EKOLOGIJA OD PONEDJELJKA
28. srpnja obilježen Svjetski dan zaštite prirode
Zeos eko-sistem Ekologija 28 srpnja, 2018

Svjetski dan zaštite prirode 28. srpnja/jula obilježava se s ciljem širenja svijesti o prirodnim resursima na našoj planeti, a koji su dostupni njenim stanovnicima za korištenje.

Zauzvrat, čovjek je te resurse dužan održavati i čuvati, i živjeti u skladu s prirodom.

Danas postoje brojne opasnosti za životnu sredinu u kojoj živimo poput:

  1. Klimatskih promjena
  2. Globalnog zagrijavanja
  3. Deforestacije
  4. Smanjenja biodiverziteta (biološka raznovrsnost)
  5. Topljenja polarnih ledenih kapa
  6. Porasta nivoa mora
  7. Porasta zagađivača
  8. Zagađenja mora i velikog broja divljih deponija

Stanovnici mogu uticati na neke od ovih opasnosti, dajući svoj minimalni doprinos planeti Zemlji u vidu podizanja svijesti, čišćenja nastalih zagađenja, pošumljavanja, pravilnog odlaganja otpada, reciklaže, smanjenja korištenja materija koje su opasne po okoliš u proizvodnji, produžavanja životnog vijeka proizvoda i slično.

Pozivamo Vas da budete od onih čija mala djela čine naš okoliš i ove probleme manje opasnim, kako bi i naredne generacije mogle nastaviti taj važan posao.

ZEOS eko-sistem je ovlašteni operater za upravljanje otpadnom električnom i elektronskom opremom, čiji je posao da zbrinjavaju cjelokupan električni i elektronski otpad na području FBiH.

Ukoliko imate veću količinu zastarjelih električnih i elektronskih uređaja kontaktirajte ZEOS., jer ta oprema se može reciklirati.

Alternativno, možete besplatno koristiti ZEOS-ovu infrastrukturu za pravilno odlaganje e-otpada širom FBiH.

 

Reciklaža je naša budućnost!

 

Za više informacija o e-otpadu i našim aktivnostima posjetite našu stranicu www.zeos.ba ili naše profile na Facebooku, Instagramu, Linkedinu, Twitteru ili Youtube-u.

ZEOS eko-sistem d.o.o..

O Autoru
Zeos eko-sistem