ARHITEKTURA I DIZAJN
Glamur malog prostora u Beogradu na vodi (DETALJAN PLAN)
manager.ba/kucastil.rs Lifestyle 02 travnja, 2021
Izvor fotografije:
kucastil.rs

U elitnom naselju "Beograd na vodi" u okviru objekta "Park View" nalazi se ovaj perfektno osmišljen mali stan koji se lako obuhvaća jednim pogledom i savršen je dokaz da za glamurozan interijer nije potrebno mnogo kvadratnih metara.  

 

PROČITAJTE VIŠE: Sagradite magičnu kuću na jezeru (DETALJAN PLAN)

 

Tijana Lalović, diplomirani dizajner interijera i strastveni zaljubljenik u svoj posao potpisuje projekt ovog multifunkcionlanog stana / studija od svega 30m²  koji se može lako transformirati iz radnog u životni prostor. 

Ono što najviše privlači pažnju kada je ovaj projekt u pitanju je svakako mali kompaktan prostor u okviru koga je svaki kutak maksimalno iskorišten, ali na jedan sofisticiran način koji ne zatrpava prostor već od njega stvara savršeno prijatan ambijent.

 

 

U izvornom stanju ovaj mali stan bio je klasičnog rasporeda, sa pregradnim zidovima, jednostavnim parketom i običnom keramikom.

Zahjtev investitora bio je da se napravi multifunkcionalan prostor koji se može lako transformirati iz stambenog u radni prostor i obrnuto.

Kada je u pitanju dizajn, želja vlasnika bila je da se jednostavan prostor pretvori u minijaturnu oazu glamura.

 

originalna osnova stana

 

Originalno je prostor bio podijeljen na dvije cjeline, ulaznu zonu koja se nastavlja na kuhinju sa trpezarijom i dnevnu zonu sa izlazom na terasu, koje su  bile odvojene pregradnim zidovima.

Tijana je kao iskusan dizajner enterijera osmislila rešenje koje izvlači maksimum iz prostora kako u funkcionalnom tako i u estetskom smislu.

 

novoprojektirano rješenje / osnova stana kao radni prostor  

 

Porušeni  su svi pregradni zidovi,  tako da je cijeli prostor postao jedna skladna cjelina sa svim elementima koji su savršeno uklopljeni u malu kvadraturu.

Također postavljen je novi parket, keramika u kupatilu, kao i nova ulazna vrata koja prate novi stil prostora.  G

otovo sve od antrea, preko kupatila, kuhinje do dnevnog boravka izrađeno je po meri kako bi se savršeno uklopilo u minijaturnu kvadraturu.

 

novoprojektirano rešenje / osnova stana kao životni prostor - dnevni i noćni režim 

 

Cijeli prostor definira bogata tekstura parketa u kombinaciji sa nježno bijelom bojom zidova koji su ukrašeni elegantnim dekorativnim lajsnama.

Ulazna zona je kompaktna, sa jedne strane su vrata koja vode u kupatilo, dok su sa druge strane vrata obučena u ogledalo koja sakrivaju prostor malog vešeraja.

 

 

Kuhinja je dizajnirana kao svojevrstan naglasak u prostoru koja savršenom kombinacijom materijala i detalja unosi dozu glamura u cijeli prostor.

Jednostavne linije kuhinjskih elemenata izrađenih od medijapana dopunjeni su niskim visećim elementima koji su u isto vrijeme i polica za dekoraciju, sa pozadinom od prirodnog furnira oraha fine-line.

 

 

Ploča kuhinje izrađena je od Corian-a, dok je na zidu prirodni mermer sa bogatom šarom koja je uklopljena sa sudoperom i baterijom u raskošnoj boji bakra.

Kuhinja se završava elegantnom visokom vitrinom obučenom u furnir oraha sa staklenim vratima i diskretnim osvjetljenjem.

 

 

"Da bi dizajner bio dovoljno dobar u svom poslu, potrebno je da prije svega razume klijenta – njegove  potrebe vezane organizaciju prostora, osobni stil i senzibilitet.

Upravo je ovaj miks svih faktora presudan u tome koliko će suradnja između dizajnera interijera i klijenta rezultirati uspjehom", objašnjava Tijana Lalović, autorka enterijera.

 

 

Dnevna zona je diskretno odvojena od ulazne zone blago zatamnjenim ogledalom sa na zidu, dok je dnevni prostor definiran na plafonu, indirektnim sufitnim osvjetljenjem i upečatljivim lusterom na sredini.  

 

 

Kako se prostor trenutno koristi kao radni prostor tj. dizajn studio autorke Tijane Lalović, osmišljen je tako da se malom intervencijom lako može transformirati u životni prostor za dvoje – sofu bi zamenio trosjedom sa mehanizmom sa krevetom, radni stlo bi preuzeo funkciju trpezarijskog stola, a na mjestu biblioteke bi bio garderober.

Kuhinja i kupatilo su isprojektovani tako da zadovoljavaju potrebe i jedne i druge namjene prostora.

 

 

Elegantna sofa zaobljenih uglova savršeno je uklopljena u prostor. 

Jednostavna biblioteka izgleda kao crtež na bijelom papiru, a kombinacija crnog metala i stakla daje joj prozračnost tako da nestaje u prostoru.

 

 

Radni stol u kombinaciji crnog mat metala i mermera upotpunjen je stolicama u istom dizajnu obučenim u pliš u ’’taupe’’ nijansi. 

Niska zatvorena komoda nastavlja se na radijator koji je vešto sakriven u kompoziciji vrata, dok se iznad nalazi monolitna bijela polica koja kao da izlazi iz zida.

 

 

Bogate draperije i mekani beli tepih zaokružuju priču ovog elegantnog interijera koji je u isto vrijeme i glamurozan i topao.

 

 

"Vanvremenska elegancija je ključna reč kada je u pitanju dizajn ovog interijera. Spoj neutralnih tonova, suvremeni materijali i upečatljivi detalji čine da ceo prostor odiše jednostavnošću sa notom luksuza", objašnjava Tijana Lalović.

 

 

Kupatilo je, po riječima autorice, dizajnirano tako da posjeduje taj čarobni momenat iznenađenja.

Neutralna bež keramika na zidovima i na podu presječena je keramičkim pločicama velikih dimenzija sa upečatljivom šarom zeleno / smeđeg kamena.

 

 

Minimalistička crna-mat galanterija, umivaonik od Corian-a sa sivim ormarićem, osvjetljenje i ključni detalji čine da se i ovaj prostor savršeno uklapa u glamurozan koncept cijelog stana.

 

 

Autorica ovog interijera, Tijana Lalović, posvetila je veliku pažnju ključnim detaljima kao što je savršeno isprojektirano osvjetljenje i upotreba ogledala.

Osvjetljenje je može se reći ključno u okviru svakog projekta, posebno kada su manji prostori u pitanju jer naglaskom određenih pozicija u stanu cijeli prostor dobija drugu dimenziju, dok ogledala daju prostoru dubinu i čine ga većim nego što zapravo jeste, a u isto vrijeme čine ambijent luksuznim.

 

 

Moj posao je nešto što me, pored moje porodice, čini ispunjenom i kompletnom, a velika ljubav prema dizajnu interijera  oduvijek me je vodila kroz ideju da želim da pomognem onima kojima je potrebna pomoć oko organizacije životnog ili poslovnog prostora.

Tijana Lalović, diplomirani dizajner enterijera

O Autoru
manager.ba/kucastil.rs