Ipak se okreće ... ili kako to rade u svijetu
Poslovni obrok ako ste gost ili s koje strane se nalazi vaš kruh i ostala pravila
Manager Diplomacija biznisa 31 siječnja, 2020
Izvor fotografije:
gratisography.com

U trećem nastavku serije o poslovnom objedovanju, u ulozi ste gosta. 

 

POGLEDAJTE JOŠ: Poslovni obrok ako ste domaćin ili gdje koga sjesti i ostala pravila - 2. dio

 

Jako dobro znate koliko je bitan utisak koji ćete ostaviti na svoje potencijalne ili postojeće poslovne partnere, klijente, šefove ili kolege.

Da se razumijemo, malo je vjerojatno da će posao biti dodijeljen nekome drugome samo zato što ste srkali juhu, ipak… sve se računa.

 

Morate pratiti domaćina 

Uloga gosta nešto je zahvalnija, barem s aspekta donošenja odluka. Naime, za gosta stvari mogu biti vrlo jednostavne,  ako svojim ponašanjem prati domaćina!

Domaćin neće uzeti vino i ako ste gost, nemojte ni vi! Radije bi samo veliku porciju sezonske salate - u redu je, niste ni vi raspoloženi za miješano meso. Domaćin sugerira da probate vrlo hvaljenu domaću čokoladnu tortu - zapravo sjajno jer baš ste željeli nešto slatko i željeli ste baš domaće.

Razmislite dobro. Izbori koji se značajno razlikuju od onih koje je napravio vaš domaćin, i još k tomu šef, možda mogu (ali samo možda) pokazati kako ste neovisna i jaka ličnost koja u svakom trenutku zna što želi. 

Vaši drugačiji izbori mogu pokazati i štošta drugo - da imate manjak bilo kontrole bilo samopouzdanja, da vam fini maniri i takt nisu jača strana, da niste timski igrač i da preporuke nadređenih nisu vrijedne da ih slijedite.

Ako domaćinov mobitel nije na stolu, shvatite to kao poruku i sklonite sve uređaje modernih tehnologija tamo gdje vas oni neće ometati i prekidati. 

Ako ste pušač, teorijski biste mogli napustiti stol i izaći iz restorana zapaliti cigaretu samo ako to učini i domaćin koji, s druge strane, to nikako ne bi trebao učiniti. Bilo kako, strpite se par sati, ništa se strašno ne može desiti. 

Morate znati što jedete

Prije nego li odaberete određeno jelo s jelovnika, probajte nakratko zamisliti kako ćete ga jesti. Škampi na buzaru ili jastog na grilu?  Osim ako niste vrlo vješti, birajte nešto drugo. Obračun s ovim morskim nemanima nije nikada naročito ugodna slika.

Niste u stanju jesti špagete, a da se ne pomažete žlicom? Preskočite radije i uzmite neki drugi oblik tjestenine, po mogućnosti onaj koji nema tendenciju bježanja s vilice. 

 

 
                Izvor fotografije: pexels.com

Prvi puta u kineskom restoranu diskretno zamolite osoblje za “normalni” pribor za jelo, a jesti štapićima učite u slobodno vrijeme

Domaćin ili gost, svejedno je, nemojte zaboraviti kako je poslovni obrok samo druga forma poslovnog sastanka i dobra priprema zbilja pomaže. 

Provjerite internet stranicu restorana prije samog događaja, te bez žurbe proučite ponudu i birajte pametno. Nikada se nemojte odlučiti niti za najjeftinije niti za najskuplje jelo. 

Odlučite se za jelo koje će vam omogućiti da vodite lagan razgovor, bez straha da će pri tome nešto od hrane završiti na stolu, između zubi, na vašoj ili, ne daj Bože, tuđoj odjeći. 

Nipošto ne idite jako gladni. Prvo, gladni ne pravimo pametne prehrambene izbore i drugo, praznog stomaka se teško fokusirati na sugovornike i ono što nam oni govore. 

Zapamtite da je posao prioritet i da jesti uvijek možete i naknadno.

 

Stvari koje su vaše i one koje to nisu

Tanjurić za kruh, naš lijevo, susjedov desno ili obrnuto?

Pokušajte ovako -  za ljude je najvažnija voda i zato naša čaša za vodu kao i čaša za vino ili šalica za kavu, uvijek dolaze s naše desne strane. 

 

 
         Izvor fotografije: unsplash.com

 

Hrana po svom značaju dolazi iza vode, stoga je vaš tanjurić za kruh uvijek s vaše lijeve strane. Zdjelica za salatu, znači hrana, ide na lijevu stranu.  

I kao gosti i kao domaćini, prije nego li vodom poslužite sami sebe bilo bi poželjno da čaše za vodu dopunite i osobama koje sjede u vašoj neposrednoj blizini. Isto bi vrijedilo za vino, ako je ono ostavljeno na stolu, za samoposluživanje. 

Međutim, vino nije dobar poslovni saveznik i više od jedne čaše, posebno za vrijeme poslovnog ručka, je jedno veliko NE. 

Pri ulasku u prostoriju, vaše je da prvo pozdravite domaćina pa potom i sve ostale goste, pri čemu se trebate predstaviti onima koji vas ne poznaju.

Nije vaše da osoblju restorana pomažete raspremiti stol. 

Vaše je da s početkom jela pričekate domaćina, osim ako on osobno ne zamoli drugačije. 

Nije vaše da se žalite na hranu ili uslugu nego to prepustite domaćinu. 

Vaše je da na poslovnu večeru u nečijem domu ponesete ili cvijeće za domaćicu, ili vino za domaćina. Nije vaše da radite išta slično, ako ste na večeru pozvani u restoran. 

Ako ste pozivnicu za poslovni obrok dobili pismeno i ako je na njoj naznačeno da dolazak trebate potvrditi (obično je to francuska skraćenica R.S.V.P.), onda to jednostavno morate učiniti! 
 

 

Ako je traženo da se u nekom roku izjasnite o pozivu koji ste primili, imajte na umu da domaćin želi znati točan broj ljudi koje će ugostiti. Vaše je da to poštujete.

Morate znati kako se odjenuti

Pravila poslovnog odijevanja u uredima i restoranima posljednjih su se godina mijenjala u korist manjeg stupnja formalnosti, i to u značajnoj mjeri.

Ali ta mjera ipak mora imati neku granicu. 

Utemeljitelj Facebooka Mark Zuckerberg, bez obzira na prigodu, na sebi uvijek ima običnu pamučnu majicu. Ali on to sebi može dopustiti dijelom i stoga što je broj ljudi koje on još treba impresionirati jako, jako mali. 

Nema mnogo poslovnih ljudi koji se s visokom razinom samopouzdanja mogu pojaviti u odjeveni kako im to god padne na pamet u situaciji u kojoj su svi ostali prisutni potrudili svojom odjećom zadovoljiti određena pravila. 

Ili ukratko, ako ste muškarac ali niste gospodin Mark Zuckerberg, za vrlo svečane i formalne poslovne obroke budite radije konzervativni i potrudite se pojaviti u odijelu, uključujući i kravatu (Business formal). 

Za manje ozbiljna gastronomska druženja s poslovnim partnerima poslužit će svaka trendi kombinacija hlača, košulja, polo majica, džempera i sportskih jakni (Business casual).

Dilema tipa je li bolje biti jedini muškarac s kravatom ili jedini muškarac bez kravate je lagana za riješiti. Ako ste već promašili, bit će bolje da ste se “uredili” više, a ne manje, od ostalih. 

Vode li računa o tomu da dužina suknje ne smije biti prekratka, da je duboki dekolte neprimjeren u svakoj poslovnoj prilici i da je sportska odjeća svih formi, modela, proizvođača, materijala i boja apsolutno nedopustiva - žene teško da mogu pogriješiti, kako god da se obuku.

Moguće su i poslovne okolnosti u kojima traperice ne bi bile pogrešan odabir, ali ga ipak ne ohrabrujemo. Ako baš morate, odlučite se za traperice tamnih boja i bez (dodanih) rupa. 

Svi gornji savjeti primjenljivi su za naše šire zemljopisno područje, europski i sjevernoamerički kontinent. 

Dobri maniri za stolom u drugim kulturama mogu biti ne samo drugačiji nego i dijametralno suprotni. Tako bi srkanje u Japanu bilo zapravo izražavanje pohvale za izvrstan obrok dok bi odbijanje alkohola moglo uvrijediti vašeg ruskog domaćina. 

Pravila ponašanja mogu biti značajno drugačija, ali jedno je sigurno – dostupna su na klik miša i na snazi ostaje uputa o ključnom značaju dobre pripreme.

Tagovi:

Valentina Marinčić

Titula autora: 
Mr.sc.
Autor opis: 
Radi u Ministarstvu vanjskih poslova BiH. U diplomatskoj karijeri bila zamjenica veleposlanika BiH u Kraljevini Nizozemskoj, zamjenica Stalnog predstavnika BiH pri Ujedinjenim narodima u New Yorku i veleposlanica BiH u Ujedinjenom Kraljevstvu.
Slika autora: 
O Autoru
Manager