ARHITEKTURA I DIZAJN
FASCINANTNO: Villa Kuk kod Makarske doslovno uronjena u stijenu
manager.ba/jutarnji.hr Lifestyle 29 siječnja, 2021
Izvor fotografije:
jutarnji.hr

Tko god je u toku s vrhunskom arhitekturom u Hrvatskoj, a i dalje, sigurno je bar jednom na svome radaru imao arhitektonski studio Branke Juras.

 

PROČITAJTE VIŠE: Projekt suvremene vikendice na Vlašiću: Funkcionalnost, estetika i neopisiv pejzažni pogled

 

Nakon završetka arhitetonskog fakulteta, Branka Juras se zapošljava u jednome od najpoznatijih arhitektonskih studija u Hrvatskoj - Randić&Turato arhitekti, a nakon nekoliko godina odlučuje se na otvaranje vlastite prakse, prenosi jutarnji.hr.

U proteklih nekoliko godina ured ahitektice Branke Juras istaknuo se kroz niz jako zanimljivih i kvalitetnih projekata te prikladno tome dobio priznanja kako struke tako i šire javnosti.

image

 3d vizualizacije Marijan Katić

Mi smo vam ovom prilikom odlučili prikazati jedan projekt pod nazivom Villa Kuk, gdje arhitektica Branka Juras zajedno s kolegicom Lorenom Posinković  i ostalim timom radi još jedan poprilično fascinanatan i značajan iskorak u hrvatskoj arhitekturi.

image

 3d vizualizacije Marijan Katić

Villa Kuk je posebna zbog više razloga, ali prvenstveno privlači pozornost zbog svoje neobične arhitektonske ideje.

Naime, građevina je uronjena u postojeću kamenu stijenu, a zapadna i istočna fasada su sačinjene od tog istog kamena.

Promatrajući projekt mogu se vidjeti samo sjeverna i južna fasada koje čine prizor s kojim se rijetko susrećete.

Sjeverna strana građevine se stapa u boji i materijalu s masivnom stijenom i tako postaju jedno, nenametljivo i samozatajno se na toj strani otvara jedni otvor koji vodi unutar kuće ostavljajući dojam da uranjate u stijenu ne znajući kakva vas avantura čeka iza toga, ali ju rado prihvaćate.

image

 3d vizualizacije Marijan Katić

Južno pročelje je prožeto staklenim stijenkama koliko god je to moguće i pruža neodoljiv pogled na morsku pučinu, a ujedno ga uvlači u kuću tako da ona postaje kompaktna s cijelom okolinoma, a ne samo s pripadajućom gromadom. 

Ali, tu južnu fasadu moguće je uočiti samo ako plovite negdje u blizini vile, jer se kuća nalazi na 110 m nadmorske visine na strmom terenu i kopnom joj se može prići samo sa stražnje, sjeverne strane.

image

 3d vizualizacije Marijan Katić

Untrašnjost građevine zamišljena je u minimalističkom stilu, varirajući u tonovima od sive do bijele boje, gdje velik naglasak stoji na nekoliko zidova koji su sačinjeni od stijene te malim vanjsko/unutarnjim zonama u kojima raste raznovrsno bilje.

image

 3d vizualizacije Marijan Katić

image

 3d vizualizacije Marijan Katić

Ovaj projektni zadatak zapravo je rekonstrukcija i nadogradnja zgrada u Makarskoj, na području Velkog Brda poznatog kao Kuk pa otud i sam naziv projekta.

Kompleks se sastoji od glavne zgrade (nekadašnji restoran), pomoćnih objekata (ostave) i ostataka prizemnih motelskih jedinica te bungalovskih objekata.

image

 3d vizualizacije Marijan Katić

image

 3d vizualizacije Marijan Katić

Na sjevernoj strani parcela je omeđena glavnom cestom i s te se strane nalazi pristupni put do parcele.

Na preostalim stranama parcela je omeđena privatnim prcelama.

Glavni dio Ville Kuk nalazi se između dvije kamene gromade, a površina tlocrta postojeće građevine iznosi približno 8,80 x 22,40 m.

image

 3d vizualizacije Marijan Katić

image

 3d vizualizacije Marijan Katić

Villa se sastoji od prizemlja i podruma, a krovna površina korištena je kao terasa restorana.

Zbog transformacije restorana u luksuznu kuću za odmor u novom projektu dodana je još jedna nova etaža, proširujući tako zatrpani dio podruma.

Također, u novom projektu, zbog dubine ville dodan je i atrij za dodatni dotok svjetla.

Visina građevine ne prelazi visinu stijene, poštujući tako svog vjernog susjeda do posljednjeg detalja.

O Autoru
manager.ba/jutarnji.hr