KONTROLA KVALITETE
Rakije i vina iz Srbije pali na analizi autentičnosti
Manager Regija 17 listopada, 2023

 

Čak 85,71 posto od ukupnog broja ispitivanih uzoraka voćnih rakija i 92,85 posto uzoraka vina pali su na ispitivanju autentičnosti, objavio je Pokret potrošača za kvalitetu hrane u Srbiji, koji je napravio svoju drugu akciju ispitivanja tržišta na kvalitetu hrane. 

 

Od sedam uzorkovanih rakija, “palo” je šest, a od 14 uzoraka vina njih čak 13. U uzorcima voćnih rakija ispitivano je botaničko podrijetlo etanola, a u vinima botaničko podrijetlo etanola i podrijetlo vode u finalnom vinu.

Rakije domaćih proizvođača uzete su iz četiri trgovine u Pančevu, a vina, koja su najvećim dijelom iz uvoza (Sjeverna Makedonija, Italija, Španjolska, Mađarska, Francuska) iz pet trgovina.

“Svi laboratorijski izvještaji će biti proslijeđeni nadležnim tijelima radi daljnjih koraka u skladu sa propisima, navedeno je na web stranici udruženja.

Zanimljivost je i to što su javno objavljeni svi proizvođači i njihovi proizvodi te uzroci zbog kojih su pali na ovoj analizi, što daje uvid potrošačima u kvalitetu proizvoda koja im se prodaje na tržištu.


Poslovni dnevnik / Manager.ba