TEKSTILNA INDUSTRIJA
Radnicima ponuđeni strojevi umjesto plaća
Manager 16 siječnja, 2024

Turska tvornica tekstila Kayra textile DOO koja je u Malom Zvorniku u Srbiji poslovala četiri godine, nestala je “preko noći”. Radnici tvrde nisu primili posljednje tri plaće. Nekima su kao kompenzacija ponuđene roba i šivaći strojevi, a navode i kako je tvrtka ostavila ogroman dug za struju i vodu. 

 

N. R. iz Malog Zvornika koja je radila oko dvije godine u ovoj tvornici, ističe za Nova.rs kako je poslodavac ostao dužan radnicima tri plaće, a javnim tvrtkama nekoliko milijuna dinara za struju i vodu.

"Redovno smo primali plaće, ali šuškalo se među zaposlenima da poslodavcu ne ide najbolje i kako duguje veliki novac općini koja je i dala prostor u kojem smo radili. Primala sam oko 50.000 dinara mjesečno (420 eura), jedva sam sastavljala kraj s krajem. Kad god bismo pitali za povećanje, oni su govorili: Bit će, bit će. I to "bit će" se nikada nije dogodilo", objašnjava radnica.

Radnici su se pobunili kada je počela kasniti prva plaća. "Rekla sam da mi plate ono što mi duguju inače ću dati otkaz. Oni su me pokušali zadržati. Poslije nekoliko dana, došli smo na posao, a nikog od nadređenih nije bilo. Iz ljudskih resursa su nam rekli da možemo da idemo kući jer firma više ne radi", navodi.

“Rekla sam im kako ću ih tužiti ako mi ne budu dali novac koji sam zaradila i iz ljudskih resursa su rekli kako mi mogu ponuditi robu u toj vrijednosti ili šivaći stroj. Uzela sam stroj za šivanje pošto je bio u dobrom stanju, pa ću ga prodati. Kolege su mi rekle kako su svi išli na razgovor i kako su im kao kompenzacija nuđeni roba i strojevi, pa je uzimao tko je šta htio“, ističe radnica.

Kao vlasnik tvornice tekstila Kayra textile DOO, u kojoj radi 136 ljudi, navodi se Berat Išašir. Vlada Republike Srbije je 2018. osigurala lokalnoj samoupravi 75 milijuna dinara za rekonstrukciju poslovnog prostora, a dogovor je bio da tvrtka zaposli 500 radnika. 

Iz tvornice Ygstextile.rs koja se povezuje s tvrtkom koja je zatvorila svoje prostorije, za Nova.rs kažu kako tvornica u Malom Zvorniku nije zatvorena već je privremeno u obustavi rada.

“Zbog rata Rusija-Ukrajini i krize u Turskoj, tvornica je upala u problem, jer su partneri za to tržište počeli naglo odustajati. Zbog odustajanja partnera, Zara Bershka… i zbog izvanrednih okolnosti na koje nitko od nas nije mogao utjecati“, naveli su oni.


Manager.ba