SNAGA MISLI U BIZNISU
PSIHOLOGIJA ZA MENADŽERE: Jednostavnim vježbama do ključnih odgovora
Manager Psihologija za menadžere 20 listopada, 2020
Izvor fotografije:
pexels.com

Da biste olakšali put do zaključka, na početku preporučujem sljedeću vježbu. Na telefonu postavite tri alarma za isti dan u različito vrijeme. Kada alarm zazvoni, zapitajte se: „TKO SAM?“ i „ŠTO OSJEĆAM?“ Ne tražite odgovore. Samo se zapitajte.

 

PROČITAJTE VIŠE: PSIHOLOGIJA ZA MENADŽERE: Danas psihoterapeut, a ne ekonomist, može spasiti tvrtku od krize.

 

To ponavljajte tijekom procesa, sve dok ne osjetite prvu strast u traženju aktivnosti. Odgovori na ta dva pitanja počet će da stižu sami, potpuno spontano, kada ih budete najmanje očekivali (barem tri tjedna, svaki dan). Zato uopće ne treba da se trudite da ih pronađete. Neka se dogodi lagano i samo od sebe.

Tom vježbom, zapravo, budite zaboravljene emocije koje su vam potisnuli u ranom djetinjstvu.

Istovremeno, dodajte sljedeću vježbu: sastanke sa sobom. Svakog jutra se zapitajte kako želite da se osjećate na kraju dana. Ako osjećaj na kraju dana ne bude takav, napravite sastanak sa sobom. Na sastanku analizirajte cio dan i videt ćete koje aktivnosti su vas spriječile u tome. To znači da vam te aktivnosti oduzimaju energiju. Počnite da ih mijenjate ili uklanjate.

U toj vježbi ste fokusirani samo na jedan dan. Postajete svjesni početka i kraja dana. Tako aktivno počinjete i svjesno zaključujete dan. Počinjete da živite dan za danom.
Takvim načinom uspostavljanja ravnoteže u životu se rješavamo brojnih nepotrebnih stvari, uključujući i one za koje smo mislili da su nam neophodne za uspeh. Međutim, brzo shvaćamo da su nam prepreka sreći.


SEDAM PRIRODNIH FAZA DO PROMJENE

Promatrajući prirodne pojave u laboratoriji (najprije kao učenik metalurgije, a zatim i kao student fizike), video sam kako se uvijek dešava sedam faza; kada element promjeni strukturu ili energija dobije višu frekvenciju, korak nazad više nije moguć. Dakle, više ne možemo povratiti originalnu strukturu materijala ili vratiti nižu frekvenciju energiji. U modernoj fizici (kvantnoj fizici) to nazivamo kvantnim skokom.

Kada sam završio studije realitetne terapije i bio usred studija transaktivne analize, još detaljnije sam otkrivao kako funkcionira ljudska svest i podsvijest, tj. ljudska psihologija. Vrlo brzo mi je postalo jasno da ako želiš da promijeniš neku naviku, moraš da doneseš čvrstu odluku i više ne smiješ da se predomišljaš.

Međutim, kako to postići? Iako sam već nekoliko godina bio zaokupljen psihologijom, i dalje sam razmišljao kao tehničar. A tehničar uvijek traži konačna rješenja, morali su postojati neki postupci i jasni parametri. Ali nigdje ih nisam našao.

Da, naučili su nas jasno definiran sistem kako voditi razgovor kao psihoterapeut, ali to se zasnivalo na razvijanju vlastitog iskustva. Psihoterapija je izgradnja odnosa i liječenje odnosom. Međutim, razmišljao sam: psihoterapeutu je potrebna određena mapa kako se ne bi izgubio.

Tako je moj psihoterapeutski mozak sâm počeo da traži tehničko rješenje kako da čovjek donese odluku i time izvrši radikalnu promjenu.

Budući da sam imao već neku praksu sa skoro petsto klijenata, prelistavao sam bilješke kako bih proučio promjene u njihovom ponašanju.

 

 

Promatrao sam i nove klijente, kojom metodom ih vodim, što se dešava s njima, koliko vremena im treba za promjene...

Shvatio sam da se neke stvari mogu vrlo jasno definirati (tehnički). U pozadini razgovora između klijenta i psihoterapeuta je, u stvari, visoka matematika, a da toga nismo ni svjesni.

Tako sam pronašao tih sedam koraka transformacije u prirodi i primijenio ih na psihoterapiji.

Postalo mi je jasno da su se i klijenti ponašali poput materije/elementa ili energije u određenoj fazi. Njihovi koraci i ponašanje su vrlo slični. Kada sam ih doveo do kraja procesa promjene i transformacije (prešli su u novo stanje), postali su drugačiji – kao da prethodnog stanja nikada nije ni bilo.

Zapravo, nisu mogli da vjeruju da su ikada pre imali taj problem. Osim toga, više se nisu mogli vratiti u prethodno stanje.

U unutrašnjem razvoju je kvantni skok trenutak u kome kod sebe primjetimo konačni i suštinski pomak u emocionalnom životu i ponašanju. Tada shvaćamo da se nešto zauvijek promijenilo.

Promatrač sa strane bi mogao reći da su ti klijenti jednostavno donijeli odluku. Međutim, upravo donošenje odluka je od ključnog značaja za život pojedinca. Svakodnevno donosimo 35.000 odluka. To znači da 35.000 puta dnevno prolazimo kroz tih sedam koraka, a da ih nismo ni svjesni.

Povremeno se dogodi da neku od sedam faza ne sprovedemo do kraja i tako zaglavimo u mjestu. Tada imamo osjećaj da se vrtimo u krugu, što može da potraje godinama. Upravo tu je dobrodošao psihoterapeut koji nas može izvući iz tog začaranog kruga.

Tako sam na osnovu svih zapažanja i dobrog poznavanja prirodnih pojava razvio metodu koju sam nazvao Sirius Personal Transformation.

(Pojedinačne faze neću detaljnije opisivati jer su već vrlo detaljno opisane na 1000 stranica knjige pod naslovom Ja. Ako želite, možete ih upoznati i doživjeti na 75-satnoj obuci. Više informacija možete pronaći na linku DynamicLeadership. Management.)

PRVE TRI FAZE SU PREDVIĐENE ZA ANALIZU.

Međutim, da bismo nešto analizirali, najprije moramo pospremiti stvari, kao što smo vidjeli u jednoj od priča u ovoj knjizi. To je samo prva faza. Kada stvari pospremimo, videt ćemo gdje smo i što je to što nam zapravo treba.

U drugoj fazi uklanjamo sve ono što nije naše, za što smatramo da nam više ne pripada. U životu to vidimo kao spasenje, olakšanje, imamo osjećaj da smo doživjeli prosvjetljenje. U stvari, samo smo napravili prostor za svežu energiju. Ako u toj fazi ne napravimo nekoliko brzih koraka naprijed, dobit ćemo još veći teret nego što smo ga nosili do tada.

Zbog toga, u trećoj fazi treba da razmislimo što nas je dovelo dotle i što želimo, čime želimo ispuniti taj slobodni prostor, a možda nam je on takav dovoljan već sam po sebi. Stoga, sve ostale stvari treba da rasporedimo tako da imamo osjećaj da smo u ravnoteži.

Međutim, osjećaj uzbuđenja počinje da nestaje, a mijenja ga osjećaj tjeskobe... Počinjemo da razmišljamo o tome koliko vremena, energije, novca smo izgubili... Tada izgovaramo gdje sam gledao do sada, bio sam slijep... I slična kajanja.

Zato ne smijemo da se zaustavimo u trećoj fazi, u kojoj također završavamo s analizom...

 

 

U ČETVRTOJ FAZI POSTAVLJAMO NOVI CILJ.

Kuda želimo da idemo dalje, ali na osnovu novih osjećanja i novih spoznaja o sebi. Tjeskoba je i dalje prisutna, a tu je i griža savjesti jer ćemo nekoga izdati tako što ćemo krenuti dalje. Zbog toga je neophodna intenzivna fizička aktivnost kako bi tijelo i mozak dobili dovoljno kisika da lakše prođemo kroz psihološke napore. Iako polako određujemo novi put, energija starih navika je i dalje veoma prisutna i vuče nas nazad, zato moramo imati dobru fizičku kondiciju da sve te glasove savladamo.

U PETOJ FAZI SE INTENZIVNO SUOČAVAMO SA RASKIDANJEM SA STARIM NAVIKAMA.

Ovdje obično mijenjamo društvo... Gotovo sve što nas ometa u izražavanju vlastite volje. Naravno, zavisi od stupnja transformacije i područja na kom ga vršimo. Iako možda pravimo malu promjenu poput odvikavanja od pušenja, time rješavamo 100 drugih podsvjesnih zastoja. Peta faza je najintenzivnija, ali u sebi već osjećamo olakšanje, iako imamo osjećaj da je oko nas oluja.

U ŠESTOJ FAZI POSTAVLJAMO NOVI PUT.

U šestoj fazi kažemo da poslije svake kiše dođe duga, dok nastavljamo putem prema željenim osjećajima. Tu se zov prošlosti jedva čuje. Na neki način, dakle, već koračamo novim putem.

SEDMA FAZA – NOVI PUT.

U posljednjoj fazi je novi put već gotovo sasvim dio našeg života, gubimo osjećaj da smo bilo što promijenili, iako nam okolina govori kako smo drugačiji. Te promjene sami često ne primjećujemo jer smo u središtu dešavanja, dok okolina vidi veliku promjenu. Promjene osjećamo mnogo pre, a kada se u konačnoj fazi već potpuno smirimo, više ni ne znamo o čemu se radilo, iako to bilo još jučer.

Isti proces transformacije je razvijen i za poduzeća – nazvao sam ga Sirius Business Transformation – ali je uvjet da je osoba koja ga sprovodi prethodno prošla kroz postupak lične transformacije. Više informacija možete pronaći na linku Dynamicleadership.management.

Ne možete promijeniti prirodu.

Možete je samo razumjeti.

Milan Krajnc

Titula autora: 
dr.sc.
Autor opis: 
Ekspert u rješavanju izazova koji nastaju interakcijom različitih tipova ličnosti unutar kompanije ili organizacije bilo koje veličine ili obujma, od lokalnih do internacionalnog nivoa. [email protected]
Slika autora: 
O Autoru
Manager
Najnovije vijesti
Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim
Savjeti