MODA I STIL
KAKO JE STVORENA LEGENDA? Ray-Ban su proslavili filmovi i poznate ličnosti
Manager.ba Lifestyle 12 listopada, 2018
Izvor fotografije:
unsplash.com

Riječ je o kultnom modnom klasiku s kojim nema greške, i koji nikada neće dosaditi.

Posebno u svojoj tako jednostavnoj izvedbi. 

 

Život su počele kao zaštita za pilote

 

Priča o Ray-Banu počinje 20-tih godina prošlog stoljeća kada su zrakoplovi omogućili ljudima da lete sve više i dalje.

Kada su se piloti američkog zrakoplovstva počeli žaliti da im odsjaj sunca uzrokuje mučnine i glavobolje, US Army Air Corps je zatražio od proizvođača medicinske opreme Bausch & Lomba da naprave sunčane naočale koje će riješiti problem.

Naočale s plastičnim okvirom i zelenim lećama, jednostavno nazvane Anti-Glare su se pojavile 1936. godine, a nakon odličnih prvih rezultata, plastični okvir je zamijenjen metalnim, ime je promijenjeno u Ray-Ban Aviator i legenda je stvorena!

 

 

Ray-Ban su proslavili filmovi i poznate ličnosti 

 

Veliki dio svoje slave Ray-Ban može zahvaliti filmu i poznatim ličnostima.

Kao asocijacija na Ray-Ban na velikom ekranu prvo će nam pasti na pamet Tom Cruise i Top Gun, zahvaljujući kojima je prodaja legendarnih naočala skočila.

 

 

Ali, povezanost Ray-Bana i filmske industrije je počela još i ranije.

Ray-Ban je 1952. godine izbacio model Ray-Ban Wayfarer s plastičnim okvirima kojeg je proslavio James Dean tri godine kasnije filmom Buntovnik bez razloga.

Peter Fonda je s filmom Goli u sedlu proslavio model Olympian, a Baloramu Clint Eastwood s Klopkom za inspektora Callahana.

Ray-Banovoj slavi je pomoglo i što su njihove modele obožavali nositi celebrityji poput Marilyn Monroe, Roya Orbisona, Jamesa Deana, Johna F. Kennedyja i Boba Dylana.

 

 

Wayfarer je najprodavaniji model naočala svih vremena 

 

Iako je Aviators vjerojatno Ray-Banov najpoznatiji model, titula najprodavanijeg ipak pripada modelu Wayfarer koji je ujedno i najprodavaniji model sunčanih naočala svih vremena.

Izbačen na tržište 1952. godine, Wayfarer je proslavio James Dean koji ih je nosio u filmu Buntovnik bez razloga, ali i privatno.

Još veću slavu (i novi porast prodaje) doživjele su 30-tak godina kasnije kada je izašao film Blues Brothers.

Jake (John Belushi) je u njemu nosio Wayfarer sa smeđim okvirom i crnim lećama dok je Elwood (Dan Aykroyd) imao Wayfarer II s crnim okvirom i lećama.

 

 

Kopija se može prepoznati po drugačijim natpisima

 

Popularnost Ray-Bana je dovela i do toga da se na tržištu pojavi veliki broj kopija i imitacija.

Stoga, kako prepoznati original?

Osim po cijeni, prvi korak neka vam nude pogled na most naočala.

Ukoliko na njima piše B&L RAY-BAN ITALY riječ je o kopiji, jer na originalu piše RAY-BAN te podaci o širini leća te samog mosta u milimetrima.

 

 

Originalne „raybanke“ imaju laserom ugravirano RB na lećama, a gravura nije u potpunosti pravilnih rubova, dok kopije imaju napisano (a ne gravirano) RB pravilnih rubova.

Također, svaki model koji dođe s naljepnicom na kojoj ispod Ray-Banovog loga piše 100% UV protection je kopija, jer originali dolaze s naljepnicom na kojoj piše Polarized, a originalni modeli stižu i s malenom knjižicom The Icons.

 

Ray-Ban brend je prodan za 640 milijuna dolara 

 

Tijekom kasnih 90-tih popularnost Ray-Bana je počela padati jer su im veliki dio kolača odnosili brendovi poput Oakleya koji su postali popularni među mlađima.

Vlasnik branda, Bausch&Lomb, stoga je odlučio prodati svoj dio tvrtke koji je bio zadužen za sunčane naočale, a uključivao je još i brendove Revo, Killer Loop i Arnette.

Zainteresiranih nije nedostajalo, a kupac je na kraju bila talijanska Luxottica koja je za vlasništvo Ray-Bana morala isplatiti 640 milijuna dolara!

Prije kupovine Ray-Bana Luxottica je bila poznata kao proizvođač okvira za brendove poput Giorgio Armani, Brooks. 

 

O Autoru
Manager.ba