EFT UNIŠTIO NERETVU
Neretva mijenja boju, pastrmke umiru, razmjere uništenja ogromne su
Manager BiH 05 listopada, 2023


Jedna od najljepših rijeka, ne samo u Hercegovini, već i u Europi, postaje neprepoznatljiva. Organizacije koje se bave zaštitom sredine objavile su fotografije uništene Neretve i uginulih ribljih vrsta. 

 

Krajem rujna Centar za životnu sredinu je objavio zastrašujuće snimke Neretve u mjestima nizvodno od gradilišta hidroelektrane Ulog.

 

 

Fotografije zorno pokazuju stravičnu bijelu boju nekada modrozelene ljepotice, a kako tvrde mještani i ribari, došlo je do pomora ribe u nekoliko navrata na dionici od nekoliko kilometara, a na dužem dijelu vodotoka Neretve, prema njihovim riječima, "prestao je život u rijeci".

"Skoro sam bio na terenu i Centar za životnu sredinu je objavio fotografije sa lica mjesta koje se nalazi blizu mjesta Ulog gdje se gradi hidroelektrana. Evidentno je jedno ogromno zamućenje gdje je voda kompletno bijela. Radi li se o aditivima sa gradilišta, cementnim bazama. Alarmirali smo inspekciju kako bi izašla na teren i utvrdila što je. Posljedice se mogu osjetiti i do Bjelimića i Glavatičeva", rekao je Vladimir Topić iz Centra za životnu sredinu.

On je kazao kako je vrlo moguće kako se promjena boje vode u mjestu Ban Vir nizvodno od Glavatičeva može odnositi na isti problem, stoga bi bilo dobro da županijska ili općinska inspekcija izađu na teren i utvrde o čemu se radi.

 

 

"Ima planova gradnje hidroelektrane i u Glavatičevu i u mjestu Bjelimići, sada se gradi samo u Ulogu. Ali kada vidimo koliko jedna hidroelektrana koja nije još ni izgrađena šteti rijeci i stanovništvu, onda se možemo samo zapitati što bi bilo kad bi se tolike elektrane napravile. U pitanju je voda koja je pitka sve do Konjica u dužini od 90 kilometara. Tu žive i specifične riblje vrste kao što je mekousna pastrmka, koja je izuzetno vrijedna vrsta, a koja sada umire. Takvu vrstu nigdje ne možemo naći u svijetu. Sve ove posljedice mogu da štete i njoj i kvaliteti vode", rekao je Topić.

 

HE ULOG

HE Ulog projekt je EFT - Energy Financing Teama Vuka Hamovića.

Projekat predviđa izgradnju HE Ulog snage 35 MW na gornjem toku rijeke Neretve u općini Kalinovik na samoj liniji razgraničenja entiteta. Koncesiju za izgradnju i korištenje hidroelektrane Ulog dodijelila je Vlada Republike Srpske.

Izvođač radova na izgradnji HE Ulog je Sinohydro Corporation Limited (N.R. Kina). Ukupna vrijednost investicije je 70 milijuna eura.

 

foto: EFT

 

Iz Fondacije Atelje za društvene promjene kažu kako je čuveni Ban Vir postao neprepoznatljiv.

"Iako je nastupio period stabilnih vremenskih prilika, bez padavina, ovako rijeka Neretva izgleda danas. Fotografije su nastale u Glavatičevu, uzvodno od Konjica. Napominjemo kako se par desetina kilometara uzvodno, u neposrednoj blizini entitetske linije, na trusnom i nestabilnom terenu, gradi hidroelektrana 'Ulog'", navode iz Fondacije.

 

Razmjere uništenja vidljive na satelitskim snimcima

Na satelitskim snimcima Google Mapsa vidljive su ogromne razmjere uništenja krajolika na gradilištu hidroelektrane Ulog koje će zasigurno biti još veće i katastrofalnije punjenjem akumulacije. 

 
Manager.ba