DENIS MIHIĆ, DNS IT Consulting and Services
Želio sam pokrenuti neku svoju priču
BiH 27 veljače, 2024

Nakon 2018 godine, diljem svijeta, godišnje se zabilježi od 55% (2018) do 72,7% (protekle godine) organizacija pogođenih napadima ransomwarea. Nekada smo mislili kako se to događa negdje daleko, kako se napad na informacijski sustav nama ne može dogoditi. Međutim, svaki izlazak na internet nosi određenu dozu rizika. 

 

Kako bi domaće tvrtke izbjegle takve situacije, nužno je educirati sve zainteresirane strane i ponuditi im dobre primjere iz prakse, takozvane “case study slučajeve”, kaže Denis Mihić iz DNS IT Consulting and Services iz Mostara, organizatora Vision Days IT konferencije koja će u Mostaru, 23.u 24. svibnja okupiti vrhunske stučnjake iz svijeta IT sigurnosti, koji će sudionicima konfernecije svoje bogato iskustvo i znanje dijeliti putem praktičnih primjera.


Kako ste došli na ideju za održavanje IT konferencije u Mostaru?

Preko 20 godina rada u struci, preko 15 godina predavačkog iskustva na konferencijama vezanim za oblast IT sigurnosti, kao i suradnja sa vrhunskim regionalnim IT stručnjacima, pokrenulo je u meni želju, na neki način, dio te priče dovesti u Mostar.

U posljednje vrijeme svjedoci smo porasta broja cyber napada u domaćim kompanijama. Nekada smo mislili kako se to događa negdje daleko, kako se napad na informacijski sustav nama ne može dogoditi. Međutim, svaki izlazak na internet nosi određenu dozu rizika. kako bismo izbjegli takve situacije, nužno je educirati sve zainteresirane strane i ponuditi im dobre primjere iz prakse, takozvane “case study slučajeve”.
 
Zato su tu sa nama u Mostaru, 23.u 24.05. ove godine, vrhunski stučnjaci iz svijeta  IT sigurnosti, koji će putem praktičnih primjera podijeliti svoje bogato iskustvo i znanje sa sudionicima Vision Days IT konferencije.

 

Prijenos znanja i iskustva

 

Ovo je prva „case study“ konferencija u Mostaru. Što ona podrazumijeva?

Nakon deset godina djelovanja kompanije DNS IT Consulting and Services ukazala se potreba pristupiti novom obliku ulaganja, odnosno, želimo početi jednu novu eru u svome poslovanju, a to je kontinuirano ulaganje u razvoj ljudskih potencijala. Ova konferencija će biti drugačija jer je okrenuta običnom čovjeku, djelatniku, koji se u svome radu susreće sa mnoštvom izazova u smislu cyber sigurnosti, ali i mendžmentu kompanija, kako bi shvatili važnost ulaganja u njih. Predavanja će biti koncipirana isključivo na case study slučajevima, odnosno, studijama slučaja, praktičnim primjerima s kojima su se naši predavači susretali za vrijeme svog dugogodišnjeg iskustva te načinima na koji su ih rješavali. 

Pošto na IT konferencijama obično sudjeluje veliki broj sudionika, to je odlična prilika kompanijama za networking. Zbog svega toga, odlučili smo se na ovaj koncept konferencije. Inspiracija za organizaciju je također i u želji da Mostar dobije jedan ovakav događaj, koji će, nadamo se u budućnosti prerasti u prepoznatljiv brend, što je Grad i prepoznao, te je stoga i jedan od pokrovitelja.


Danas su cyber prijetnje jedan od glavnih razloga prekida poslovanja, a svatko od nas može biti najslabija ili najjača karika u obrani kompanije od cyber napada. Kako možemo biti spremni za nevidljivog neprijatelja?

Ono što sigurno znamo je kako 100%-tna zaštita ne postoji. Edukacija je jedna od ključnih stvari za podizanje svjesti o cyber kriminalu i svemu što se danas događa u "virtualnom" svijetu. Ulaganje u infrastrukturu je nužno jer tehnologija jako brzo napreduje, a samim tim i cyber napadi postaju sofisticiraniji. 


Što možemo kazati, koliki je značaj održavanja ove konferencije u kompanije i institucije u Mostaru, ali i sam grad Mostar? U čemu se on ogleda?

Značaj je zaista ogroman, posebice ako uzmemo u obzir da u Hercegovini imate veliki broj tvrtki koji su veoma ozbiljni proizvođači i izvoznici u Europi, a ovakav događaj se nikada nije održavao na ovom području. Prije svega, želim istaknuti kako je ovo jedinstvena prilika upoznati predavače s ogromnim predavačkim i inženjerskim iskustvom na jednom mjestu.

U konačnici, u Mostar smo uspjeli dovesti velika predavačka imena, kao i više od 200 sudionika iz cijele BiH. Slogan konferencije je VISION DAYS "Dani koji se pamte", jer smo sigurni kakoi će svi sudionici s konferencije izaći sa sasvim drugačijim pogledima na IT sigurnost.


Kome je namijenjena, odnosno tko može biti sudionik?

Konferencija je namijenjena prvenstveno IT stručnjacima kao i menadžmentu kompanija, a sudionik može biti svako ko kupi konferencijsku kotizaciju u kojoj su uključena 2 dana predavanja, kave pauze i osvježenja, ručak oba dana u Hotelu Mepas, kao i pokloni sponzora. Upravo je završila prodaja Early Bird kotizacija gdje smo izuzetno zadovoljni odzivom. Sada je u tijeku prodaja Regular kotizacija, a vise detalja svakako mozete dobiti na službenoj web stranici konferencije.


Konferencija će okupiti renomirane regionalne predavače. Koji su to predavači i teme o kojima će govoriti?

Velika predavačka imena ovo proljeće dovodimo u Mostar, a vjerujemo kako je ovo tek početak jedne nove IT konferencije, koja će postati tradicija u našem gradu. Predavači koje smo uspjeli dovesti u Mostar dolaze iz cijele regije, od Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije i naravno Bosne i Hercegovine. Teško mi je sad izdvojiti bilo koga jer su sve to velika imena i stručnjaci u svojim oblastima. Fokus prve VISION DAYS konferencije svakako će biti tema IT sigurnosti kroz dva paralelna tracka IT Security i DevOps gdje će biti održano 20 predavanja u 2 dana konferencije. 

 

Cijeli život informatika

 

Karijeru ste počeli relativno davno. Kako je došlo do toga i koji je to put bio?

Karijeru sam počeo u međunarodnim organizacijama od misije UN-a, do OESS misije u BiH pa sve do bankarskog sektora. Uglavnom uvijek se radilo o velikim korporacijama i imalo se dosta toga za vidjeti i naučiti. Ustvari, cijeli moj život od ranog djetinjstva pa do danas je informatika. 

Često volim reći kako je put bio od Commodore 64 računara pa sve do današnjeg cloud computinga. Želio sam pokrenuti neku svoju priču, krenuo sam s edukacijama jer sam i službeni Microsoft trener, pa do sistemske integracije servisa u srednjim i velikim kompanijama u regiji.

Prije deset godina sam osnovao svoju tvrtku DNS IT Consulting & Services koja se bavi sistemskim integracijama, IT sigurnošću i IT edukacijama.  Najbolja reklama je i dan danas preporuka zadovoljnog klijenta. Rasli smo i razvijali se postupno i sada  smo prepoznatljivi na tržištu gdje čuvamo naš slogan: Sigurnost, Pouzdanost, Dostupnost.  


Kao predavač bili ste sudionik mnogih konferencija. Koju možete izdvojiti kao najznačajniju za vašu karijeru?

Da, predavač sam već godinama na svim konferencijama u regiji, a i šire. Kao najznačajniju za moju karijeru svakako bih izdvojio Microsoft Network, konferenciju koja se tako tada zvala, gdje sam prvi put debitirao kao predavač na tako velikom događaju. Od tada sam redovan predavač, gdje dijelim binu sa renomiranim IT stručnjacima koji su danas prije svega moji prijatelji, pa onda kolege. 


Sada ste i s druge strane, organizacijske. Je li teško pripremiti, ostvariti zamišljeno? Što će biti najveći izazov u organizaciji?

Za mene osobno najveći izazov u organizaciji ovako velikog događaja predstavljaju zadaci koji nisu vezani za IT struku, ali uz ostale ljude u timu vjerujem kako će biti sve onako kako smo zamislili. Naš cilj je da svi sudionici ove Konferencije, posebno naši gosti u Mostaru, budu zadovoljni cjelokupnom organizacijom i onim što ćemo im ponuditi. Volim skromno reći kakoi ćemo mi kao organizatori biti zadovoljni onoliko koliko budu zadovoljni naši posjetitelji. U današnje vrijeme se te povratne informacije jako lako i brzo dobiju, od evaluacije sudionika do postova na društvenim mrežama. Nama će utisci posjetitelja nakon konferencije biti putokaz za dalje. Na taj način ćemo dobiti smjernice što ljude zanima i koga bi iduće godine voljeli slušati. 


Svi koji su zainteresirani, mogu se registrirati i preuzeti kotizacije za VISION DAYS putem službene web stranice konferencije visiondays.ba ili izravno na linku.

 

Manager.ba

Najnovije vijesti
Video
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje