DIGITALNI MARKETING
Može li Konzum bolje?
Gordan Zovko Digitalni marketing 25 kolovoza, 2017

Čitajući sadržaje na web portalima do mene je došao Konzumov oglas koji poziva da kupite preko web shopa. S obzirom da sam jedva dočekao ovako nešto, odlučio sam isprobati i svoja iskustva podijeliti s vama.

Nije mi jasno zašto je Konzum ovako dugo čekao pokretanje web trgovine u BiH.

S obzirom da je ostao na tržištu s jednim konkurentom (Bingom), kao da mu se nije niti žurilo. Čitava strategija Konzuma do sada se obraćala penzionerima i starijim kućanicama, sudeći prema prodajnim katalozima na koje su trošili milijune KM. Čitav jedan segment kupaca je potpuno nepravedno izostao iz komunikacije. Politika „dok nam ide dobro ne diraj ništa“ nije baš dobra.

I tako kliknuh na oglas i odvede me do web shopa. Zavalio sam se u fotelju, prijavio se na stranicu, ostavio podatke (ime, prezime, adresa…) i krenuo “shoppingirati”.

Moj prvi dojam je bio dobar. Izgled i pregled stranice su zadovoljavajući.
Označio sam artikle i pripremio za kupovinu. Unio podatke za adresu isporuke i označio datum i satnicu kada želim da mi isporuče. Unio podatke kartice i obavio kupovinu.

Čim obavite kupovinu na e-mail vam stiže potvrda o plaćanju kao i lista svih artikala. Moj izbor artikala je bio različit, od nekih čajnih kobasica na rezanje pa do voća. Želio sam isprobati kakvo će voće izabrati umjesto mene i hoće li ono biti kvalitetno. Moram vam reći da su dobro izabrali i nemam primjedbe. Čajna kobasica je lijepo izrezana.

Sat prije nego sam naveo termin za isporuku, zvali su me da provjere da li sam na adresi i dostavljač mi je doslovno na kućna vrata donio sve naručene artikle.

Uz to, naravno dobijete i račun, sve kako i treba.

Međutim, prva mana koju sam otkrio bila je neprilagođenost mobilnim i tablet uređajima. Danas više od 50% posjeta na web stranice dolazi s mobilnih i tablet uređaja.

Zašto je kupovina na webu dobra?! U prvom redu puno je praktičnije i preglednije kupovati. Nema gužve oko vas. Ne tražite suprugu po marketu a niti ona vas :).

Uostalom, pitanje glasi da li želite sat svoga vremena pokloniti Konzumu ili sebi na način da to vrijeme iskoristite za kavu ili… Velika je prednost što možete npr. svojim starijim roditeljima naručiti i navesti njihovu adresu za isporuku. Ne morate ni tu gubiti vrijeme odlaska u kupovinu.

Znam da je i kupovina i odlazak u trgovinu za neke ritual, ali ponekad je to gubljenje vremena.

Prednosti:

– konačno imamo web shop za prehrambene artikle
– pregledan
– lako upravljiv
– plaćanje karticom on line ili prilikom isporuke, te gotovinom
– svakodnevna dostava
– sigurnost on line plaćanja
– dobre fotografije proizvoda

Nedostaci:

– neprilagođenost mobilnim i tablet uređajima
– jako sporo učitavanje stranica
– limit kupovine (ne možete naručiti ispod 50 KM)
– mala baza artikala
– isporuka za samo nekoliko gradova
– slaba promocija web shopa i njegovih mogućnosti

Sve u svemu, pozdravljamo uvođenje online prodaje hrane. Nadamo se da će Konzum ove nedostatke vrlo brzo ispraviti. Jer tko će ako neće Konzum.

Kupovinu možete probati na www.konzumshop.ba

Ostaje da vidimo kako će na ovo reagirati Bingo i hoće li oni uopće krenuti s online prodajom. Ali definitivno pored prodaje tehničke robe na tržište BiH dolazi i prodaja hrane.

Gordan Zovko

Autor opis: 
Vlasnik je Agencije Connect koja se bavi grafičkim i web dizajnom te internet oglašavanjem. Vizualnim komunikacijama se počeo baviti prije dvadesetak godina. Svoje iskustvo pretočio je u knjigu "Kako poslovati na internetu".
Slika autora: 
O Autoru
Gordan Zovko
Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!