MIJENJALI ROKOVE TRAJANJA
Uhićeno 27 osoba zbog iznimno opasne prijevare u trgovini prehrambenim artiklima
Manager Svijet 16 srpnja, 2023

 

Europol upozorava kako takva hrana i piće može imati ne samo neugodan okus i miris, već može biti izuzetno opasna za ljudsku prehranu te može predstavljati ozbiljan rizik za javno zdravlje

 

Želja za zaradom i "domišljata", ali i opasna prevara pripadnika jedne kriminalne skupine, doveli su do zdravstvene ugroze velikog broja Europljana. Tvrdi to Europol koji je sudjelovao u međunarodnoj policijskoj akciji koja se bavila skupinom osumnjičenom da je preoznačila  milijune prehrambenih proizvoda kojima je istekao rok trajanja te ih potom ponovo stavila u distribuciju preko trgovačkih lanaca.

Riječ je o istrazi koja se provodila u nekoliko država EU i na koncu je rezultirala uhićenjem 27 osoba. Europol upozorava i da je to za što se pripadnici te skupine sumnjiče - prepravljanje datuma na proizvodima kojima je istekao rok trajanja te njihovo stavljanje u distribuciju i prodaju - relativno nova kriminalna praksa. I izuzetno opasna jer potencijalno ugrožava zdravlje većeg broja ljudi.

Istragom je utvrđeno da je kriminalna skupina na ideju za svoj "posao" došla  nakon što je uvidjela da je pandemija COVIDA 19 opskrbne lance učinila ranjivima jer je bio otežan što transport, što distribucija  hrane i pića. Shvatili su da im se gomilaju hrana i piće koje ne mogu prodati zbog COVIDA 19, a shvatili  su i kako da riješe problem isteka roka trajanja. Pa su počeli prvo kemijski brisati datume roka trajanja na pojedinim artiklima, nakon čega bi ispisali nove. Kasnije su, kako se sumnja krivotvorili deklaracije te stavljali potpuno nove jer su željeli stvoriti dojam da je riječ o sigurnoj i svježoj hrani.

Europol upozorava kako takva hrana i piće može imati ne samo neugodan okus i miris, već može biti izuzetno opasna za ljudsku prehranu te može predstavljati ozbiljan rizik za javno zdravlje.   


Večernji list / Manager.ba