KORPORATIVNA SIGURNOST
Mislite li da je vaša kompanija sigurna?
Manager Korporativna sigurnost 18 studenog, 2021

Mislite li da je Covid – 19 bolest drugih? Vama se ne može dogoditi? Ako ste se dozirali vitaminom C i D, izlagali suncu, fizički ste aktivni, smanjili ste pušenje i ne pijete puno, vjerojatno su manje šanse da dobijete Covid. Pa i ako je dobijete, lakše vam je jer mislite: „Stvarno sam mnogo toga poduzeo, ali ipak nije bilo dovoljno, trebao sam se možda i cijepiti (ne izražava nužno mišljenje autora), ili ćete samo razmišljati: “Ma meni se to ne može dogoditi, nisam se zakašljao 25 godina“.

 

Kakva je poveznica između Covida i korporativne sigurnosti? 

Prvo da razjasnimo pojam „korporativna sigurnost“. Tu se ne misli samo na multinacionalne korporacije, kompanije, milijune dolara i eura uložene u njihove servere, ERP-ove, zaštitarske službe i tko zna što još. Misli se na svakodnevnu sigurnost poslovanja bilo koje firme, tvrtke, obrta, kompanije, institucije, ustanove, zaklade koja je bilo kada registrirana kao pravno lice. Covid je opasnost za naše tijelo, odnosno nas, fizičku osobu s imenom i prezimenom. Ugrožena korporativna sigurnost je također opasnost za našu pravnu osobu, koju smo osnovali, kojom rukovodimo ili samo radimo u njoj. Ugrožena korporativna sigurnost se manifestira u puno oblika, veličina i načina, i svaki od njih je manja ili veća opasnost za zdravlje kompanije, firme ili obrta.

Jeste li nešto poduzeli da umanjite opasnosti koje prijete vašoj pravnoj osobi i možete li možda više? Kada je dosta? Možda ste baš tu ranjivi gdje niste poduzeli dovoljno dobru zaštitu? 

Ili razmišljate kao kod Covid-a, „to se događa nekome drugome, ja sam mala firma, ja nisam nikome interesantan, nisam primjetan, koga interesira moja branša, tko bi mene pokušao ugroziti“. Ili, „mi smo veliki, imamo IT odjel, zaštitare, sigurnosne provjere, nama nitko ništa ne može“. Jedan od odgovora je točan i od njega trebate krenuti. Sigurnost Vaše kompanije najčešće ugrožavate samo Vi!

Biti u nešto siguran ili pretpostavljati da se nešto neće dogoditi pa ste zbog toga sigurni je kao razlika između živog čovjeka i leša. Jako brutalna usporedba, neprilična poslovnoj komunikaciji, ali je otprilike tako. Čak i ako poduzmete sve što je u vašoj moći, nitko vam ne može garantirati 100% sigurnost, jer ona jednostavno ne postoji. To je jedna od prvih lekcija u poslu osiguranja. Gledajmo to na ovakav način: „dođete ujutro na posao i zateknete provaljena vrata od firme, razbacane stvari, i na kraju ukraden Vam je samo računar“. Kako smatrate da se razumijete u sigurnost i da upravo Vi najbolje želite svojoj firmi, odmah postavite blindo vrata. Nakon mjesec dana, ponovno dolazite na posao i zateknete razbijen prozor, razbacane stvari i ukradena vam je potpuno neznatna količina novca. Ponovno, stavite rešetke na prozore i time smatrate da ste fizički osigurali svoju firmu. I opet poslije dva mjeseca, negdje oko 13 sati u vašu firmu dođu dva NN lica, s pištoljem i od vas traže novac. Vi im, naravno predate novac. Hm? Sada ste već u dilemi, kako se zaštiti? Opet kao poznavatelj sigurnosti i različitih medijskih utjecaja unajmite zaštitarsku agenciju. Sada ste već uvjereni da ste završili dobar posao. Odjednom, odlazi Vam jedan od vrhunskih radnika, jednostavno ne želi više raditi. Pojavljuje vam se manjak u prihodima. Što je sad? Neka vrsta interne krađe? Krađa podataka? 

Zapamtite nema apsolutne sigurnosti. Zapitajte se. Što je motiv? Zašto su Vam krađe učestale?  Nalazi li se razlog u Vama, u Vašim zaposlenicima, ili u Vašoj djelatnost? Na kraju zapitajte se, mogu li vam informacije u poslovnom svijetu ili javnosti o učestalim krađama naštetiti?
Korporativna sigurnost, kao znanstvena disciplina sigurnosnih znanosti predstavlja mladu disciplinu na području zemalja zapadnog Balkana. Prelaskom iz socijalističkog u demokratski sistem dolazi do ekspanzije privatnih korporacija. Vrlo često pravni subjekti u Bosni i Hercegovini ali i zemljama zapadnog Balkana počinju tragati za korporativnim/sigurnosnim konzaltingom tek kada dođu u situaciju da im trenutni poslovni problem može ozbiljno ugroziti poslovanje, odnosno kapital.

Pri tome najčešće govorimo o:
-    curenju poslovnih informacija;
-    krađi intelektualnog vlasništva;
-    ucjenama;
-    internim krađama;
-    nezadovoljnim radom pojedinaca koje su  sami ili po preporuci nekoga primili i sl.;
-    nemarom uposlenika i 
-    nebrigom menadžmenta.

Kako to zapravo funkcionira u praksi?

 

Brojni su primjeri:

Bliski rod direktora ucijenjen od interesne grupe da odaje podatke sa sastanaka uprave, ili podatke novih projektnih aktivnosti. 


Ugovor o povjerljivosti

Djelatnik iz tehničke podrške otuđio bazu kontakata, otvorio svoju kompaniju i napravio damping kampanju prema svim kupcima.


Krađa podataka

Velika proizvodna kompanija hakirana iz Indije jer djelatnik nije poslušao uputu direktora da se bez provjere ne otvaraju meilove s nepoznatih adresa.
 


Pravilnik o standardnim operativnim procedurama

Voditelj poslovnice otuđio veliki iznos novca jer je vlasnik imao maksimalno povjerenje u njegov rad.

 


Djelatnik vozač zbog kockarskih dugova otuđio novac od kupaca, falsificirajući potpise.

 

Jedna od najvećih kompanija u svijetu doživjela je višemilijunsku gubitak prilikom izrade nove tehnologije u avioindustriji, jer njihovi sigurnosni djelatnici nisu izdali preporuku da se očiste svi podovi u proizvodnom dijelu kompanije prilikom poslovne posjete konkurencije. Među posjetiocima nalazili su se i korporativni špijuni, koji su na đonove cipela nalijepili ljepljivu foliju i time pokupili sitne materijale s poda, koje su naknadno analizirane u njihovim laboratorijima. Informaciju o svemu navedenom pustili su upravo pred sam izlazak novog proizvoda, ukazujući na tehničke nedostatke. 

 

Ako je u vašem naselju obijeno par stanova u posljednje vrijeme, hoćete li ostavljati otključana vrata i otvorene prozore? Ako hoćete, nemate koga kriviti u slučaju provale. Nekome ste olakšali posao. Ako je u mnogim kompanijama u vašem gradu ili regiji ugrožena sigurnost, što je evidentno iz mnogih primjera ovdje i u praksi, hoćete li i dalje zatvarati oči pred mogućim problemom ili ćete nešto poduzeti? I ovdje sigurno znate odgovor ukoliko dođe do proboja sigurnosti na bilo koji način. U ovakvim i sličnim slučajevima ne može se govoriti o rješavanju poslovnih problema, već o minimiziranju štete prouzrokovanom konkretnim problemom. Preventivnim mjerama koje se poduzimaju na vrijeme povećava se vjerojatnoća za uspjeh. Koje mjere će se u konkretnoj firmi poduzimati ovisi prvenstveno  od vrste djelatnosti kojom se firma bavi. Efekti konkretnih mjera ne mogu biti isti kod trgovačkih kompanija, tržnih centara, avionske industrije  ili osiguravajućih kompanija. To znači da se korporativne sigurnosne mjere moraju prilagoditi zahtjevima korporacije i poduzeća. Mnogi  menadžeri koji su se u svom radu našli pred ozbiljnim problemom shvatili su značaj korporativne sigurnosti. Time, korporativna sigurnost postaje stvarna potreba unutar firmi, a čini je multidisciplinarni set znanja iz oblasti prava, kriminalistike, komunikologije, poslovanja, menadžmenta, psihologije.

 

Nekoliko pitanja za čitatelje kolumne, čiji odgovori će Vas zamisliti: je li neophodno da na sastanku Vaši partneri, i suradnici imaju uključene mobilne telefone ili druge električne uređaje? Vrlo često kao vlasnici poduzeća ili ravnatelji/direktori primate radnike po preporuci ljudi kojim vjerujete. Jeste li ikada, osim privatnim vezama, izvršili profesionalnu provjeru uposlenih ili obavili profesionalni sigurnosni intervju s istim?

Ovo je prva u nizu kolumni o korporativnoj sigurnosti. Nadamo se da vam je tema interesantna, da ćete je pratiti, a mi ćemo se potruditi obraditi je sa što više aspekata.

 

Za više informacija ili savjeta obratiti se putem maila: [email protected]

 

Knjigu Korporativna sigurnost autora dr.sc. Kemal Brkić i dr.sc. Sandi Dizdarević možete nabaviti putem maila.

Sandi Dizdarević

Titula autora: 
dr.sc.
Autor opis: 
Profesor Visoke škole UNION u Mostaru docent na Univerzitetu modernih znanosti, CKM Mostar, zapovjednik zatvorske policije KPZ PT Mostar
Slika autora: 
O Autoru
Manager