FINANCIJSKI LABORATORIJ
Izazovno poslovno okruženje pozitivno utiče na kvalitetu kadrova
Nedim Šuta Svijet financija 09 travnja, 2018

Kontroling u MSP-u

Prilikom definiranja naslovne uloge, moramo imati na umu da se u slučaju MSP segmenta radi o manjku ukupne organiziranosti, bez jasne uprave. Jasan je pritisak/stav vlasika i direktora o centrima moći, ali definitivno prvo polje koje će doživjeti veću transformaciju jesu financije, možda i konkretnije kontroling.

Razmatrajući procese prema dijelu klijenata gdje radimo na organigramu i organigrafu modela, tražeći kariku koja će u bližoj budućnosti postati „must have“ čak i u donjem segmentu MSP, nakon svih analiza trenutnih manjkavosti, jesu kontrolori.

Uloga kontrolora

Procesno gledano, postoje četiri osnovna procesa u domenu kontrolora, i to planiranje, analiziranje, izvještavanje, interno savjetovanje (Udruženje kontrolora IGC, 2014). 
U zavisnosti od trenutne poslovne situacije, kao i dostignutog stadija razvoja, pojedini procesi se prioritiziraju.

Kontrolor u MSP

Kontrolor, kao svoj osnovni cilj ima, kao i većina osoblja, kreiranje dodatne (nove) vrijednosti, ali i zaštitu postojećeg stanja i imovine. 
Kroz suradnju sa timovima, kao i vlasničkom strukturom, mora imati širu sliku modela, poslovanja industrije, da bi na konstruktivan način predočio prijedloge za uspješnije poslovanje.

Izazovi 

Postoje dvije osnovne vrste izazova za ovakav scenario:
I  Vlasnici moraju uvidjeti svoja ograničenja ili ograničenja postojeće strukture
II Tržište je izuzetno limitirano sa ovim kadrovima, potrebno je i veliko znanje, ali i dosta socijalnih vještina da bi pozicija bila u potpunosti iskorištena. Dodatno, financijski izdaci su također značajna stavka za većinu manjih kompanija, pogotovo u početku implementacije, kada efekti nisu došli do izražaja.

Šanse

Potencijal leži u činjenici da se kroz minimalno povećanje u broju zaposlenih pokriva veliki broj aktivnosti. U suštini, riječ je o investiciji, a ne klasičnim trošku. Trenutno, najslabiji dio komapnija je vezan za kroničan nedostatak inputa u segmentima koje suštinski pokriva kontrolor/financije.
Na ovaj način se kreira kvalitetan partner unutar kompanije i prema bankama, i prema menadžmentu, vanjskom računovodstvu, u konačnici dobavljačima i kupcima.
 
Zaključak

Definicija dobrog i kvalitetnog je dosta subjektivna, u zavisnosti i od potreba poslovnog modela. Izazovno poslovno okruženje definitivno pozitivno utiče na kvalitet kadrova. 
Gotovih rješenja je malo, ali sa druge strane, možda postoji netko u kompaniji tko bi se mogao razvijati u ovom smjeru, a trenutno je zaokupljen više tehničkim stvarima.
Ono što iskreno smatram jeste neophodnost pozicije u većini kompanija u sljedeće dvije godine, ukoliko se želi praviti kvalitetan model u realnom sektoru. Budući da je za profiliranje osoblja, dizajn zadataka potrebno vrijeme, onda je potrebno početi sa promišljanjem u najkraćem roku.

Želim Vam uspješan početak radnog tjedna!

Nedim Šuta

Nedim Šuta

Autor opis: 
20 godina radi u financijskom sektoru, na odgovornim dužnostima u bankama i osiguranju. U radu se susretao s kompanijama različitih profila, analizirajući njihov rad, financije, rast i kreditnu sposobnost. Vlasnik je kompanije FINLAB.
Slika autora: 
O Autoru
Nedim Šuta
Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim