SUPPLY CHAIN MANAGEMENT
Kako mrtve zalihe pretvoriti u gotovinu (2.dio)?
Antonio Zrilić Prodaja i menadžment 05 srpnja, 2018

Nastavak...

U jednom od prethodnih nastavaka ovog serijala prikazali smo primjer poduzeća koje je u jednom trenutku imalo preko 40% mrtvih zaliha u ukupnoj strukturi zaliha. U tom istom članku napomenuli smo i da je jedna od najvažnijih stvari upravljanja nekurentnim zalihama, redovno rješavanje istih. Evo još nekoliko savjeta:

4. Segmentirajte zalihe 

Izuzetno je važno da prepoznate da se mrtve zalihe sastoje od robe sa drastično različitim karakteristikama kao i tržišnom vrijednosti. Nisu, dakle, sve mrtve zalihe jednako mrtve. Kao i kod svega drugoga jako je bitno upoznati strukturu stvari. Isto tako da bi mogli definirati učinkovitu strategiju rješavanja mrtvih zaliha moramo ih dobro upoznati, a to se najbolje postiže segmentiranjem. Stoga se preporuča razbijanje mrtvih (nekurentnih) zaliha u tri kategorije, koje možemo nazvati plodovi sa niskih grana, mulj i sve ostalo. Ove nazive koristimo samo iz razloga što mislim da su to vrlo opisni i lako pamtljivi pojmovi. 

5. Plodovi sa niskih grana

Ovaj naziv se dosta koristi u američkom načinu izražavanja za vrlo jednostavne zadatke. Tako i kada govorimo o rješavanju mrtvih zaliha ovo je najjednostavniji dio. Ova kategorija „mrtvih“ zaliha je najpoželjnija. Najlakše se može prodati i vrlo brzo pretvoriti u gotovinu. Ovo je lagan zadatak – Počnite tu! 

Odvojite ih od ostalih mrtvih zaliha, označite ih, dajte im pravu cijenu i uzmite svoj novac. Ako imate problema sa novčanim tijekom, ovo će vam doći kao ledeno piće na vrućem ljetnom danu. U jednom od ranijih nastavaka smo govorili o „Cash-flow“ potencijalu koje vaše zalihe imaju. Isto to možemo primijeniti i govoriti o „Cash-flow“ potencijalu koji imaju Vaše mrtve zalihe. Ako nismo na vrijeme iskoristili ovaj potencijal dok je bio još u formi zaliha bilo bi ga dobro iscijediti iz mrtvih zaliha.
Ovdje je najvažnije da, ako se osjećate kao da ste izgubili bitku, ipak odnesete jednu pobjedu i dobijete osjećaj kao da ste konačno nešto pokrenuli i da ostvarujete neki napredak…

6. Mulj

Međutim, ne možemo ostati ovdje i uživati u lovorikama (moramo priznati da su te lovorike već davno uvenule). Moramo krenuti dalje i riješiti se i ostatka mrtvih zaliha. I sada se nakon ubiranja lako dohvatljivih plodova treba pozabaviti i onim prljavim i muljevitim poslom. Svi znamo što je mulj. To je dno dna, ono najgore, najstarije, najistrošenije, većinom zastarjeli stilovi, moda, boje, uzorci i modeli. Kada to vidite pomiješano sa ostalom robom ili izloženo u blizini drugih mrtvih zaliha, sve ostalo će izgledati kao 'mulj'! 

Dakle, maknite mulj i skinite ga s polica, što dalje od ostalih mrtvih zaliha, i što je najvažnije, daleko od očiju vaših kupaca. Istina, to je tužna priča, da ovaj naš 'mulj' ima malu ili nikakvu tržišnu vrijednost. On zapravo ne vrijedi niti vremena niti truda da ga pokušate prodati. Ova kategorija robe nije ni za što, stoga vas molim da razmislite o doniranju! Porezni odbitak je, možda, jedina materijalna korist koju ćete primiti; druga korist je da sve ostale mrtve zalihe neće izgledati tako loše i da će vjerojatno biti više cijenjena od vaših klijenata. 

Na kraju krajeva, ako ne možete pronaći karitativne organizacije za donaciju, bacite ga ili uništite. Još uvijek ćete izvući korist da ostatak vaših zaliha ne izgleda kao mulj, a i skladištari odnosno prodavači će odahnuti (nitko ne voli kada njegovo/njezino radno mjesto izgleda neuredno). 

7. Sve ostalo

Nije tako poželjno kao 'plodovi sa niskih grana', niti tako toksično kao 'mulj', međutim, ostatak vaših mrtvih zaliha može biti ponovno segmentiran. Isto kao 'plodovi sa niskih grana', uzmite najpoželjniji dio ovih zaliha, označite ga i dajte mu cijenu koja će ga pokrenuti. Naravno da će svaki novi sloj zaliha vjerojatno zahtijevati veći popust za poticanje kupaca. Kako idete prema kraju, najmanje poželjna zaliha u ovoj kategoriji vjerojatno će izgledati sve više i više kao 'mulj', što je dobar znak da ste blizu kraja procesa.

Antonio Zrilić

Autor opis: 
Osnivač tvrtke Logiko d.o.o. Ekspert za optimizaciju procesa u Supply Chain Managementu (logistika, nabava i proizvodnja). Kompanijama pomaže da unaprijede profitabilnost, rast i cash-flow. Autor je knjige "Upravljanje zalihama u šest koraka".
Slika autora: 
O Autoru
Antonio Zrilić