FORBESOVA ALTERNATIVNA LISTA
Ovo su osobe koje su 2023. godine potpuno upropastile vlastite karijere
Manager Svijet 18 veljače, 2024

U godini obilježenoj otpuštanjima, ekonomskom nesigurnošću i nestrpljivšću investitora, mnogi su se nakon godina lake zarade našli u problemima. Ipak, neke karijere upropaštene su iz ličnih osobnih. Od bijegova iz banaka, preko skrivenih zaliha zlata pa do serijskog laganja, faktori raspada ove godine se čine nešto neobičniji nego inače.

 

Ovo je bila godina kada je jedan voditelj kabelskog kanala, poznat po iskorištavanju strahova gledatelja, napokon otišao predaleko. Politički akter koji je napokon dobio dugopriželjkivani posao izbačen je s njega – nakon manje od 10 mjeseci – na način koji će otići u povijest. Katastrofalno pojavljivanje predsjednice jednog od najvećih sveučilišnih u Americi pred Kongresom rezultiralo je njenom ostavkom.

Ove i druge, nekada moćne, osobe dospjele su na Forbesov ovogodišnji popis upropaštenih karijera: popisa pojedinaca na vrhu svojih sektora čiji su padovi rasvijetlili neke od najvećih problema današnjice.

Možda ćete primijetiti kako na popisu nema nekih znanih imena, poput osnivača FTX-a Sama Bankmana-Frieda koji je prošlog mjeseca proglašen krivim za prijevaru i urotu. On se pojavio na prošlogodišnjoj Forbesovoj listi, nakon propasti FTX-a. I Elon Musk je ove godine nizao neuspjeh za neuspjehom – nasumično je dijelio otkaze, navodno odbio ispoštovati ugovore o bonusima za zaposlenike X-a, a nedavno je na pozornici izvrijeđao oglašivače zbog povlačenja oglasa s njegove platforme. I Musk se na ovoj rang listi pojavio prošle godine.

Treba naglasiti kako popis nije galerija varalica. Neki od navedenih zaista su sami krivi za svoju propast, no drugi su pokleknuli zbog širih razloga: lošeg poslovanja, nedostatka povjerenja u njihovo vodstvo ili optužbi koje su zasad još nedokazane. Možda će se oni pokazati otpornima i uspjeh pronaći negdje drugdje, a možda se i vratiti na vrhove na kojima su nekada bili. Oživljavanje karijera je neka vrsta umjetnosti koju javnost, pogotovo ona američka, često slavi. Na kraju krajeva, greške često služe kao lekcije za kasniji uspjeh.

 

Scott Adams
Karikaturist i autor

 

foto: Getty Images

Adams javnost nasmijava još od 1989. godine, kada je prvi put objavio svoj strip o uredskom životu Dilbert. Ove godine, Adams je izazvao skandal kada je tijekom livestreama na YouTubeu krenuo u rasističku tiradu u kojoj je ustvrdio kako su crnci skupina koja širi mržnju. Nije mu to bio prvi put da iznosi rasističke stavove, no to je bila kap koja je prelila čašu za preko dvjestotinjak novina koje su objavljivale njegov strip. Adamsa je također napustio i njegov izdavač i drugi partneri.

Adams još uvijek objavljuje, na stranici na pretplatu Dilbert Reborn, no njegovi stripovi sada su gorki i neduhoviti. Iako je možda pronašao utjehu u objavljivanju sadržaja za ljude koji dijele njegova mišljenja, Adams je izgubio izvor zarade, ali i svoje mjesto na javnoj sceni.

Vrlo tužan kraj za čovjeka koji je nekada nasmijavao mnoge.


Greg Becker
Bivši predsjednik i izvršni direktor, SVB Financial Group

 

foto: WSJ

Becker je postao izvršni direktor banke Silicon Valley 2011. godine, a nadgledao je strelovit rast tokom perioda procvata startupova. Godine 2015., Becker je na saslušanju u Senatu rekao kako banke srednje veličine, poput njegove, ne predstavljaju onoliko velik rizik poput velikih banaka i prema tome bi trebale biti izuzete iz, kako je tvrdio, napornih regulacija.

Becker je bio u krivu.

Njegova banka, oslanjajući se na klijente iz svijeta techa i startupova koji su se suočavali sa sve većim oprezom investitora kada je Fed naglo digao kamatne stope, kupila je vladine obveznice u eri niskih kamata i doživjela oštar pad njihovih vrijednosti, izvijestio je Wall Street Journal. U ožujku ju je pogodilo povijesno povlačenje depozita, a potom su je zaplijenili i zatvorili regulatori.

Iako je Becker nakon odstupanja s pozicije u aprilu za propast svoje banke okrivio čitav niz faktora i ljudi, ipak je senatskom odboru za bankarstvo priznao kako mu je “iskreno žao” zbog kolapsa koji je izazvao najveću bankarsku krizu u posljednjih 15 godina.


Rosalind Brewer
Bivša izvršna direktorica, Walgreens Boots Alliance

 

foto: Starbuck

Kada se govorilo o dolasku Roz Brewer na poziciju izvršne direktorice, dugo se pričalo ne o tome hoće li se to dogoditi, već kada. Prije nego je došla na čelo Walgreens Boots Alliancea u martu 2021., tadašnja direktorica poslovanja u Starbucksu smatrala se potencijalnom nasljednicom u tom gigantu u industriji kave, bila je izvršna direktorica Walmartovog Sam’s Cluba, a često se nalazila i na čitavom nizu popisa moćnih žena. Ipak, manje od tri godine nakon preuzimanja pozicije u Walgreensu, kompanija je još jednom morala tražiti novog izvršnog direktora, nakon što su se Brewer i upravni odbor “uzajamno složili” kako će se razići početkom septembra.

Odluka je uslijedila nakon što je tijekom ljeta smanjena meta za zaradu, a uz to je kompanija zabilježila i kritičan nedostatak zaposlenika zbog kojeg se moralo smanjiti radno vrijeme, kao i pad cijena dionica. Početkom prosinca Walgreens je imao najlošije rangirane dionice u industrijskom prosjeku Dow Jonesa za ovu godinu, a tijekom Brewerinog mandata na čelu kompanije njihova vrijednost pala je za nekih 48%. Usporedbe radi, dionice Walgreensovog konkurenta CVS-a pale su u istom razdoblju za 5%.


Tucker Carlson
Konzervativna medijska osoba

Godinama je ovaj bivši voditelj na kanalu Fox News iskorištavao strahove bijelaca izazvane demografskim promjenama u SAD-u, širio rasističke teorije zavjere poput “velike zamjene” i iskrivljavao lokalne vijesti kako bi sugerirao da Amerikancima moć oduzimaju imigranti. Privlačio je preko tri miliona gledatelja svake večeri. Fox nije javno objasnio zbog čega je Tucker Carlson naglo dobio otkaz, no mediji spekuliraju o potencijalnim katalizatorima. Među njima je i kontroverzna poruka koju je Carlson poslao nakon nereda na Capitolu 6. siječnja 2021., tako uznemirivši direktore Fox Newsa u vrijeme kada se opasno približavao početak sudskog spora protiv Dominion Voting Systemsa (u kojem se Fox kasnije nagodio, pristavši kompaniji isplatiti ogroman novac). Tu su bili i drugi problemi, uključujući i tužbu za mizoginiju i diskriminaciju na poslu koju je Fox u početku osporio, a kasnije se ipak nagodio.

Carlson je nakon odlaska s Fox Newsa najavio pokretanje vlastitog streaming servisa, tvrdeći da će svojim obožavateljima “reći potpunu, neuljepšanu istinu” za samo 72 dolara mjesečno.


Charlie Javice
Osnivačica, Frank

 

foto: Getty images

Forbes je Javice uvrstio na svoj popis 30 ispod 30 za 2019. godinu. Startup koji je ona osnovala 2021. je kupio JPMorgan Chase za 175 milijuna dolara. Ipak, do 2023. godine Forbes je Javice nazvao jednom od svojih izbora za kojima najviše žali, i to nakon što je banka podnijela tužbu tvrdeći da je Javice kreirala ogromnu bazu lažnih klijenata. Američka agencija za vrijednosnice i burzu u travnju je protiv nje podnijela tužbu za prevaru u vezi s prodajom biznisa JPMorganu. Javice je pokušala uzvratiti udarac dizanjem tužbe protiv banke, izjavivši kako se ne osjeća krivom i tvrdeći kako JPMorgan nije objavio "vjerojatno tisuće" dokumenata koje bi mogla iskoristiti njena odbrana. U studenom je sudac odredio datum početka suđenja i rekao kako tužitelji od JPMorgan Chasea moraju zatražiti dodatne dokaze.


Chris Licht
Bivši predsjednik i izvršni direktor, CNN

 

Tek prošle godine Licht je od izvršnog producenta emisije “Late Show With Stephen Colbert” došao do najvažnijeg ureda u CNN-u. Nikada ranije nije vodio ništa toliko veliko ili komplicirano poput globalnog kabelskog medija, no šef Warner Bros. Discoveryja David Zaslav svejedno ga je lično odabrao za tu poziciju. Iako je Licht obećao kako će reformirati CNN u kanal za gledatelje umorne od polarizacije kablovskih vijesti, ubrzo se suočio s padom gledanosti, skandalom voditelja Dona Lemona i žestokim kritikama zbog organiziranja i emitiranja lažima ispunjenog intervjua s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom. Kao da to nije bilo dovoljno, stigla je i nova, neobjašnjiva, PR katastrofa: Atlantic je objavio veoma negativan profil Lichta koji je za potrebe članka autoru Timu Alberti dao sate i sate pristupa. Priča se dugo vrtila po medijima, a zbog nje je Licht izgubio povjerenje svoje redakcije. Nekoliko dana kasnije dobio je otkaz, nakon samo 15 mjeseci na čelu CNN-a.


Liz Magill
Predsjednica, Sveučilište Pennsylvania

Liz Magill nije jedina predsjednica nekog sveučilišta koja je početkom mjeseca zabrljala svjedočenje pred Kongresom. Predsjednica Harvarda, Claudine Gay, i predsjednica MIT-ja Sally Kornbluth također su loše objasnile kako se nose s porastom antisemitizma na svojim kampusima, a obje su se kasnije morale ispričati zbog svojih bizarno općenitih odgovora na pitanje bi li kaznile studente koji pozivaju na genocid nad Židovima. Ipak, samo Magill je izgubila posao. Gay, koja se bori i s optužbama za plagiranje, također se suočava s pritiskom podnijeti ostavku.

Prije nego je Magill i stigla u Washington, slavni bivši studenti već su se žalili na njenu slabašnu reakciju na pritužbe oko antisemitizma na kampusu. Njeno svjedočenje bila je samo posljednja kap: na kraju je čak i guverner Pennsylvanije rekao kako Magill mora otići.

 

Kevin McCarthy
Bivši predsjednik Zastupničkog doma američkog Kongresa, Republikanska stranka

Trebalo je čak 15 krugova glasanja kako bi McCarthy napokon bio izabran za predsjednika Zastupničkog doma u siječnju. Ponižavajući broj zbog kojeg bi odustali mnogi manje zagriženi političari. No ambicija – u kombinaciji s pragmatičnom fleksibilnošću – oduvijek je karakterizirala karijeru ovog ugodnog “mladog potencijala.” Najočitiji primjer za to je njegov transakcijski odnos s bivšim predsjednikom Trumpom, koji ga je nazivao “moj Kevin”. Isti taj Kevin je i privatno i javno govorio o Trumpovoj odgovornosti za nerede 6. siječnja 2021. godine, no svejedno se nekoliko tjedana kasnije pojavio na Trumpovom imanju na Floridi kako bi se pomirio s kontroverznim predsjednikom.

Na kraju je ista ona desna struja stranke koju je McCarthy iskoristio kako bi donijela pobjedu Republikancima bila zaslužna i za njegovo istjerivanje s pozicije predsjednika Zastupničkog doma, čime je McCarthy postao prvi predsjednik u američkoj povijesti koji je na taj način ostao bez svoje pozicije. U prosincu je McCarthy najavio kako će na kraju godine otići i iz Zastupničkog doma, no dodao je kako planira ostati u politici.


Bob Menendez
Američki senator, Demokrat

Iako odbija pozive podnijeti ostavku i negira kako je išta učinio pogrešno, ovo je bila teška godina za skandalima opterećenog senatora iz New Jerseya. U rujnu je protiv Menendeza podignuta federalna optužnica za korupciju, a suočava se s optužbama kako su on i njegova supruga sudjelovali u podmićivanjima za korist biznismena iz New Jerseya, ali i vlade u Egiptu. Tijekom pretresa njegovog doma i bankovnog sefa, istražitelji su pronašli 550.000 dolara skrivene gotovine, kao i zlatne poluge u vrijednosti od preko 100.000 dolara.

Za razliku od 2015., kada se Menendez suočavao s optužbama za mito koje je također negirao, a koje su na kraju bile odbačene, ovaj put mu njegovi saveznici iz stranke nisu priskočili u pomoć, već su počeli pozivati na njegovu ostavku. Menendez je, u skladu sa statutom Demokratske stranke, odstupio s mjesta na čelu senatskog odbora vanjskih poslova, ali još uvijek tvrdi kako nije kriv.


Upravni odbor kompanije OpenAI

Upravni odbor OpenAI-a naglo je otpustio izvršnog direktora Sama Altmana, navodno jer Altman nije bio “konzistentno iskren”, i to tek nešto više od godinu dana nakon predstavljanja ChatGPT-ja. Ta odluka izazvala je egzodus djelatnika i sukob s najvećim dioničarom startupa Microsoftom, koji je najavio kako će zaposliti Altmana. U nekoliko dana Altman je pobjednički ponovno zauzeo svoju poziciju izvršnog direktora.

Gubitnici su bili šestočlani neprofitni odbor OpenAI-ja, čiji je zadatak bio voditi računa da tehnologija kompanije “donosi korist za čitav ljudski rod” dok je Altman gradio biznis uz 13 milijuna dolara investicije Microsofta.

Činjenica kako je njega i predsjednika odbora Grega Brockmana izbacivanje potpuno iznenadilo bio je dokaz potpunog sloma komunikacije. Činjenica kako je glavni naučnik Ilya Sutskever najprije glasao za izbacivanje Altmana, a potom javno rekao kako zbog toga žali, bio je dokaz kaosa.

Iako Tasha McCauley iz RAND Corporationa i Helen Toner sa sveučilišta Georgetown više nisu u odboru, izvršni direktor Quore Adam D’Angelo zadržao je svoju poziciju. Uz bivšeg ministra financija Larryja Summersa i poduzetnika Breta Taylora, ovaj tročlani “inicijalni” odbor sada mora izgraditi veći, raznolikiji tim koji može vladati bez izazivanja kaosa. Ovu priču treba dalje pratiti.


Kenny Parcell
Bivši predsjednik, Državno udruženje za nekretnine

Parcell je bivši nekretninski agent iz savezne države Utah, koji se popeo do vrha ljestvice moćne neprofitne udruge koja ima preko milijardu dolara imovine, više članova od bilo koje profesionalne organizacije i kontrolu nad pristupom većini američkih oglasa za kuće. Parcell je pod lupu došao nakon istrage New York Timesa objavljene u kolovozu. Novinar je razgovarao s preko 30 zaposlenika i bivših čelnika koji su izjavili kako, unatoč godinama pritužbi za seksualno uznemiravanje i osvetničko ponašanje, u udruzi nije došlo ni do kakve promjene. Tri žene su opisale uzorak Parcellovog ponašanja koje je uključivalo neprimjereno dodirivanje kao i vulgarne fotografije i poruke; dva dana kasnije, Parcell je dao otkaz. Negirao je sve optužbe, no zamijenila ga je Tracy Kasper koja je izjavila kako organizacija “prepoznaje kako postoji velika zabrinutost, bijes i razočaranje,” i kako će “nastaviti poboljšavati načine na koje stvaramo radno okruženje koje karakterizira sigurnost, dobrodošlica i poštovanje.”


George Santos
Bivši zastupnik Kongresa, Republikanac

Izbor Georgea Santosa u Kongres prošlog studenoga bio je povijesni trenutak: Santos je oduzeo okrug u New Yorku Demokratima i pobijedio u prvim izborima u historiji u kojima su oba kandidata bila gay. No Santos će u historiju ući iz vrlo različitih razloga. Ovaj serijski lažov suočava se s 23 tačke federalne optužnice, a prisilno je izbačen iz Kongresa 1. prosinca i tako postao prvi zastupnik koji je s pozicije izbačen, a nije imao kaznenu presudu ili bio član Konfederacije.

Njegove laži su bezbrojne i komplikovane: uključivale su sve od njegovog obrazovnog i karijernog puta do nekretnina koje posjeduje, od tvrdnji o vjerskim korijenima do laži kako je njegova majka bila u zgradi Svjetskog trgovačkog centra u trenutku terorističkih napada 11. rujna 2001. godine. Santos je neke laži priznao, ali je negirao prijestupe u vezi s optužnicom. U vrijeme objave ovog članka, Santos je bio zaposlen pregovorima oko priznanja krivnje, ali i najdražim hobijem osramoćenih javnih figura: snimanjem Cameo videa za 500 dolara po komadu.

 

Marc Tessier-Lavigne
Bivši predsjednik, Sveučilište Stanford

Ne događa se svaki dan da rad studenta novinarstva uzrokuje pad predsjednika prestižnog koledža. No nakon što je izvješće u Stanford Dailyju, mediju koji vode studenti, potaklo neovisnu istragu njegovih naučnih radova, Stanford je u srpnju objavio kako će predsjednik sveučilišta dati ostavku i povući nekoliko istraživačkih radova starih desetke godina. Neovisna istraga kaže kako se čini da su najozbiljnije tvrdnje o prijevari “pogrešne,” i kako Tessier-Lavigne “nije lično prekršio pravila o istraživanjima” u pregledanim radovima, ali ipak su pronašli značajne probleme u nekim studijama koje su proveli članovi njegovog laboratorija.

Odlazak Tessier-Lavignea nije jedini put da se izvještavanje u studenome ove godine pokazalo važnim: tijekom ljeta je sveučilipšte Northwestern otpustio trenera američkog fudbala Pata Fitzgeralda nakon što je studentski list izvijestio o optužbama za ponižavanje članova tima. Fitzgerald je negirao kako je znao za maltretiranje i podnio tužbu za nezakoniti otkaz.


Changpeng Zhao
Bivši izvršni direktor, Binance

Changpeng Zhao, poznat i pod nadimkom CZ, Binance je odveo od 15 milijuna dolara inicijalne ponude do kriptoburze koja je prošle godine trgovala u u kupnoj vrijednosti 5.3 bilijuna dolara, povećavši tako i vlastito bogatstvo na 65 milijardi dolara. Putem je ovaj računalni inženjer također izgradio magnet za pranje novca primamljiv kriminalcima zbog lakog pristupa i slabog nadzora, tvrde regulatori. Zbog toga je na kraju došlo i do podizanja kaznene optužnice, a Zhao je priznao krivnju za kršenje američkih zakona za borbu protiv pranja novca. Binance je pristao platiti kaznu od 4.3 milijarde dolara kako bi se nagodio u tužbi koju je podnijelo američko ministarstvo pravosuđa. Zhaou je također naređeno da plati kaznu od 150 miliona dolara, zajedno s dodatnih 2.7 milijarde dolara od Binancea, za nagodbu u tužbi CFTC-ja. Sada se osnivač Binancea mora vratiti na sud u veljači, kada će mu biti određena kazna za njegove zločine. Iako je pristao da neće uložiti žalbu ni na kakvu kaznu od 18 ili manje mjeseci zatvora, tužitelji bi mogli tražiti veću kaznu. Ipak, njegova platforma još uvijek svakog dana obrađuje trgovanje kriptom u iznosu od nekoliko milijardi dolara, što znači da je Zhao vrlo moćna figura u industriji gdje se sreća okreće brzinom svjetlosti.


originalni članak: The Most Notable Career Crashes Of 2023 Jena McGregor, Forbes
Prijevod: Forbes BiH
Prilagodba: Manager.ba