EKOLOŠKA OPASNOST
Zeleni Neretva: Nafta iz cisterne još uvijek teče Trešanicom i Neretvom
Manager.ba/bljesak.info BiH 24 svibnja, 2021

Udruženje Zeleni Neretva iz Konjica tvrdi kako nafta iz cisterne koja se prevrnula u mjestu Podorašac još uvijek teče rijekama Trešanicom i Neretvom.

 

"Nakon što se jučer popodne dogodila prometna nesreća u Podorašcu (prevrtanje cisterne), iz havarisane cisterne je isteklo 30 tona nafte. Nafta se slijevala s ceste u obližnji Balića potok, te potom u Trešanicu, pa Neretvu, te na koncu u Jablaničko jezero. Iako je prošlo preko 20 sati od incidenta nafta još uvijek teče Trešanicom i Neretvom", navode iz Udruženje Zeleni Neretva Konjic na svom profilu.

Dodaju kako u ovom trenutku ne žele špekulirati o tome tko je odgovoran za ovakav slijed događaja, jer još nisu upoznati s izvještajima nadležnih službi.

"Sigurni smo u to da trenutno ama baš nitko ne može predvidjeti kolika je ogromna šteta učinjena ljudima i prirodi. Podsjećamo da jedan litar nafte u prosjeku zagadi 1 milijun litara vode. Krajnji rezultat količine zagađene vode nije teško izračunati: 30 milijardi litara vode", navode iz Udruženja Zeleni Neretva.

Podsjećamo, prevrtanje cisterne se dogodilo u petak na magistralnoj cesti M-17 između Konjica i Sarajeva u mjestu Podorašac.

Zbog prevrtanja cisterne i izlijevanja nafte privremeno je bio obustavljen promet.