poslovanje

4 najbolnije točke poslovnog ambijenta u BiH

Neuralgične točke kad je riječ o lakoći poslovanja u Bosni i Hercegovini prema izvješću Svjetske banke Doing Business godinama su iste - pokretanje biznisa, ishođenje građevinskih dozvola, plaćanje električne energije i plaćanje poreza. 

I najnoviji izvještaj potvrdio je da BiH, usprkos hvalisanju vlasti, bitnije ne popravlja svoj poslovni ambijent.

Hrvatski

Hrvatska uz Britaniju i Francusku imala najnižu stopu rasta BDP-a

Hrvatska je u prvom tromjesečju zajedno s Britanijom i Francuskom činila skupinu zemalja Europske unije s najnižim stopama rasta BDP-a na tromjesečnoj razini, pokazale su u četvrtak najnovije procjene evropskog statističkog ureda.

U prva tri ovogodišnja mjeseca sezonski prilagođeni hrvatski BDP porastao je 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada su aktivnosti po podacima Eurostata stagnirale.

Identičnu stopu rasta bilježila je u prvom tromjesečju i Francuska, dok su u Britaniji aktivnosti uvećane još mršavijih 0,1 posto.

Hrvatski

Bez pomaka u poslovanju jedine državne banke

Union banka ostvarila je prošle godine prihode od kamata u visini od 10,2 miliona maraka, nešto manje u odnosu na 10,3 miliona iz prethodne godine.

Riječ je o jedinoj komercijalnoj banci u Federaciji BiH koja je u državnom vlasništvu.

Prihodi od naknada i provizija iznosili su oko 3,1 miliona maraka, u odnosu na oko 3,2 godinu ranije, što znači da su i oni doživjeli pad. 

Doduše, manji su bili i rashodi, ali je ipak dobitak iz poslovanja pao sa 10,1 na 9,7 miliona maraka. 

Hrvatski