PLASTIČNI, FANTASTIČNI
Dobrodošli u svijet medicinske estetike
Manager Medicina 06 kolovoza, 2020
Izvor fotografije:
Nada Maksimović - privatna zbirka

Svi mi želimo da se osjećamo dobro u vlastitoj koži, pogotovo kada se pogledamo u ogledalo, onako, kada ostanemo sami sa sobom. Danas imamo tu prednost da borbu protiv prvih znakova starenja vodimo uz pomoć estetske medicine, koja nam omogućava da se podvrgnemo njenim efektivnim metodama bez hospitalizacije, a uz brzo vraćanje svakodnevnim životnim aktivnostima. 

 

Što je uopće estetska medicina?

Estetska medicina predstavlja skup medicinskih procedura koje imaju za cilj poboljšanje fizičkog izgleda i satisfakciju pacijenta. Koristi se neinvazivnim do minimalno invazivnim procedurama kako bi dovela do što većeg zadovoljstva samim sobom kod svakog pacijenta, bilo da je muško ili žensko.

Ipak, treba napraviti razliku između estetske medicine i estetske kirurgije, koja je invazivna i podrazumijeva kirurške metode kojima se otklanjaju nepravilnosti na tijelu, s tim da pacijent mora biti hospitaliziran da li samo taj dan ili više dana.

 

 

Oporavak je, naravno, uvijek duži i zahtjevniji nakon estetske kirurgije jer iako se njome obično služe zdravi ljudi, kirurgija je ipak kirurgija i sa sobom nosi određene rizike.

I na sve, estetsku kirurgiju mogu da izvode samo specijalisti plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije koji u sklopu svog petogodišnjeg specijalističkog programa imaju apsolutnu obuku iz istih. 

S druge strane, estetska medicina ne nalaže da je moraju striktno izvoditi plastični kirurzi i dermatolozi, već i ostali liječnici koji su prošli adekvatne certificirane obuke i imaju određeni period radnog iskustva s pacijentima.

Bitno je naglasiti da ove procedure mora izvoditi liječnik, a ne medicinska sestra, medicinski tehničar, kozmetičar, kozmetolog ili tatu majstor.

 

 

Kako biste izbjegli komplikacije koje mogu dovesti i do odumiranja tkiva lica ili sljepila, uslijed rada od nestručne osobe, molim vas prethodno provjerite tko je osoba koja vam ih izvodi, s kojim materijalima i u kakvim uvjetima ih izvodi. 

Estetska medicina danas obuhvata zaista širok spektar procedura od kojih se neke izvode bez anestezije, a neke u topikalnoj (krem anesteziji) ili lokalnoj infiltracijskoj anesteziji.

Ove procedure idu od injekcionih (hijaluronski fileri, biorevitalizacija, botoks tretmani, mezoterapija, lipoliza, anticelulit terapija, mezoniti), preko površnih (kemijski pilinzi) do laserskih (uklanjanje pigmentacija i raznih nepravilnosti na koži, viška masnih naslaga, zatezanje kože i uklanjanje neželjenih dlačica). 

Potrebno je da znate da iako procedure estetske medicine zovemo ’’uljepšavanje na pauzi za ručak’’, ono ne mora uvijek da bude takvo.

 

 

Kao popratne pojave mogući su otoci i modrice koji traju tri do desetak dana, s tim da se otok obično povlači brže nego modrice. Kod primjene kemijskih pilinga, moguća je pojava perutanja i guljenja površnog sloja kože, što zavisi od jačine i tipa pilinga.

Nakon skoro svih gore navedenih procedura, predlaže se izbjegavanje direktnog izlaganja suncu, konzumacija alkohola, pretjerani fizički napor i sauna, a savjetuje se uzimanje veće količine vode i korištenje bogatih hidrantnih krema, kao i krema sa zaštitnim faktorom. 

Nadamo se da ćete izabrati certificiranog liječnika, koji će vas uputiti u proceduru koja je najadekvatnija za vas, objasniti vam postupak, moguće komplikacije i dati dalje savjete za održavanje ljepote.

 

Rad autorice možete pratiti na Instagram profilu @plasticna_hirurgija.

Nada Maksimović

Titula autora: 
dr.
Autor opis: 
Specijalist plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije. Specijalizaciju iz plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije završila je na Vojnomedicinskoj akademiji, kao vojni stipendist uz položen specijalistički ispit s maksimalnom ocjenom.
Slika autora: 
O Autoru
Manager
Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim