ŽENE MANJE ZARAĐUJU
Od danas pa do kraja godine žene u Europskoj uniji rade 'besplatno'
Manager.ba/Bljesak.info Svijet 03 studenog, 2018

Žene diljem Europske unije od subote, 3. studenoga, pa do kraja godine, simbolički rečeno, rade besplatno, usporede li se njihova primanja s primanjima njihovih kolega na istome poslu. 

Današnji dan, nazvan Danom jednakih plaća, trebao bi poslužiti kao podsjetnik na činjenicu da su žene i dalje manje plaćene za isti posao u odnosu na muške kolege.

U Europskoj uniji, prema posljednjih podacima, žene zarađuju u prosjeku 16,2 posto manje nego muškarci.

 

(ne)Jednakost

 

Žene i muškarci su jednaki. To je jedna od temeljnih vrijednosti Europske unije', istaknuli su ovih dana s tim u vezi europska povjerenica za pravosuđe Vera Jourova, povjerenica za zapošljavanje Marianne Thyssen i potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

'No žene i dalje efektivno dva mjeseca u godini rade besplatno, u usporedbi s muškim kolegama.

Ne možemo više prihvaćati ovu situaciju', kazalo je u izjavi troje europskih povjerenika. Povjerenici su pozvali europske zastupnike i zemlje članice da odobre inicijativu Europske komisije koja ima za cilj premostiti razlike u plaćama utemeljene na rodnoj pripadnosti, primjerice, unapređivanjem prava koja uživaju oba roditelja koji su u radnom odnosu, piše Hina.

Analiza podataka objavljenih u listopadu pokazala je da još uvijek postoje značajne razlike između muškaraca i žena kada je riječ o odlasku na porodiljski dopust.

 

Porodiljni dopust

 

Prema ispitivanju Eurobarometra, diljem EU 36 posto muškaraca navodi da ne želi uzeti porodiljski dopust ili da ne misle o tome da bi ga uzeli, dok među ženama 19 posto njih daje isti takav odgovor.

'Jedna trećina Europljana nije bila u mogućnosti uzeti prošle godine bilo kakav porodiljski dopust, a samo je 4 od 10 muškaraca uzelo ili namjerava uzeti takav dopust. To nije pošteno i nije održivo', upozorili su povjerenici pozivajući se na ispitivanje.

Unatoč postignućima u obrazovanju i sve većem broju žena u svijetu rada, žene zarađuju u prosjeku 16 posto manje od muškaraca i ta se brojka tijekom posljednjeg desetljeća neznatno promijenila.

Razlike u plaći variraju ovisno o zemlji pa tako Estonke zarađuju 25 posto manje nego njihove muške kolege na istom radnom mjestu, dok u Rumunjskoj žene zarađuju samo 5 posto manje.

U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, razlika u primanjima iznosi 21 posto, dok u Francuskoj iznosi 15 posto.