ZDRAV MENADŽER
CHAGA - Kraljica među gljivama
mr.sc. Jasna Frljak Lifestyle 20 veljače, 2019
Izvor fotografije:
Chaga

Zašto Čagu zovu „Kraljicom među gljivama“ ili „Božijim darom“ je zbog njezinih aktivnih komponenti, a zbog toga što najčešće živi na brezi i takva je ujedno i najaktivnija, često se naziva i “brezinom gljivom“.

Sadrži više od 250 fitonutrijenata uključujući visoke koncentracije beta-glukana, jedina sadrži betulinsku kiselinu, visoke koncentracije triterpene, polisaharida i melanin.

Ono što ovu gljivu još čini posebnom, je da je izvrstan adaptogen.

Adaptogeni su odličan način prevencije utjecaja stresa na organizam.

Ne djeluju ciljano na neki organ ili određenu bolest, nego uspostavljaju ravnotežu cjelokupnog organizma.

Zbog te osobine Čaga „prepozna“ što tijelu nedostaje, pružajući mu ono najneophodnije i vraća ga u prirodno stanje. Zbog toga je Čaga izvrsna u borbi protiv oksidativnog stresa, psihofizičkih napora i po nekim istraživanjima najbolji mogući izbor dopunske terapije u borbi protiv kancerogenih stanica.
 

Čaga  - Gljiva sa stavom

Vjerovali ili ne, mi, kao ljudska bića, smo vrlo povezani sa gljivama više nego sa bilo kojim drugim carstvom.

Zajednički su nam isti patogeni, u smislu bakterija i virusa.

Sada bi nas ovaj fakt trebao odmah asocirati na antibiotik pencilin i njegove srodnike kao npr. sterptomicin, tetraciklin itd. Upravo ove antibiotike su  razvili gljivice.

Specijalne komponente gljiva čine polisaharidi, glikoproteini, steroli i triterpenoidi.

Ako Vam ovo ništa ne govori onda  Vam je sigurno poznat čudesni beta-glukan.

Svi gore navedeni spojevi su prekursori beta-glukanima, agentima kompleksne strukture i imaju samo jedan zadatak: jačati imunološki sistem.

Čaga je prirodni biomodulator, za što su ponajviše zaslužni beta-glukani.

Ne samo da stimuliraju fizičke imune funkcije, već ih može i usporiti kad su preaktivne.

Današnja istraživanja su pokazala da upravo kombinacijom prekursora i beta-glukana pomažemo oraganizmu da se izbori sa bakterijama i virusima ako ništa drugo sigurno skraćujemo trajanje bolesti za duplo i ubrzavamo oporavak od iste.  

Samo pravilnom i redovnom upotrebom medicinskih gljiva možemo povećati šanse za „preživljanjem“, boljom odpornošću oganizma i samim tim „spremiti“ imunitet za borbu jedan na jedan. 

 

Virusi virusi, e pa šta, ne boji se ko je zdrav

Medjutim kad kažemo beta-glukani, onda mislimo samo na 1,3/1,6 D-glukane.

Samo konzumacijom tih specifičnih beta-glukana aktiviramo ključne komponente imunološkog  sistema.

Ovi beta-glukani su imunostimulaturi u svakom smislu te riječi.

Zaslužni su za čtav niz događaja u organizmu.

Aktiviraju stanice makrofaga, granulocita, neutrofila i NK-stanice poznate kao „natural- killer“ – „prirodne stanice ubice“. Beta 1,3 D glukan povećava imunološku aktivnost za 50-120 % unutar prva 72 sata.

Nakon toga makrofaga se bukvalno uključi i postane aktivinija za 7 puta i sa sobom aktivira svu odbrambenu vojsku imunološkog sistema.

Makrofagi imaju sposobnost prepoznavanja, uništenja, „proždiranja“ svih uzročnika bolesti (virusa, bakterija..). Možda je došlo vrijeme da istinski počnemo cijeniti i ubirati plodove medicinskih gljiva kao što to tisućama godina već rade Azijati.

 

Znati kako odabrati!

Kada se odlučite obogatiti svoju ishranu Čagom onda je najvažnije od svega da konzumirate SAMO organski uzgojenu čagu, s obzirom na upijajući  moć gljiva, te su poznate i po tome da akumuliraju sve pa i ono što ne treba (teške metale, zagađivače vode i zraka).

BIOfan nudi certificiranu organsku čagu u pakovanju 100g po cijeni od 17KM

Oprez!!!

Čaga se ne preporučuje osobama koje su na terapiji antikoagulansima, bolesnicima sa transplantiranim organima i pacijentima koji su na terapiji imunosupresivima.

Trudnice i dojilje se moraju konsultirati sa svojim liječnikom, a ne preporučuje se djeci mlađoj od 3godine a starija djeca samo uz konsultaciju sa pedijatrom. 

 

Preporučeno doziranje za konzumaciju 

Preporučena dnevna konzumacija je (2-3gr) za redovno održavanje dobrog zdravlja i energije  i do 5 grama za hronične bolesti.

Iz Čage u prahu možete skuhati biljni čaj.

Jednostavno prelijete prah sa vrelom (ne ključalom) vodom i pričekajte 10–15 minuta.

Čagu u prahu možete dodati i smoothiju.  
 

Tagovi:

mr.sc. Jasna Frljak

Autor opis: 
Magistrirala u oblasti organske kemije u Češkoj na pronalaženju potencijalnih lijekova za liječenje malignih oboljenja. Na magistarskom je studiju iz oblasti nutricionizma. Posjeduje certifikat za biorezonantnog terapeuta. Dio je BIOfan tima.
Slika autora: 
O Autoru
mr.sc. Jasna Frljak