Od male ideje do velikog ostvarenja
POČETAK VAŠE PODUZETNIČKE PRIČE: Ulazak u svijet poduzetništva
Manager PODUZETNIŠTVO 25 svibnja, 2021
Izvor fotografije:
pexels.com

Zamislite koliko ideja i snova nikada nije ugledalo svjetlo dana, a najčešći razlog tome je strah od neuspjeha! Ali, kako da znamo hoćemo li uspjeti, ukoliko ni ne pokušamo?

 

PROČITAJTE VIŠE: OD IDEJE DO VLASTITOG POSLA: Dobra ideja je ključ uspjeha

 

Svijet poduzetništva nudi beskonačno mnogo mogućnosti. Pokretanje vlastitog biznisa je ideja koja privlači mnoge, ali malo ko se odvaži da uplovi u poslovne vode.

U prethodnoj kolumni “OD IDEJE DO VLASTITOG POSLA” sam pisala o idejama za pokretanje vlastitog biznisa i kako doći do njih. Nakon što testirate svoju izabranu ideju i analizirate način finansiranja, na redu je da napravite hrabar korak i odlučite o registraciji vlastitog biznisa.

Kako odabrati ime i osmisliti logo za firmu

Kada govorimo o poslovanju, potrebno je pronaći naziv firme koji će istaknuti vašu stručnost, poslovnost i kvalitetu onoga što ćete nuditi na tržištu.

Naziv i logo su jedni od najvažnijih dijelova cjelokupnog vizualnog identiteta firme. To predstavlja početak vaše poslovne priče. Razmislite šta je to što vaša firma nudi na tržištu i kako zamišljate svoje poslovanje kroz slijedećih pet, zatim deset godina.

Logo dizajn je zaštitni znak koji označava sve što firma, njeno poslovanje i proizvod ili usluga predstavljaju i prenosi viziju vaše firme. U današnje vrijeme, za dobar i upečatljiv logo potrebno je određeno dizajnersko znanje, za šta vam je preporučljivo da angažujete grafičkog dizajnera. 

Sve počinje od kreativne ideje. Najidealnije bi bilo znati pretočiti cjelokupnu priču firme u zaštitni znak ili simbol koji će privući pažnju i povjerenje.

 

 

Postavlja se pitanje: da li otvoriti obrt ili d.o.o.?

Odgovor na postavljeno pitanje zavisi od više faktora. Ukoliko želite krenuti u svijet poduzetništva, obrt je jednostavnije, brže i jeftinije rješenje. Kada obim posla poraste, uvijek imate mogućnost osnovati d.o.o. Obrt se više posmatra kao samozapošljavanje odnosno da stvarate sami sebi radno mjesto, a sa obrtom se možete baviti kao osnovnom, dopunskom i dodatnom djelatnošću.

Poduzetnik je fizičko lice koje je otvorilo firmu, ali postoje dvije vrste poduzetnika:
1)    poduzetnik koji je u obavezi da vodi poslovne knjige – “klasični” obrt
2)    poduzetnik koji nije u obavezi da vodi poslovne knjige – paušalni obrt

Klasični” obrt može da obavlja bilo koja djelatnost.

Obje vrste imaju svoje prednosti i mane, ali zakonski, samo određene djelatnosti mogu biti “paušalci”, a to su:

-    kućna radinost,
-    stari i tradicionalni zanati,
-    samostalna djelatnost taxi prevoza,
-    trgovci pojedinci i
-    djelatnost u poljoprivredi u šumarstva.

Šta znači “poduzetnik koji nije u obavezi da vodi poslovne knjige”?

Znači da nije u obavezi da ima knjigovođu da mu vodi troškove i prihode, nema obavezu prikupljanja i prikazivanja troškova poslovanja, dok je to sve u obavezi “klasičnog” obrta.

Paušalac je samostalni poduzetnik koji porez na dohodak plaća u jednakim mjesečnim iznosima, u zavisnosti od djelatnosti koju obavlja.

Čim samostalni poduzetnik (“klasični” obrt ili paušalni obrt) poveća promet preko 50.000 KM na godišnjem nivou, stiče obavezu registracije u sistem PDV-a.

Poduzetnik odgovara ličnom imovinom, ali nemojte da vas to plaši. To znači da ako se ne plaćaju porezi i doprinosi, država može dug da naplati preko imovine vlasnika biznisa.

 

 

Put ka ostvarenju poslovnog uspjeha započinje malim koracima

Nakon sprovedenih prethodno navedenih koraka i registrovanja djelatnosti, vaša poduzetnička priča može početi!

Potrebno je da prođe određeno vrijeme da bi se stvorila povezanost koja garantuje stabilnost i komfor biznisa. Da biste bili sigurni kako ste stvorili uspješnu firmu koja ima budućnost, potrebno je nekoliko godina poslovanja i detaljna analiza tog perioda.

Ne žurite, sve dolazi u pravo vrijeme, na vama je da ne odustajete. Ukoliko radite ono što volite i želite, tada vam posao pruža zadovoljstvo i ispunjenost u životu. Dosljednost, upornost, marljivost i neodustajanje od ciljeva nagraditi će vas uspješnim poslovanjem.

Čak i ako na kraju ne uspijete pokrenuti vlastiti posao, iskustvo, znanje, vještine i poznanstva koja ste usput stekli su neprocjenjive i biti će vam od velike važnosti za kreiranje vaše buduće karijere.

Ukoliko vas više zanima o pokretanju vlastitog biznisa ili jednostavno trebate pomoć kroz cijeli proces registracije firme, javite nam se na mail [email protected] ili nas zapratite na našim Facebook i Instagram profilima.

 

Selma Čikotić

Autor opis: 
Master studij na "Ekonomskom fakultetu" u Sarajevu, dugogodišnje iskustvo u bankarskom i računovodstvenom sektoru. Vlasnica računovodstvene agencije "COUNT ON ME" u Sarajevu.
Slika autora: 
O Autoru
Manager
Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim