LIFESTYLE
Hygee i lagom - dvije skandinavske riječi koje su osvojile svijet
Manager.ba/dominfo.ba Lifestyle 06 rujna, 2019
Izvor fotografije:
dominfo.ba

U posljednje vrijeme na društvenim mrežama, u tekstovima o uređenju, lifestyle pričama… konstantno se provlači skandinavska riječ “hygge”.

Međutim, sada se pojavio još jedan novi skandinavski pojam – “lagom”, kao stil života, a ako niste sigurni šta sve to znači u nastavku pročitajte kratka objašnjenja.

Zašto svi pričaju o hyggu?

Ako vas iritira sva ova priča i ne znate čemu sve ta fama, vrijeme je da saznate značenje ovih pojmova.

Točnije bi bilo reći da se termin hygge odnosi na danski način života.

Jedno istraživanje je pokazalo da su Danci najsretniji narod na svijetu, a onda su mnogi počeli povezivati tu činjenicu sa stilom života.

hygge u domu

Nema konkretnog prijevoda za riječ hygge, ali on bi se mogao prevesti kao udobnost, ušuškanost, toplina, sigurnost, utjeha, jednostavnost, druželjubivost, i često ga prevode kao “danski recept za sretan život”.

Poanta je stvoriti topao i ušuškan prostor gdje ćete uživati u jednostavnim stvarima kao što su ispijanje čaja i čitanje knjige pored vatre, gledanje filma sa voljenom osobom, druženje sa prijateljima uz večeru i svijeće…

Danski domovi su hygge, u njima vlada domaćinska atmosfera, bez obzira na veličinu, uređenje, stil…

Kako postići hygge?

Savjete za postizanje hygge ugođaja u domu možete pronaći na brojnim danskim lifestyle blogovima, a neki od njih su sljedeći:

– Napravite svoj kutak u domu (hyggekrog), mjesto gdje se možete opustiti i prepustiti svojim mislima ili uživanju u nečemu što volite raditi (fotelja za čitanje, radni sto…) sa detaljima koji će stvoriti ugodu i toplinu (mirisi, svijeće, cvijeće…).

hygge u kuci

– Unosite prirodu u dom. Od cvijeća, lišća, grančica, prirodnih plodova… nešto što će oplemeniti vaš dom i dati mu dašak prirode.

– Unesite taktilne stvari i sitnice. Danci u svojim domovima vole osjetiti prirodu pod rukama (namještaj od drveta, vuna, pletivo…) više od dodira plastike, stakla, betona…

A što je lagom?

Lagom je riječ koja se vezuje za Švedsku, i opet nema konkretnog prijevoda, a općenito bi bio “ravnoteža”, “ni previše, ni premalo”.

lagom

Kathleen Bryson, koja je doktorirala antropologiju, također se bavi ovom pojavom, a za BBC je objasinila da je lagom “način upostavljanja ravnoteže u životu, dovoljno za sreću, ali bez previše materijalnih stvari”.

Koja je razlika između hygge i lagom?

U Bristolu postoji lifestyle časopis Lagom, a urednica Elliot Stocks je objasnila da je hygge trenutno stanje koje kreiramo, dok je lagom način života.

Ona je kazala da je lagom težnja da se postigne stalna ravnoteža u životu, poslu, pa tako i u okruženju, odnosno domu.

Gdje naći lagom?

lagom u kuci

Google statistike pokazuju da se ovaj pojam sve više istražuje na internetu, što su iskoristile i kompanije iz različitih oblasti koje sada izdaju kolekcije pod ovim imenom (kozmetika, namještaj, dodaci za kuću, odjeća) temeljene na principu da te stvari učine život jednostavnijim, ljepšim i jeftinijim.

Kako postići lagom?

Početak nove školske godine možemo vezati  za odluke i uspostavljanje ciljeva kako bismo učinili život boljim, bilo da je riječ o štednji novca, smanjenju stresa, posvećivanje hobiju…

lagom koncept zivota

Ovakvo razmišljanje je osnova lagom-a.

Nađite svoj lagom pazeći na finacije, smanjujući svoj utjecaj na klimatske promjene, recikliranjem, nerasipanjem energije…a, u dom unesite samo one stvari koje su vam potrebne i u kojima istinski uživate.

O Autoru
Manager.ba/dominfo.ba
Video
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna
VIDEO
Život je igra! Kako pobijediti? | Velimir Srića | TEDxUniversityofZagreb