DOBILI MILIJUNE PA SE PREDOMISLILI
Ni ceste za Berkoviće, ni tunela za Mostar, ni skoro 3 milijuna eura 
Manager BiH 27 veljače, 2024

Kraljevina Nizozemska neće uplatiti 2,9 milijuna eura za rekonstrukciju ceste Nevesinje – Berkovići, koje je vlada te zemlje odobrila još 2018. godine. Ishod je to šestogodišnjeg odlaganja vlasti ispuniti svoj dio preuzetih obveza i otvorenih pokušaja manipulacije nepovratnim grantom i pokušajem preusmjeravanja sredstava u druge, nekima važnije, projekte. 

 

Grant za modernizaciju regionalne ceste R-435, potpisao je s Vladom Nizozemske 2018. godine Vjekoslav Bevanda, tadašnji ministar financija i trezora Bosne i Hercegovine. Rečeno je kako će sredstva biti dovoljna za 27% projekta, a ostatak sredstava osigurati Vlada RS, odnosno Javno poduzeće Putevi RS.

Vlada i Javno poduzeće Putevi RS, u međuvremenu, nisu ispoštovali nijednu od obveza, zbog čega smo ostali bez ovih nepovratnih sredstava, a šteta zbog jednostranog kršenja međunarodnog ugovora bi mogla biti višestruko veća.

Kako grant više nije aktivan, potvrdili su Insajderu iz Ministarstva financija BiH i u JP Putevi RS. 

 

Cestu Nevesinje - Berkovići krajem 19. stoljeća izgradila je Austro-Ugarska Monarhija. Cesta je duga 32 km, od čega 16 km od Berkovića do mjesta Zovi Do u nevesinjskoj općini nikada nije asfaltirano. 

Godinu dana prije potpisivanja granta, u veljači 2017. godine, nevisinje i Berkoviće posjetili su predstavnici nizozemske vlade i najavili kako će sredstva uskoro biti odobrena što je naredne godine i realizirano. Najavljeno je kako će cesta biti modernizirana najkasnije do 2021. godine. Projekat je unesen i u plan javnih nabavki JP Putevi RS za 2019. godinu. Vrijednost radova procijenjena je na 20.376.859,03 KM bez PDV-a, a kao okvirni datum pokretanja postupka naveden je travanj te godine.

U svibnju 2019. godine događa se neočekivani obrat. Na sjednici Skupština općine Nevesinje načelnik općine je zadužen prenijeti Vladi RS inicijativu kojom se traži sredstva namijenjena za modernizaciju ceste do Berkovića preusmjeriti za sanaciju i izgradnju tunela na cesti Nevesinje – Mostar.

Iako vlada nije prihvatila inicijativu bio je to početak kraja priče o grantu, a njen kraj sadržan u odgovoru koji je Impuls dobio iz Ministarstva financija BiH.

"Dopisom Invest International Public Programmes B.V. od 16. veljače 2023. godine sredstva granta nisu više na raspolaganju. S obzirom na činjenicu kako se dionica regionalnog puta Nevesinje – Berkovići nalazi u Republici Srpskoj, predlažem, ukoliko Vam je potrebno više informacija, obratite se nadležnom ministarstvu Vlade Republike Srpske“.

Vlada RS je već 2020. donijela odluku o modernizaciju ceste Nevesinje – Berkovići, za koju su prethodno osigurali 15 milijuna KM, stornirati.
U planu javnih nabavki JP Putevi RS, za 2021. godinu (kao i za naredne godine) modernizacije ove ceste nema.


Manager.ba