LIFESTYLE
Idealne biljke za svaku kancelariju - Povećavaju kreativnost i produktivnost
manager.ba/ekapija.com Lifestyle 21 lipnja, 2022

Istraživanje britanskih naučnika koji je objavio Univerzitet Eksiter (University of Exeter) pokazalo je da prisustvo biljaka u kancelariji može da poboljša kreativnost za 45%, produktivnost za 40%, a opšte raspoloženje za 50%.


Istraživači sa Univerziteta u Eksiteru organizovali su studiju koja je obuhvatala 350 ispitanika podeljenih u improvizovane kancelarije. Svim ispitanicima dodjeljen je isti posao, a rezultati su pokazali znatno veću produktivnost i kreativnost na radnim mjestima koja su bila okružena biljkama.

Pored ovih prednosti, zelenilo će uljepšati prostor, prečistiti vazduh, a poznato je i da smanjuje stres. Ako smo vas ubijedili u blagodeti zelenog radnog okruženja, pogledajte kojih pet biljaka će se savršeno uklopiti u svaku kancelariju.

1. Sanseverija (Sansevieria)

Sanseverija, afričko koplje ili indijansko pero je veoma otporna biljka, pa samim tim i savršen izbor ako nemate mnogo iskustva u hortikulturi. Neće joj smetati suh vazduh i manjak sunčeve svjetlosti ili ako zbog posla ponekad zaboravite da je zalijete. Iako je neće "ubiti", manjak njege može utjecati na njenu ljepotu jer će šare na njenim listovima postati nešto blijeđe.

2. Krasula (Crassula ovata)

Krasula ili Japansko drvo novca je veoma popularan izbor za kancelarije, jer kako samo ime nagovještava, prisustvo ove biljke navodno privlači novac. Postoje objašnjenja da listovi biljke sadrže eterična ulja koja povećavaju mentalnu i fizičku budnost čoveka i aktiviraju njegove umne i fizičke sposobnosti, pa se na taj način postižu bolji rezultati i veća zarada.

3. Potos (Pothos)

Ova puzavica, poznata i pod nazivima Scindapsus i Devil’s Ivy, u srodstvu je sa filodendronom. Scindapsus se vrlo lako gaji i dobro podnosi suh vazduh. Tolerisaće i slabije osvetljenje, a nagraditi vas brzim rastom ako ga zalijete s vremena na vrijeme.

4. Kaktus olovka (Euphorbia tirucalli)

Popularnost duguje kako neobičnom izgledu, tako i svojoj otpornosti. Baš kao i ostale vrste kaktusa, ova biljka ne zahtijeva previše pažnje. Držite je na svijetlom mjestu, ali ne i direktno izloženu suncu. Voli vlažne prostore, ali je zalijevanje potrebno svega jednom mjesečno. Odlična je za kancelarije, jer je nije pogodno držati blizu djece. Ako se polome, grančice ove biljke ispuštaju mlijeko koje je otrovno, pa je potreban oprez.

5. Zamija (Zamioculcas zamiifolia)

Zamija pripada sukulentima i veoma je popularna sobna biljka. Idealna je za radni prostor jer prema feng šui filozofiji, zamija aktivira polja sreće i novca i upija negativnu energiju. Njega zamije ne predstavlja zahtjevan posao jer joj je dovoljna tek osnovna njega. Potrebno joj je tek jedno zalijevanje u mjesec dana, a ljeti nešto češće.

O Autoru
manager.ba/ekapija.com
Najnovije vijesti
Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim