PRODAJA I MENADŽMENT
Kako društvene mreže mogu pomoći vašem biznisu?
manager.ba/klikmediadesign.com Prodaja i menadžment 29 ožujka, 2022
Izvor fotografije:
pexels.com

Društvene mreže su slične društvenom životu: zabavne, zahtjevne, nekad zbunjujuće, nespretne, uspješne… Prisutnost na većem broju društvenih mreža, kada se sve zbroji, vremenski je zahtjevno.

 

To je kao da imaš veći broj grupa prijatelja kojima trebaš posvetiti vrijeme i u nekom trenutku shvatiš da je to nemoguće.

Zove jedan frend, pa drugi, pa treći… i svima isti odgovor: „Javiiiit ćuu seee!“.

   • Tko su postojeći i potencijalni kupci?
   • Koja vrsta sadržaja (vrsta druženja) njih najviše zanima?
   • Koje su specifične karakteristike idealnih kupaca (lokacija, demografija, dob i sl.)?
   • Koje društvene mreže najviše koriste?

 

Povećan promet;

Povećan angažman publike (kupaca);

Povećana lojalnost;

Pravovremeno informiranje publike;

Povećana vidljivost brenda.

 

Koju društvenu mrežu ću koristiti? 

 

I na kraju, ne javiš se nikome.

U poslovanju se ne smije dogoditi da se nekome ne javiš. To može biti uzrok slabijih poslovnih rezultata.

Svim poslodavcima cilj treba da budu uspješan poslovni rezultat i trebaju svakodnevno da rade na napretku.

Došlo neko „čudno“ vrijeme u kojem su svi ljudi na mobitelima, tamo nešto traže, nešto odlučuju.

Možda je vrijeme da pokrenem društvene mreže i uložim u „druženje“ sa prijateljima?

Odluka je pala, želim da i moja tvrtka bude na društvenim mrežama.

Hm…što dalje?  

Da bi se pronašla „najbolja“ društvena mreža potrebno je napraviti par koraka. 

Prvo je potrebno ustanoviti koja publika (grupa prijatelja) je važna. Do publike koja nam je važna doći ćemo ako odgovorimo na pitanja:

 

Drugo, potrebno je istražiti i upoznati karakteristike društvenih mreža. Svaka platforma ima svoje specifičnosti i prednosti, npr. Instagram koristi publika od 18-29 godina i sadržaj se vizualno dijeli, Facebook je cjelovito mjesto za puno načina povezivanja sa publikom, LinkedIn je uspješna platforma za B2B proizvode i usluge.

Trećeodabrati učinkovitu društvenu mrežu za suradnju sa svojim kupcima. Treba se odlučiti za mrežu koja će povećati vrijednost, ne voditi se samo informacijom koja ima više korisnika. U stvari, odlučiti se za one mreže koje su relevantne za vaše poslovanje i koje će doprinijeti ciljevima marketinga.

Ciljevi mogu biti:

 

Općenito govoreći, treba biti na više mreža zbog diverzifikacije distribucije sadržaja odnosno smanjenja rizika da se izgubi „sve“ ako jedna od mreža prestane raditi.

Ovo su uobičajene platforme za društvene mreže koje se mogu koristiti:

 • Facebook
 • Linkedin
 • Twitter
 • YouTubeu
 • Instagram
 • Pinterest

Facebook je mreža za izgradnju zajednice odnosno uspostavljanje što šire mreže. Trenutno nije toliko zastupljena među mlađim korisnicima, ali je koristi više od 70% odraslih osoba. Ima najveći broj korisnika, kao i visoku razinu angažiranosti. Iako se najviše koristi kao medij za povezivanje sa prijateljima i obitelji, koristi se i za poslovne svrhe. Korisnici razmjenjuju informacije o proizvodima i uslugama, daju preporuke, te kontaktiraju direktno sa tvrtkama.

Linkedin je mreža za potragu za poslovnim partnerima, poslovnim događajima, edukacijom, zaposlenjem. Koristi se za pronalaženje stručnjaka iz određene industrijske grane, traženje sadržaja, dijeljenje poslovnog iskustva, kao i praćenje „autoriteta“ u određenim kategorijama. Ukoliko vaša tvrtka posluje na B2B tržištu neophodno je da se koristi ova mreža.

Twitter omogućuje jednostavno stvaranje dvosmjerne komunikacije i promociju. Ukoliko je potrebno brzo informirati publiku o nekom događaju, ova mreža je najbolja. Popularna je među mlađom populacijom. To je platforma na kojoj se lako spajaju osobe sličnih interesa. Razmjenjuju se informacije u stvarnom vremenu. Ono što je različito od drugih mreža je ograničenje tweet-a na 140 znakova.

You Tube je mreža za dijeljenje videozapisa. Od 2005.godine, kada je osnovana, postala je dominantna za dijeljenje videa na internetu. Tvrtke mogu otvoriti svoj kanal te promovirati svoj brend i svoje proizvode putem interaktivnih video zapisa. Međutim potrebno je dobro poznavanje značajki navedene mreža, velik rad, optimizacija kanala, znanje kako održavati kontakt s korisnicima, što je sve potrebno za oglašavanje na drugim kanalima, podešavanje SEO, kao i promotivne taktike da bi se maksimizirala gledanost.

Instagram je jednostavno rečeno komunikacija i prezentacija pomoću slika i video sadržaja. Instagram story su vrlo popularan način prezentacije. Korisnici ove mreže su mlađa populacija i vole zanimljiv ili poučan sadržaj koji izaziva emocionalnu reakciju. Ukoliko tvrtka cilja na ovu populaciju ova mreža je neizbježna. Ne kaže se bez razloga: „Slika govori više od tisuću riječi!“ 

Pinterest je vizualna mreža orijentirana na otkrivanje ideja i raznih interesa. Ovu mrežu koriste većinom žene, u dobi od 25 -50 godina. Da bi se koristila u poslovne svrhe potrebno je da se objavljuju lijepe i profesionalne fotografije. Na Pinterestu su korisnici koji su spremni, žele i mogu potrošiti na proizvode. Čak 93% korisnika koristi ovu mrežu za planiranje kupovine. Pinovi pomažu ljudima da pronađu više informacija o proizvodima ili uslugama koje žele kupiti.

 

Prednosti marketinga na društvenim mrežama:

Povećanje svijesti o robnoj marki

Dijeljenje sadržaja vezanog za poslovanje, bilo putem slika, videozapisa, infografike, vijesti, događaja, pomaže povećanju svijesti o robnoj marki. To će pomoći korisnicima da se vežu uz robnu marku.

Izgradnja publike

Izvrstan su način za izgradnju novih klijenta. Potrebno je da se na društvenim mrežama objavljuje sadržaj o proizvodima/uslugama koji će privući kupce.

Upoznavanje svoje publike

Društvene mreže omogućuju pronalazak najboljeg kupca. Upoznavanjem publike odnosno analizom performansi na društvenim mrežama, doći će se do definicije tko je „bayer persona“ što će pomoći u daljnjem kreiranju marketing strategije.

Izgradnja odnosa

Omogućava direktnu komunikaciju sa kupcima/pratiteljima. Kupci mogu komentirati objavu ili direktno poslati poruku po bilo kojem pitanju. Odgovaranjem na pitanja povećat će se povjerenje i gradit će se pozitivan stav i mišljenje o tvrtki.

Povećanje prometa na web stranici

Marketing putem društvenih mreža pomaže u usmjeravanju prometa na web stranicu. To povećava šanse za konverziju i prodaju.

Društvene mreže su odlične za:

 1. Izgradnju povjerenja;
 2. Edukaciju publike;
 3. Plasiranje zabavnog sadržaja, veća angažiranost publike;
 4. Plasiranje korisnih, relevantnih informacija;
 5. Adresiranje problema koje treba riješiti;
 6. Direktno stupanje u kontakt s publikom;
 7. Za marketing „od usta do usta“;
 8. Za povećanje vidljivosti (više klikova, pregleda, reakcija);
 9. Da postanete „autoritet“ u svojoj industriji;
 10. Pomoć zajednici;
 11. Izgradnju lojalne korisničke baze;
 12. Oglašavanje jer se cilja na pravu publiku, u pravo vrijeme;
 13. Za privlačenje pažnje;
 14. Prikazivanje korporativne kulture svoje tvrtke;
 15. Rješavanja problema publike;
 16. Istraživanje;
 17. Zapošljavanje.

 

Kada se gleda sve navedeno, može se zaključiti da male tvrtke imaju mnogo razloga da budu na društvenim mrežama.

Da, treba uložiti dosta vremena međutim sa dobrom marketinškom strategijom, dođe se do pozitivnih rezultata.

Ulaganje se isplati. 

 

Više odličnih savjeta pogledajte na: klikmediadesign.com.

O Autoru
manager.ba/klikmediadesign.com
Video
STIPE KRIŠTO, B KRUG
Birao je: Njemačka ili Livno
DR. GORAN ĐUZEL, POLIKLINIKA VITALIS
Javni zdravstveni sustav mora biti zdrav
JOSIP MARTINOVIĆ
Hercegovačka vina imaju dobru cijenu, vrijeme je za sljedeću razinu
Savjeti