stay ima dva klizna dijela koji omogućavaju transformaciju kuće, a takođe ima fiksni dio u kojem se nalaze kuhinja, tuš, toalet i prostor za odlaganje stvari", objašnjava Schols.

To ovoj vrtnoj kući osigurava i funkcionalnost jer ne osigurava samo uživanje u prirodi, već i zadovoljavanje svih drugih potreba koje imate čak i ako planirate dugoročan boravak u njoj.

 

 

Spavaća soba i dnevni boravak nalaze se unutar pokretnog volumena, tako da se mogu potpuno otvoriti na otvorenom ili koristiti za druge aktivnosti.

Kuća također ima polukat u nepokretnoj polovini koji pruža prostor i za drugi krevet, tako da je pogodna i za više ljudi.

 

 

Enterijer je skladno opremljen namještajem od drveta i tepisima od prirodnih materijala koji unose toplinu u ambijent.

 

 

Zidovi i struktura obje kuće napravljeni su od neobrađenog drveta ariša, a zatim izolirani od pet centimetara piljevine.

 

 

Unutra su drveni zidovi obloženi ivericom od bijele breze.

Horizontalni prozori na drvenim zidovima imaju za cilj da pruže neometan pogled sa nižeg nivoa – poput sjedenja ili boravka u krevetu.

 

 

ANNA Stay je dizajnirana za transport na lokaciju koju budući vlasnik odabere, tako da je neuporedivo fleksibilnija i brža verzija u odnosu na gradnju klasične vikendice, što je još jedna prednost ove inovativne vrtne kuće.

O Autoru
manager.ba/kucastil.rs