NEBOJŠA LAZAREVIĆ
KRUZERI, RUSIJA, METROPOLE: Čovjek koji iskustvo svijeta dijeli kroz Bar Akademiju
Manager.ba Regija 09 svibnja, 2019
Izvor fotografije:
Nebojša Lazarević - privatna zbirka

Gost Kluba menadžera je Nebojša Lazarević, poduzetnik, ugostitelj i osnivač Bar Akademije, Doboj.

U sklopu projekta Klub menadžera predstavljamo vodeće ljude iz svijeta poduzetništva kao i stručnjake iz raznih oblasti koji našu svakodnevicu čine boljom i zanimljivijom. U državi i regiji, koja se nalazi na dnu europskih i svjetskih ljestvica, kada su u pitanju ekonomija i uvjeti poslovanja, razmjena pozitivnih priča i iskustava nam je svima izuzetno potrebna. Sigurni smo da ćete se iznenaditi koliko uspješnih ljudi živi oko nas. Neke od tih osoba poznajete, za neke niste nikada čuli. Možda vas nečija priča ili odgovor potakne da pokušate napraviti nešto slično ili više.

Možete li zamisliti početak dana bez kave? Popodne ili bitnu prigodu bez zdravice sa omiljenim pićem?

A pitate li se možda tko stoji iz pripravka tih pića? I jesu li zbilja bitni oni koji to pripremaju za nas?

Živimo u vremenu kad nam tehnologije i znanja omogućavaju da svako svoje zanimanje možemo dovesti do savršenosti.

Danas vam donosimo intervju sa čovjekom koji je svoja znanja ubirao godinama diljem svijeta od stručnjaka da bi sam osnovao Bar Akademiju, koja na temeljit način pruža obuke iz bartendinga.

Predugo sam u ugostiteljstvu. Ima nešto porodične tradicije, ali ima i ličnih izbora.

Od Cruise industrije, preko kreacije svojih i partnerskih barova još 2009, zatim rad u club industriji kod nas i u regionu, preko osnivanja prve profesionalne škole a barmene, pa sve do FB menadžmenta, Restaurant i Hotel Menadžmenta u poslednjih 10 godina.

Bilo je zabavno.

Puno dobrih projekata, puno uspona i padova, u kojima se čovjek opet nauči ono neophodno, i jako puno životne škole, realne edukacije.

1. Kad ste zapravo shvatili da je umjetnost pića i njegove usklađenost sa hranom Vaš poziv, misija, stil života?

Prije bih rekao da mi je misija kreacija iskustva i doživljaja za goste, kako bi to na engleskom rekli, experience u domenu ugostiteljstva i turizma.

Pod ovim se podrazumijeva kreacija sveukupnog ambijenta za najbolji mogući doživljaj gosta vašeg restorana ili bara, hotela, kroz prvi utisak, interijer, prostor, dočekivanje, gastronomiju, zabavu, komunikaciju i najvažnije “element priče - "the story behind it all !

Danas, u ugostiteljstvu, a vezano i za vinske brendove malih vinarija, brendove kraft piva, zanatskih destilerija i ugostiteljskih objekata jako je važno imati pozadinu koja priče, smisao, koji podržava i potkrepljuje samo koncept i na taj način opravdava Value for money elemanat.

Ako nemamo ovo, nemamo opravdanje ljudima naplatiti 100 eura za večeru za 4, ali ako to imamo, onda im možemo naplatiti 400 i bit će jako zadovoljni!

Kvalitetna usluga je samo jedan dio ovoga. Nekada bi dobra i kvalitetna hrana uz jako dobru uslugu bile sasvim dovoljne, ali danas je to samo jedan dio priče koju sačinjava doživljaj sa točke gledišta gosta. 

Ja lično, kao i kroz Bar Akademiju koju vodim, radimo na tome i edukacijom mladih kadrova, barmena, konobara, barista i sommeliera, kako bi pomogli slučaju ugostiteljstvo u našoj državi, jer je bez kadrova koji imaju gore navedeni mentalitet rada i filozofije ugostetljstva nemoguće postići ono što se danas očekuje od turizma i ugostiteljstva.

 

2. Opišite nam zanimanje barmena, da je to puno više od osobe koja 'ulijeva naručeno piće'?

Apslutno, da!

Ako samo pogledate program obuke za barmene na Bar Akademiji i prelistate skripte iz kojih učimo, bilo bi jasno.

Istorija pića, hedonizam uživanja vina, piva, kafe, čaja, likera, plemenitih deslitata, degustacija svega toga i na kraju koktel miksologija.

Sve to se uči po nekoliko paralela i nemoguće je proizvesti dobrog barmena bez detaljnog izučavanja po hedonističkom principu, radnih vježbi sa iskusnim kolegama ali i 20ak referata i zadaća kako bi što bolje savladali materiju. Imam sjajan članak za vas ovdje: http://www.shakersbartendingacademy.info/definicija-bartender/.

 

 

3. Podijelite sa nama neke najzanimljivije uspomene iz Vaše višegodišnje karijere.

Kada je u pitanju karijera barmena onda su to bile godina rada na kruzerima, gdje bih svako malo bio na nekoj novoj plaži i upoznavao nove ljude, kolege, iz različitih kultura na planeti.

Jako zanimljivo je bilo raditi i u klupskoj industriji, gdje je show i zabava do jutarnjih sati i uvijek veoma dinamično ali isto tako i u Rusiji dok sam radio kao Beer Sommelier u jednom Craft Beer baru koji je imao 60 točenih Craft i tradicionalnih piva i još 450 flaširanih zanatskih i tradicionalnih piva.

Sjajna jedna igrica!

 

4. Kakva je BiH scena kad su u pitanju profesionalci barmeni?

Baš iz razloga pogrešne percepcije barmenskog zanimanja, situacija nije baš dobra.

Kroz seminare, kurseve, obuke, se trudimo pridonijeti koliko možemo.

Barmen nije nikakav cirkuzant i ono što se zove flair jeste zabavno, ali to je samo bonus na ono što barmen već jeste, vrhunski znalac sve što postoji u jednom baru, i to ne samo pića, već i ambijenta i ugođaja, prodaje, psihologije i komunikacije. 

5. Budući da u BiH imamo Hercegovinu kao vinsku regiju, prostor sa višestoljetnom tradicijom proizvodnje, ali i konzumacije vina, možete li nam dati neki savjet kako marketinški Hercegovinu progurati na europsko, pa i svjetsko vinsko tržište?

Kroz experience turizam.

Ono što su Kotor i Dubrovnik već uradili. Imamo sjajne istorijski bogate lokacije u Hercegovini, bogatu vinsku kulturu i mnogo malih vinarija.

Vinski turizam nije samo cesta, već treba definisati koncept, i nuditi priču, istoriju, tasting, ručak, noćenje i to sve u vinarijama.

Vinari su zainteresirani za saradnju, hotelijeri nisu, koliko vidim, poprilično su uspavani.

 

 

6. Imate li uzora u svijetu profesionalnih barmena?

Imam mnogo uzora u svijetu ugostiteljstva i nisu svi barmeni. 

Georges Auguste Escoffier, čovjek zaslužan za postavljanje savremene organizacije restoranske kuhinje i njenog menadžmenta.

Conrad Hilton i J.W Marriot kao ljudi koji su redefinirali hotelijerstvo.

Anthony Bourdain, kojeg posebno obožavam i pratim još od prvih epizoda koje je imao na Travel Channelu od prije skoro 20 godina. Sjajan narator. 

Jerry Thomas, Harry Craddock, Dale DeGoff i mnogi drugi barmeni koji su posljednjih 150 godina pridonosili razvoju bartendinga i bar kulture kroz svoj rad, zapisivanje, kreaciju originalinih receptura koji imaju korijene u gastronomiji i kulturi krajeva u kojima su kreirali.

 

9. Tko sebi može priuštiti piće koje pripremi profesionalni barmen, osoba prosječnog budžeta ili su ta pića ipak za odabranu elitu?

Svako si može priuštiti piće za barom barem jedan put nedjeljno.

Kokteli nisu generirani za opijanje kako se popularno misli, već su, pa sad... puno istorije, gastonomije, jedan momenat i brilijantan um.

Ne možete cijeniti kvalitetan whisky ako ne znate zašto je poseban, i ako ne znate o tom viskiju, te tipu viskija kojem pripada, zar ne?

U bar se, stoga, ne ide po oblokavanje, već po prijatan razgovor sa barmenom za šankom, po priču, po iskustvo i po neponovljivi moment.

Zato je ambijent i struka mastera bar industrije, Barmena, jako važna. 

 

8. Održavate li edukacije za barmene i možemo li Vas očekivati u BiH?

Redovni smo kada su u pitanju 2 popularna programa i to u Banjaluci i Mostaru.

2 puta godišnje na obije lokacije održavamo Basics of Bartending, iliti osnovnu školu za Barmene i Barista School Essentials, tj. osnovnu obuku za Bariste.

Na jesen 2019, počinjemo i sa 1 stepenom Sommelier škole u BiH. 

Na ovom linku, zainteresirani mogu saznati sve zakazane datume obuka i kurseva koje radimo: https://www.facebook.com/pg/BarAkademija/events/

 

 

9. Gdje se vidite za 10 godina?

Vidim se na nekoj od BiH planina, sa imanjem koje prozvodi organsku hranu i radi experience ugostiteljstvo za ljude koji žele pojesti nešto jako ukusno i zdravo.

11. Koja je Vaša definicija uspješnog menadžera?
-Dio recepture bi bio: puno zalaganja i učenja kod pravih učitelja i na pravim lokacijama, jako puno čitanja i istraživanja, eksperimentisanja, posvećenost poslu, strpljivost, putovanja, seminari, konstantno školovanje na kursevima i radionicama, obukama, te rad na sopstvenom karakteru i imidžu kako bi do tridesete čovjek stasao u “odgovor i rešenje za sve” !