EKOLOGIJA
Ecobnb: Ekskluzivna platforma posvećena ekoturizmu i boravku u autentičnim eco-friendly objektima
Manager.ba/Ecobnb Ekologija 12 veljače, 2019
Izvor fotografije:
Agroturizam Kalpić, Lozovac

Trendovi u turizmu  pokazuju da je luksuz u potpunosti promijenio svoj „izlog“. Ako se do sada luksuz povezivalo s hotelima 5*, zlatnim kadama i kristalnim lusterima, danas ovo nazivamo raskoš.

Pravi luksuz, odnosno ekskluzivni doživljaji danas obuhvaćaju unikatne turističke smještajne objekte, očuvanu prirodu, izvor pitke vode, organsku hranu i autentično iskustvo tradicionalnog načina života. Stoga postoji sve više potražnje za mirom, čistim zrakom i netaknutom prirodom. 

Ecobnb je inovativna inicijativa na području turizma koja budi nadu da i na Balkanu nije sve opustošeno i uništeno nego da upravo razvoj i promocija ekoturizma donosi mnoge poduzetničke prilike, pogotovo za mlade. Povezuje pružatelje smještaja s putnicima u potrazi za mirom, čistim zrakom, netaknutom prirodom, tradicijom i upoznavanjem lokalnog načina života. 

Platforma Ecobnb predstavlja  turističku ponudu budućnosti koja se temelji na povećanju prihoda lokalnih zajednica, stimuliranju domaćeg gospodarstva i unaprjeđenju ekološke održivosti.

Putem web platforme i mobilne aplikacije može se rezervirati više od 3.000 eco-friendly turističkih smještajnih objekata u Europi poput eko-etno sela, kućica na stablu, eko apartmana, zelenih hotela, glamping resorta, eko kampova, itd.

 

Cabane perchee Normandie, Francuska

 

Glamping Gozdne vile Slovenija

 

Ethno park Courtyard, Srbija

 

 

Za oglašavanje na Ecobnb.com, potrebno je ispunjavati minimalno 5 od 10 eko standarda koji doprinose smanjenju troškova i unaprjeđenju okolišne održivosti smještajnog objekta.

Eko standardi obuhvaćaju: 

-    reduktore za slavine i štedne tuš ručke u svrhu smanjenja potrošnje vode, 
-    energetski štednu rasvjetu (LED rasvjetu), 
-    odvojeno prikupljanje barem dvije vrste otpada, 
-    upotrebu ekoloških sredstava za pranje i čišćenje,  
-    lokalnu i organsku hranu, 
-    prikupljanje i ponovno korištenje kišnice, 
-    zelenu mobilnost (stavljanje bicikala u ponudu), 
-    korištenje alternativnih izvora energije,
-    solarne panele za toplu vodu,
-    zelenu gradnju.

 

Zero waste hotel Ribno, Slovenija

 

Ecobnb promovira potražnju za  ekoturizmom i uključuje male objekte, turističke agencije i putnike da bi poboljšala njihovu vidljivost i atraktivnost na europskom tržištu.

Zajedno s različitim partnerima (nevladinim organizacijama, lokalnim vlastima, eko oznakama, tvrtkama s eko proizvodima i uslugama) danas povezuje zajednicu od milijun putnika koji traže zeleni smještaj i autentične eko doživljaje te dokazuje da postoji inovativna alternativa klasičnom turizmu. 

 

Ecobnb - prirodni bazen

 

Eco-friendly Villa Perka, Hvar

O Autoru
Manager.ba/Ecobnb