LIFESTYLE
KONOBA VERANDA: Nastala iz ljubavi, temeljena na vrhunskoj gastronomiji
Manager.ba Lifestyle 13 lipnja, 2017

Ukoliko se zateknete u Dubrovniku ili okolici, ne propustite priliku svratiti u mjesto Štikovica. Ovdje ćete imati priliku uživati u odličnoj gastronomskoj ponudi, ali i prelijepom ambijentu Konobe Veranda!

Želja vlasnika Konobe, Maje i Mirka Andrića, porijeklom Hercegovaca, jeste da se svaki gost ovdje osjeća "kao kod kuće".

Uz odlično pripremljena jela, sa svježim i kvalitetnim namirnicama te vino po vašem izboru, užitak neće izostati.

O ponudi Konobe Veranda, kao i njezinom nastanku razgovarali smo s Majom Andrić.

Možete li nam predstaviti Konobu Veranda, gdje se nalazi te po čemu je posebna?

Konoba Veranda je mala obiteljska priča o velikoj ljubavi prema hrani, gastronomiji, namirnicama, zavičaju i Hrvatskoj. Nalazi se u Štikovici, mjestašcu izvan Dubrovnika, udaljenom osam kilometara od grada, a još dalje od gradske vreve i gužve! Vjerujemo kako smo posebni po svojoj iskrenosti i jednostavnosti. Volimo hranu, vino, ljude, žamor koji nosi nestrpljenje dok hrana ne stigne do stola, pa onaj mir i muk dok prvi zalogaj ne stigne do nepca. Volimo taj nemir, stres, adrenalin koji nosi sa sobom svaki novi tanjur koji izađe iz kuhinje te svaka nova čaša vina ulivena. Onaj osjećaj dok čekaš reakciju od gosta odgovara li vino i jesu li okusi u jelu pogođeni. A prepoznatljivi smo po obiteljskoj sinergiji, skladu koji vlada u konobi. Cijela obitelj je uključena od jutra do sutra u nastanak svakog jela. Vjerujemo kako samo pravi duh koji nosi obitelj u sebi može polučiti odlične uspjehe s kojima se mi možemo evo već treću godinu za redom pohvaliti.

Kako ste Vi i Vaš muž, inače Hercegovci, odlučili baviti ugostiteljstvom u Dubrovniku?

Sve je krenulo kada je moj suprug, inače ugostitelj cijelog života, stigao doma i rekao: „Ej ljubavi ja bi da mi uzmemo restoran u najam“. Na što sam ja odgovorila: „Nema šanse“. Ali, kao što vidite, on je pobijedio i mi danas vodimo Konobu u kojoj služimo hranu za koju vjerujemo da je odraz nas kao ljudi i naših gastronomskih vrijednosti. Imamo sveprisutnu i potpunu podršku obitelji i prijatelja i bez njih ovo ništa ne bi bilo moguće. Zbog toga sam jako zhvalna.

Kažite nam nešto o samom ambijentu Konobe, kako je uređena?

Uređena? Pa zapravo bih prije rekla, da je to još uvijek jedan proces koji traje. (smijeh). Cilj je doći do jednog spoja tradicije i modernog. Jedan shabby chic. Atmosfera je "kao da ste doma". To nam je cilj postići za svakim stolom. Gost kao kod kuće!

Koje specijalitete pripremate, što se to nalazi na meniju?

Koncept jelovnika donosi regionalnu kuhinju. Predstavljamo gastronomske regije Hrvatske i našu zavičajnu Hercegovinu. Uzeli smo jela Istre, Dalmacije i Dubrovačko - neretvanske županije, za koja vjerujemo kako su odraz najboljeg od te regije - poput istarskih fuža sa svježim tartufima, nagrađivanog sira i maslinova ulja sa otoka Paga, svježe ribe iz Dalmacije, dubrovačke pašticade i popare, pohovanih žaba i brudeta od jegulja. Hercegovačka predivna, kremozna juha od raštike, uštipaka i kajmaka... Mnogo toga bi mogli izdvojiti, ali bi bilo najbolje da sami dođete i probate što više sa jelovnika.

Tko je zadužen za pripremanje ukusnih jela i kako pronalazite inspiraciju za nova jela?

Za pripremu jela sam zadužena ja, a predstavljanje jela u sali suprug Mirko. Želim istaknuti kako su još uključeni majka Nevenka i sestra Danijela, te brat Luka koji sa suprugom radi u sali. Inspiracija dolazi od odlaska na tržnicu, putovanja po Europi, po Hrvatskoj i Hercegovini. Ideja dođe najviše sama od sebe, kada se najmanje nadaš. Priznajem, dosta puta ideja dođe i kada moram smisliti neko novo jelo za svoje ukućane, jer su im moja dosadašnja jela "dosadila" pa me tjeraju na nešto novo.

Budući da ste Vi i Vaš suprug iz Hercegovine, jeste li i hercegovačke recepte ponijeli sa sobom?

Da! Naš rodni zavičaj će uvijek ostati u nama i živjeti s nama. Ponosni smo što dolazimo iz kraja s tako bogatom poviješću, gastronomski gledalo, a i kulturološki. Voljeli bismo kada bi Turistička zajednica Hercegovine, a i BiH općenito više radila na promociji i zaštiti autohtonih jela tih krajeva, ne samo jela već i vina, likera, džemova itd.

Koje je Vaše omiljeno jelo?

Iako iz Hercegovine, moram reći riba. Sve iz mora, na bilo koji način spravljeno Riba je zakon!

Pripremate li neka posebna druženja za svoje goste u Konobi u ove ljetne dane?

Organiziramo druženje uz glazbu i vino. Ljeto je vrijeme osmijeha, radosti i veselja. Odmora, ljudi željni zabave i dobre hrane, a mi se trudimo svim silama onom malom krugu ljudi koji prođe kroz naš restoran pružiti najbolje od nas kao ljudi i kao ugostitelja.

Što je za Vas najvažnije u ugostiteljstvu, koja je Vaša tajna uspjeha dobrog ugostiteljstva? Kako privući goste?

Dugoročno ulaganje i strpljenje. Mi vjerujemo u te dvije stvari. Goste privlačimo kvalitetom. To nam je primarno. Kvaliteta prije kvanitete. A onda će doći i uspjeh i nagrade. A ne smijem zaboraviti istaknuti i osmijeh svog supruga. Mirko ima osmijeh od milijun dolara. Gosti kada nas ocjenjuju na Tripadvisoru to je jedna od stvari koje se najviše spominje i komentira.

Posjetite Konobu Veranda i prepustite se uživanju.

O Autoru
Manager.ba
Video
MIA DRMAĆ
Mostar ima sve šanse za uspjeh
LAFAT
Lider u preradi metala i korištenju alternativnih izvora energije u BiH i regiji
BERBA URANILA
Kakva će vina doći od ovogodišnje berbe?