ARHITEKTURA I DIZAJN
Arhitektonski dijamant na Korčuli: Je li ovo najljepša villa koju ste ikad vidjeli?
Manager.ba/gradnja.rs Lifestyle 09 svibnja, 2020
Izvor fotografije:
gradnja.rs

Impresivna skulpturalna fasada nalik na brušeni dijamant djelo je ruku beogradskog akademskog umjetnika Saše Ivanovića.

 

Na živopisnom otoku Korčula u Dalmaciji, pred samu turističku sezonu prošle godine otvorena je Diamond Villa – jedna od najljepših i najluksuznijih vila na Jadranu, prenosi gradnja.rs.

Ova rapsodija arhitektonskog i umjetničkog stvaralaštva, napravljena je tako da ispuni sva očekivanja zahtjevnih gostiju i hedonista.

Impresivna skulpturalna fasada nalik na brušeni dijamant djelo je ruku beogradskog akademskog umjetnika Saše Ivanovića, stvoreno u suradnji s vlasnikom ove vile.

Kreirana je forma koja je naizgled kao okvir kuće, ali je zapravo umjetnička instalacija koja ima direktan uticaj na čula i emocije.

„Promatranje djela odvest će vas na čudna putovanja i dovesti u mir i spokoj, otrgnuvši vas iz opterećujuće svakodnevice otkidajući dragocjen dio vremenskog životnog toka u službu nečeg vrijednog“, opisao je sam umjetnik Ivanović ovo djelo nastalo u prirodi.

Vila funkcionira kao dvije zasebne cjeline; Foto: Jeremy Austin

 


Fasada je napravljena od EPS panela iz kojih je Saša Ivanović izbrusio skulpturalne oblike na licu mjesta.

Naime, kompanija Kumal iz Zagreba je za potrebe ove fasade razvila specijalne panele od ekspandiranog polistirena iz kojih je onda Saša Ivanović sa svojim timom izbrusio skulpturalne oblike na licu mjesta.

Modelirao je materijal po sjenkama sunca, brusio je ogromni beli dijamant radeći na njemu intenzivno mjesec i pol dana.

Tako je nastala prepoznatljiva fasada koja privlači poglede ne samo laika već i struke.

Specifičnost ove vile od 360 kvadrata je da se iz svake sobe gleda na more, dok se iz nekih prostorija i s terasa vide i susjedne otoke ili obala.

Vila može funkcionirati kao dvije zasebne jedinice, i to svaka sa svojim infinity bazenom od po 40 kvadrata.

Do obližnje šljunčane plaže stiže se šetnjom dugom kilometar i po, na koju se može privezati brod. U okružju nema susjednih kuća te je gostima osigurana privatnost i mir.

Ispod i iznad kuće nalaze se stari kameni zidovi, jer su u davnim vremenima ovdje bila polja s plodnom zemljom, a sad je tlo pokrila makija sa po kojim drvetom bora ili hrasta.

 

Donji dio nezavisan je od gornjeg dijela vile; Foto: Jeremy Austin


Interijer koji prati eksterijer

I u gornjoj i u donjoj smještajnoj jedinici, interijer vjerno prati eksterijer kroz luksuznu opremu i suvremeno oblikovanje unutrašnjosti.

S ulaza se gleda na veliki dnevni boravak opremljen elegantnim trosjedom, foteljom, tabureom i dva stolića, a sve je utopljeno toplim bojama.

Centralna točka kuhinje, koja se nadovezuje na dnevni boravak, jeste otok s visokim sjedenjem, a svi su aparati skriveni, da se ne naruši jednostavnost uređenja.

Nigdje u kući ne vide se klima uređaji.

– Dnevni boravak spaja se s terasom na kojoj je dugačak, veliki sto, jer namjena kuće je za boravak leti i tu se skladno tome nalaze glavni prostori za sjedenje i uživanje. Namještaj na terasi je vrhunskog dizajna, prati dojam fasade. Ovdje je, naravno, i prostrani bazen – opisuje nam vlasnik.

Na vrhu objekta je spavaća soba od 35 kvadrata s raskošnim velikim krevetom, vizualno otvorenim kupatilom s black out zavjesama, WC ima vrata, dok je kada na otvorenom.

Soba ima i mali privatni vrt okružen zelenilom.

Na srednjoj etaži su dvije jednako velike spavaće sobe s kupatilima.

Svaka soba u čitavoj kući uređena je kao priča za sebe te pružaju gostu jedan profinjen i ugodan dojam.

Gornja jedinica kuće ima četiri kupatila.

Druga terasa, na srednjoj etaži, uz vrhunski pogled također ima dugačak stol.

 

Interijer krase velike slike Saše Ivanovića; Foto: Jeremy Austin

 


Interijer vjerno prati eksterijer kroz luksuznu opremu i suvremeno oblikovanje unutrašnjosti.

Eksterijer je deo enterijera; Foto: Jeremy Austin

Infinity bazen koji plijeni pažnju

Dvije smještajne jedinice kuće su slično uređene, odnosno stilski su ujednačene.

– Ovdje, recimo, mogu boraviti dvije generacije iste obitelji, a da pritom imaju određenu izolaciju jedni od drugih. Na primjer, s gornje terase kuće na uzvišenoj poziciji ne vidi se donja terasa drugog objekta. U obje jedinice ulazi se direktno u prostrani dnevni boravak. Svaka ima dvije terase i svoj roštilj. Infinity bazen u gornjem objektu smješten je pola metra od dnevnog boravka, na terasi površine od 150 kvadrata, dok je u donjem nešto veća terasa od 170 kvadrata, a bazen se nalazi pet metara od dnevnog boravka kako bi se ovdje mogla organizirati manja događanja za oko 60-ak osoba. Bazen, također ima infinity efekt – opisuje nam vlasnik.

 

Infinity bazen iz kojeg puca pogled na Jadransko more; Foto: Jeremy Austin

 


Za uređenje bazena korištena je tamno siva keramika, ali boja vode kada je bazen pun ima plavu boju.

Za uređenje bazena korištena je tamno siva keramika, ali boja vode kada je bazen pun ima plavu boju. Specifičnost uređenja interijera je u tome da se u čitavoj kući može vidjeti mnoga umjetnička djela, velike slike Saše Ivanovića.

– Njegove slike bile su mi inspiracija kod nastanka ovog projekta. Kad smo se upoznali i kad sam ih video prvi put, autor mi je rekao da ne postoji mesto dovoljno dobro da bi ih negdje trajno izložio i prodao ih. To mi je bio izazov – smije se vlasnik.

Sav namještaj je obložen sivkastim grigio ogledalima što daje elegantan dojam. Staklene ploče visine su tri metra kao i ormari. Puno je open space prostora kako bi se čitav enterijer sjedinio s vizurama okoline.

– Kuća je opremljena vrhunskom tehnikom i sigurnosnim uređajima. Ima čak anti-drone sistem za obranu privatnosti – govori vlasnik.
 

Iz svih soba je omogućen pogled na more; Foto: Jeremy Austin

Ništa bez dobrih majstora

Pored objekta je parking za pet vozila. Za zabavu gostiju nudi se i vinski podrum s najboljom ponudom stranih i domaćih vina, šampanjaca i drugih pića.

Gostima je u ponudi i angažman vrhunskih majstora kuhinje iz restorana.

Sve je na vrhunskom nivou usluge i ponude, za što je zaslužan vlasnik koji je mnogo putovao svijetom i skupljao iskustva boravcima u najkvalitetnijim turističkim mjestima visoke klase.

Pohvalio je, za kraj, lokalne izvođače koji su u nekoliko navrata spasili stvari prilikom gradnje objekta.

– Posebno moram naglasiti da je čitav projekt i njegov završetak bio ugrožen zbog izuzetno velikih manjkavosti u glavnom projektu, što je uzrokovalo veće nepredviđene troškove i znatno kašnjenje završetka ukupnog projekta. Ipak, zahvalan sam lokalnim izvođačima radova kao i čitavom timu novih projektanata koji su krajnje nesebično uspeli da isprave nedostatke kao i da čitav projekt privedu kraju – rekao je vlasnik vile.

Vila je opremljena je i anti-drone sistemom za obranu privatnosti; Foto: Jeremy Austin

 

Pogledajte cijelu fotogaleriju:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Jeremy Austin

 

Foto: Jeremy Austin

 

O Autoru
Manager.ba/gradnja.rs
Video
VIDEO
Kako napraviti poslovni plan: Metoda 10 pitanja
VIDEO
Kako pronaći ideje za biznis?
VIDEO
Maja Miljević: 8 koraka do uspješnog početka biznisa